Bartek102 Napisano 8 Kwiecień 2008 Share Napisano 8 Kwiecień 2008 WitamCo do książki Hoidala to nie należy zbytnio wierzyć obrazkom tam zamieszczonym , dużo nieśmiertelników z tej pozycji to kopie . Jest też parę byków w tekście i to dosyć poważnych .Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 8 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2008 Mowimy tu o dziale o kopiach czy pojedynczych sztukach prezentowanych przez autora jako oryginalne przyklady niesmiertelnikow?Adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek102 Napisano 8 Kwiecień 2008 Share Napisano 8 Kwiecień 2008 Chodzi mi o blaszki które są pokazane jako orginały , a są kopiami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 8 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2008 Byc moze, ale poki co przydaje sie. Na jej podstawie zidentyfikowalem kilka cwiartek, gdzie zachowal sie numer osobisty (m.in. Pz. R. 1) i jedna kodowa - zreszta o ktorej juz jest watek w Wojna Swiatowych - flak. abt. 3 .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2008 13/ 13. Totenkopf StandarteDopiero, zreszta co zidentyfikowana i podbita.http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/SSTotenkopf/Gliederung.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2008 3/ SS-R.D. Kurmark3 Kompanie SS Rekruten Depot Kurmarkhttp://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Karte/TruppenubungsplatzeSS/TruppenubungsplatzeSSKurmark-R.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2008 Stamm Kp. Gren. Ers. Btl. 374Stamm Kompanie Grenadier Ersatz Bataillon 374http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/InfErsBat/InfErsBat374-R.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2008 1. Pi. Kp 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejewski Napisano 9 Kwiecień 2008 Share Napisano 9 Kwiecień 2008 Jaki ten świat mały :)Trzeba przyznać że ten nieśmiertelnik (Kurmark)lubi podróżować....Mija właśnie trzeci rok od wykopania, a blaszka ma już co najmniej trzeciego właściciela hehe http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=189195 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2008 No tak. Tym to mnie zaskoczyles.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Piękne macie nieśmiertelniki. A ja nie mam ani jednego. Powiedzcie mi gdzie sie najczęsciej trafia blaszke na plaskim czy może w okopie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Smietniki to najlepsze miejsce, co do plaskich czy okopow to uwazam, iz jest to sprawa zarowno szczescia jak i przygotowania - ksiazki, mapy, internet. Dla zobrazowania blaszki - Fl. T. V. Stettin wyszly wlasnie ze smietnika, ewidetnie przyklad korzystania z ksiazek, a np. SS-Ausb. Abt. Konitz to owiany juz legenda jeden wspolny wykop. Ja mam wlasnie jedna z wielu wowczas wykopanych tych blach - sprawa szczescia kopiacych? Niewykluczone.PozdrawiamAdrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdAdr Napisano 11 Kwiecień 2008 Share Napisano 11 Kwiecień 2008 Mam pytanko do znawców nieśmiertelników. Chodzi o to, że mam możliwość kupna nieśmiertelnika SS KURMARK, blaszka zdrowa i co najważniejsze oryginalna, wszystko czytelne. No i chodzi o to, że nie wiem ile coś takiego jest warte, a nie chciał bym zbytnio przepłacić. Czy mógł by ktoś podać przybliżoną cenę??? Niestety nie mam fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 Za blaszke 3/SS R.D. Kurmark, ktora prezentuje wyzej zaplacilem 650zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdAdr Napisano 11 Kwiecień 2008 Share Napisano 11 Kwiecień 2008 Ooo! No to widze, że grubo :D Tamten ma idntyczne bicie, tylko numer żołnierza inny. Dziękóweczka. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 Lekko. Uwaga jednak na lipy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 12 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2008 Stm. B. Art. E. u. A. Abt. mot. FeldherrnhalleStamm Batterie Artillerie Ersatz und Ausbildung Abteilung motorized Feldherrnhalle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Kwiecień 2008 Share Napisano 13 Kwiecień 2008 z niemiecka motorisiert" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 13 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2008 No tak:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 17 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2008 1./ L. SCH. ERS. BTL. 31. Kompanie Land Schutz Ersatz Bataillon 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 27 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2008 SS-T. STUBA ORANIENBURGSS Totenkopf Sturmbahn OranienburgNiesmiertelnik wartownika obozu koncetracyjnego. Wykopany w okolicy KL Stuthoff. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 27 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2008 @ SS-T-NA. E. ABT.Niestety, ale spelnily sie moje przypuszczenia co do tego fragmentu niesmiertelnika, otoz przed jego nazwa, przed SS-T-NA. E. ABT. miala miejsce kompania. Niestety, ale obecnie nie posiadam inforamcji na ile kompanii dzielil sie ten oddzial, wiec nie pozostaje mi nic innego jak przyjac zalozenie, ze pelna nazwa brzmi 2./ SS-T-NA. E. ABT. , gdyz wlasnie na skanie blachy ktora sie sugeruje widnieja takie wlasnie bicia wraz z identyczna charakterystyczna czcionka. Przyjolem takie zalozenie sugerujac sie blaszka 1/ 14. SS TJR, gdzie wszystkie sztuki jakie mialem okazje podziwiac byly wlasnie z 1/ . Nie-wykluczone, ze sie myle co do 2/ ...PozdrawiamAdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Peter Napisano 27 Kwiecień 2008 Share Napisano 27 Kwiecień 2008 Pz.Ers.Abt.5Stamm Kp Nr ... grupa krwi przebita z 0 na A.Napis StammKp tez jakby dodany w pozniejszym czasie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2008 Ciekawa.. Nierdzewka, prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hesler26 Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 Moje trzy grosze.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.