Skocz do zawartości
  • 0

Kolko z samolotu ?

amsel44

Pytanie

Napisano

Pozdrawiam ,
wczoraj podczas spaceru po wrocku wyptrzylem takie siedzisko", jak widac ,to ma kolo od... no wlasnie ,samolot czy jakis wozek wojskowy np. podnosnik do bombek ?
dodam ze gosc prawil o cieciu wielu sam. palnikiem w ok. legnicy i ma jeszcze 1-no takie kolko. prosze wiec o pomoc w ident. bo to ulatwi decyzje kupna .
salve amsel44
ps. zdjecie slabe bo rob. telefonem :(

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pozdrawiam ,
wczoraj podczas spaceru po wrocku wyptrzylem takie siedzisko", jak widac ,to ma kolo od... no wlasnie ,samolot czy jakis wozek wojskowy np. podnosnik do bombek ?
dodam ze gosc prawil o cieciu wielu sam. palnikiem w ok. legnicy i ma jeszcze 1-no takie kolko. prosze wiec o pomoc w ident. bo to ulatwi decyzje kupna .
salve amsel44
ps. zdjecie slabe bo rob. telefonem :(

Napisano
Jak na razie, na podstawie tego co widzę mogę stwierdzić, że na pewno ruskie (po oznaczeniu wymiaru jest chyba litera д") i mniejsze niż z podwozia przedniego MiGa-15. Teraz trzeba szukać jaki radziecki samolot miał kółko ogonowe z ogumieniem o wymiarze 310x135. Nie dopatrzyłeś się tam jeszcze jakiś oznaczeń?

Pozdrawiam
Napisano

Pozdrofka , Szarubk,u mowisz o takim smiglowcu , czy o protoplascie rodziny mig,ow ?
tak patrzac na zdjecie to kolko wydaje sie odpowiednie ....

Napisano
Chyba raczej Mi-1. W końcu SM-1 to nic innego jak licencyjny Mi-1. W Mi-2 na przedniej goleni jest zdwojone koło (rozmiaru nie pamiętam ale piasta jest całkiem inna niż w Mi-1).

Pozdrawiam
Napisano
To pewnie masz racje Szarubek , wg. zdjecia te kolko jest identyczne i odpowiada wymiarem . sprawe uznaje za zamknieta . dzieki wszystkim :)
salve amsel44
ps. zapomnialem ... hehehe , gosc RYCZAL za kolo ... 300zl !
Napisano
Cały czas mówię o śmigłowcach, jedynie na wstępie wspomniałem o samolotach Jak-25 i Jak-28, które miały kółka tego rozmiaru na bocznych podporach.
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Smutek...

A tak serio: kółka na pewno pochodzą ze sprzętu lotniczego sowieckiej proweniencji. Niestety, trudno jest w tej chwili stwierdzić, czy ze statku powietrznego, czy z jakiegoś wózka wchodzącego w skład wyposażenia lotniskowo-hangarowego. Rosjanie bardzo chętnie wykorzystywali w tym sprzęcie standardowe koła z samolotów.
Jeśli statki powietrzne, to pasuje przednie kółko z cytowanego na wstępie Smutka" SM-2 (czy SM-1 też - nie jestem pewien) oraz boczne kółka z samolotów Jak-25 i Jak-28. Samoloty te miały jednotorowe podwozie główne chowane w kadłub, podpierały się wciąganymi w końcówki skrzydła wózkami z kółkami właśnie w rozmiarze 310x135.
http://www.airwar.ru/enc/fighter/yak25.html
http://www.army.lv/?s=504&id=173

Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
300 zł powiadasz...
Lotnicze koła to zawsze był cenny towar...
:-)
Pozdrawiam - Szarubek

PS - moje odpowiedzi pojawiają się z pewnym opóźnieniem, bo mam niemiłosiernie mały transfer, ale wiosna idzie, może mi urośnie ;-)
Napisano
dzieki panowie za pomoc i sugestie , sam tez stawialem na soviet... ale myslalem ze to jakies letadlo z .. a raczej do 1945. produkowane . wieczorem sie pobawie w szukanie , teraz ...praca :)
salve amsel44 :)
Napisano
jeszcze jedno , a braliscie pod uwage twierdzenie goscia o cieciu tych samolotow w latach 45/50 ? zakladajac ze jest wiarygodny , moze jednak dedykowac" te kolo na jakis wczesniejszy >> tlokowy model od kufajmana" ?
pozdrofka amsel44 :):):)
ps. wiem... naciagam , pewnie macie racje :):):)
Napisano
Jeśli koło pochodzi z okolic legnicy, to jak najbardziej mogło zostać zdemontowane z Jaka-28.

W sumie podwozie przednie SM-1 i SM-2 trochę się różnią konstrukcją, ale kółko wygląda na identyczne w obu przypadkach. Pytanie tylko czy Smuciaki używały orginalnego ogumienia prokukcji radzieckiej jak Mi-1, czy też były to jakieś polskie gumy.

Pozdrawiam
Napisano
Drogą selekcji negatywnej odstrzeliłem wszystkie myśliwce (za duże jak na myśliwiec) jak i bombowce (za małe)radzieckie produkowane w czasie wojny. Nie wiem tylko jaki rozmiar kółka ogonowego miał Ił-2 i Li-2

Pozdrawiam
Napisano
Lotnicze pneumatyki produkuje Stomil Poznań, ale w aktualnej ofercie nie ma tego rozmiaru:
http://www.stomil-poznan.pl/?k=katalog&w=&d=1&d1=10&PHPSESSID=c4f8a2c84d04f91bcd1d7242ad46be9c
Przy okazji najbliższej wizyty w Świdniku sprawdzę ;-)

Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Ił-2 miał kółko ogonowe 400x150, Li-2 600x250. Kółko przednie Mi-2 ma rozmiar 300x125, prawdopodobnie SM-1 miał takie samo, jak Mi-2
Pozdrawiam - Szarubek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie