Skocz do zawartości

Moje zbiory

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 161
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Dwa odłamki, tego samego typu pocisku, kal. 110 mm. Ten większy znaleziony na Helu, czy może być z 39? Czy to późniejszy? jest na nim sygnatura 2, 43

Napisano

Ogniwo akumulatora firmy Sonnen Schein. Gdzie produkowano te akumulatory? W jakich pojzadach były używane? Niedaleko miejsca znalezienia, jeszcze po wojnie rozpadał się niemiecki transporter, może to od niego?

Napisano

Aluminiowy pojemnik z białym proszkiem, znaleziony na niemieckich pozycjach. W górnej części widoczne zgrubienie, wskazujące na to, że pojemnik był zamykany. Co to może być za proszek?

Napisano

Miedziany kubeczek do zbierania żywicy. Znaleziony na terenie, na którym w XVII w. stała huta szkła, a w okolicy wówczas była wioska, o której dawno nikt nie pamięta, a ja mam zamiar pamiętać, kiedy wreszcie będę miał wykrywkę.

Napisano
Nabój ( rozbrojony ) i dwa pociski ( znalezione w Bieszczadach) to pozostałości po pierwszowojennych walkach i amunicji do austriackiego Mannlichera.

Od czego ta łuska? - też Mannlicher.

Dziwna łuska, z głęboką spłonką. Od czego?
Nie widzę wymiarów ale zapewne 12,7x108 DSzK, głęboka spłonka" to ślad po eksplozji w ognisku - spłonki tam już nie ma.

Od czego to łuski?
Kałacha

co to za pocisk?
Tępołukowy pocisk do Mosina

tak na szybko - pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie