Skocz do zawartości
  • 0

co to za SYGNATURA????

vojtaz2

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wydaje mi się że wyszczególnione były jedynie stemple Luftwaffe i Kriegsmarine, reszta podchodzi pod Wehrmacht, bez jakiegoś szczególnego podziału. Ot stempel z wroną... tyle że wrona wronie nie równa, twoja to chyba I-szy wzór, zastąpiony w 1939r. inną, z dłuższymi skrzydłami... Jeśli pomyliłem daty proszę o sprostowanie.
Napisano
Jak widać na stemplu: Manufaktura Heckmann & Rappsilber, August Rappsilber 1863 do 1912 i Porzellanfabrik Königszelt AG (Jaworzyna Slaska) 1912 do 1945.
Stempel stosowany w latach 1930 do 1945;

Trochę historii:
Porzellanfabrik Königszelt(Jaworzyna Śląska)

Wybudowana w 1860 roku przez firmę Silber & Comp"
a w latach 1871/1872 przejęta przez C.Heckmann & Rappsilber" .Od 1878 roku nosi już nazwę Porzellanfabrik August Rappsilber".
W 1886 roku zostaje sprzedana i nosi nazwę Porzellanfabrik Königszelt AG. Od 1905 roku większość akcji fabryki należy do firmy Hutschenreuther z Selb a
tuż przed zakończeniem II wojny światowej pakiet akcji należy już do Porzellanfabrik Kahla z Turyngii.
W roku 1945 fabryka zostaje przejęta przez Polskę a pracownicy zostają przymusowo wysiedleni. Duża część wyprodukowanej porcelany zostaje przejęta przez Bareuther & Co z Waldsassen, a dla upamiętnienia dawnej współpracy i stworzenia pięknego dekoru tzw.Indisch Blau" powstaje w Bayern fabryka o takiej nazwie.
Fabryka porcelany w Königszelt nosi obecnie nazwę Karolina"

Poniżej stempel używany równocześnie z twoim.

Pozdrawiam!
Swiety82
Napisano
wiadomo nie jednym poszukiwaczom fantów nazistowskich,że wronki nazistowskie były różne, rożne wzory na porcelanie widziałem, pytanie czy tą co prezentuje stosowali w urzędzie ??itp

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie