lain Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Jak na fotce,prosze o wszelkie sugestie.Pozdrawiam!
lain Napisano 7 Marzec 2008 Autor Napisano 7 Marzec 2008 Zblizenia tych zegarów które łabo widac na poprzedniej fotce,na kazdym widnieje jakby literka H.
Grzesio Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 1. Na pewno nie 8,8 cm Flak 18, jako że on miał - podobnie jak i Flak 36 - odbiorniki żarówkowe. Wskazówkowe miał 8,8 cm Flak 37, 10,5 cm Flak 39 i wszystkie późniejsze flaki.2. A przede wszystkim nie jest to od żadnego działa, jako że mamy tam wskaźnik skalowany w hektometrach - ten parametr nie występuje przy naprowadzaniu flaka czy nastawianiu zapalnika, gdzie używa się stopni lub tysięcznych.Najprawdopodobniej odbiornik ten pochodzi z przyrządu centralnego baterii przystosowanego do współpracy z radiolokatorem - niestety, te które znam z KdoGer 40 wyglądają nieco inaczej; ale używano też innych typów.PzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 No i tak - lewy zegar jest skalowany w stopniach (od -5 do ?), prawy w tysięcznych (0-6400), czyli są to ewidentne odbiorniki artyleryjskie, określające odpowiednio kąt położenia i azymut celu.Niestety, nie przychodzi mi do głowy żaden niemiecki sprzęt - działo, reflektor czy przyrząd centralny, w którym zlokalizowane byłyby one w ten sposób. Mogą więc pochodzić ze zmodyfikowanego sprzętu zdobycznego, albo z jakiegoś mniej widowiskowego urządzenia w rodzaju przelicznika Malsi (pojęcia nie mam, jak wyglądał).PzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 No dobra, wygłupiem się - tak to jest, jak się pisze w pracy. ;-)Odbiornik na czwartym zdjęciu jednak jest skalowany w tysięcznych (lewa tarcza), a hm nie oznacza w tym przypadku hektometrów - tym niemniej takie zgrupowane na jednym panelu wskaźniki i tak raczej wskazują na przyrząd centralny, a nie działo czy reflektor. A już na pewno nie żadne niemieckiej konstrukcji działo.PzdrGrzesiu
lain Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Jak na fotce,prosze o wszelkie sugestie.Pozdrawiam!
Trooper85 Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 Teraz szukaj reszty :)Gratulacje i powodzeniaPozdrawiam!
lain Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Z jednej strony by pasowało bo pod nią duża łucha stalowa,z drugiej strony są jeszcze 2 czesci tego ktorych fotek nie zrobiłem(naprawie bład) i jakos mi sie nie wydaje bardzo podobne do tego,ale jestem zielony w tym temacie...,z jednego boku konsoli" jest uchwyt,z drugiego ebonitowa wtyczka?pokrętło? tez zrobie fotki.
Pytanie
lain
Jak na fotce,prosze o wszelkie sugestie.Pozdrawiam!
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.