Skocz do zawartości
  • 0

Achtung?Panzer? - Konsola z czołgu?

lain

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zblizenia tych zegarów które łabo widac na poprzedniej fotce,na kazdym widnieje jakby literka H.

Napisano
1. Na pewno nie 8,8 cm Flak 18, jako że on miał - podobnie jak i Flak 36 - odbiorniki żarówkowe. Wskazówkowe miał 8,8 cm Flak 37, 10,5 cm Flak 39 i wszystkie późniejsze flaki.
2. A przede wszystkim nie jest to od żadnego działa, jako że mamy tam wskaźnik skalowany w hektometrach - ten parametr nie występuje przy naprowadzaniu flaka czy nastawianiu zapalnika, gdzie używa się stopni lub tysięcznych.
Najprawdopodobniej odbiornik ten pochodzi z przyrządu centralnego baterii przystosowanego do współpracy z radiolokatorem - niestety, te które znam z KdoGer 40 wyglądają nieco inaczej; ale używano też innych typów.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
No i tak - lewy zegar jest skalowany w stopniach (od -5 do ?), prawy w tysięcznych (0-6400), czyli są to ewidentne odbiorniki artyleryjskie, określające odpowiednio kąt położenia i azymut celu.
Niestety, nie przychodzi mi do głowy żaden niemiecki sprzęt - działo, reflektor czy przyrząd centralny, w którym zlokalizowane byłyby one w ten sposób. Mogą więc pochodzić ze zmodyfikowanego sprzętu zdobycznego, albo z jakiegoś mniej widowiskowego urządzenia w rodzaju przelicznika Malsi (pojęcia nie mam, jak wyglądał).

Pzdr

Grzesiu
Napisano
No dobra, wygłupiem się - tak to jest, jak się pisze w pracy. ;-)
Odbiornik na czwartym zdjęciu jednak jest skalowany w tysięcznych (lewa tarcza), a hm nie oznacza w tym przypadku hektometrów - tym niemniej takie zgrupowane na jednym panelu wskaźniki i tak raczej wskazują na przyrząd centralny, a nie działo czy reflektor. A już na pewno nie żadne niemieckiej konstrukcji działo.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Z jednej strony by pasowało bo pod nią duża łucha stalowa,z drugiej strony są jeszcze 2 czesci tego ktorych fotek nie zrobiłem(naprawie bład) i jakos mi sie nie wydaje bardzo podobne do tego,ale jestem zielony w tym temacie...,z jednego boku konsoli" jest uchwyt,z drugiego ebonitowa wtyczka?pokrętło? tez zrobie fotki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie