Skocz do zawartości
  • 0

Co to za znaczek?

Jankes90

Pytanie

Napisano

Witam, zwracam się do Was z pytaniem co to za znaczek, za co go otrzymywano i wogóle wszystkie znane na jego temat informacje.

Dostałem go od mojej babci. Dostał go mój pradziadek który był w obozie, prawdopodobnie ten znaczek ma coś wspólnego z obozem. Babcia nie była mi w stanie wyjaśnić skąd dokładnie on się wziął i innych szczegółów. Liczę że dzięki wiedzy forumowiczów uda się zrekonstruować jego historię.

Pozdrawiam.
Krzysztof Jankowiak.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oznaka członkowska PZBWP - Polskiego Związku Byłych Więźniów Politycznych, po więcej informacji spróbuj preszukać google.
Pozdrawiam
Napisano
Ten czerwony trójkąt z literą P czyli winkel" to odwzorowanie naszywki z pasiaka obozowego a oznaczajacy narodowosc więźnia - Pole"
Napisano
Bardzo dziekuję za te informacje, ale interesuje mnie też kiedy takie znaczki były wydawane? Zaraz po opuszczeniu obozu czy jakoś później?
Napisano
Wątpie żeby ówczesna władza wydawała byłym więzniom, którzy dopiero opuścili więzienie pamiątkowe odznaki :). Pewnie związek został założony po 89r. Tak strzelam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie