Skocz do zawartości

Budowle III Rzeszy w Polsce

sapertorun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chciałbym zapoczątkować nowy temat , godnych zwiedzenia i ciekawych budowli powstałych w latach 1933-1945 na terenie
obecnej Polski.Mam na myśli obiekty mniej znane .
Pozdrawiam Alan i Sapertorun.
Napisano
Schrony poligonowe poligonu panzerjager w okolicy Krzynowłogi Małej, na północ od Twierdzy Przasnysz :))))) Zachowane w dobrym stanie. Polecam
Napisano
Z Przasnysza na Szczytno, w Mchowie skręcic na Krzynowłogę, schrony widoczne przy drodze po prawej stronie (część) - pytać miejscowych.
Napisano
polecam pozostałości poligonu heidelager. centralna miejscowość pustków, zachowane betonowe ringi dookoła których rozlokowqana była zabudowa dla 11 tyś. żołnierzy, w pobliżu ślady po obozie zagłady, w ociece strzelnica artyleryjska zachowane 13 bunkrów obserwacyjnych, w bliźnie resztki poligonu doświadczalnego v-2, v-1, zachowane kilka obiektów. poza terenem poligonu 30km na południe w stępinie sporych rozmiarów schron tunelowy.
obszar na trasie dębica-kolbuszowa woj podkarpackie, w razie potrzeby pomogęznalężć.
pozdrawiam jacek
Napisano
Jeśli chodzi nie tylko o bunkry, podziemia etc., to polecam Wrocław! M.in. budynek ob. Urzędu Wojewódzkiego i cztery tzw. unkry" to przykłady architektury spod znaku swastyki - budowli wzniesionych w latach 1933-1945. Oczywiście, są także inne budowle. Polecam lekturę książki Janusza L. Dobesza pt. Wrocławska architektura spod znaku swastyki na tle budownictwa III Rzeszy, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1999.

Pozdrowienia
Leuthen
Napisano
Witam

Polecam dawny poligon - Wyrzutnie rakiet , koło Łeby a przy okazji zobaczyć wydmy to niesamowity widok .
Mam zdjęcie tablicy która pokazuje plan tego poligonu.

Pozdrowienia

aro111
Napisano
Panowie autostrada A4 z WrocBawia w kierunku granicy
obecnie przbudowywana przez P. Pola liczne wiadukty nad nia
wytrzymala prawie 70 lat ciekawe ile wytrzyma nowobudowana?
Napisano
A propos dróg - poniemiecka droga trzyma się u nas do dziś, z mniejszą czy większą (raczej mniejszą) ingerencją polskich konserwatorów dróg", a zwykłe polskie asfalty padają po kilku latach. Mogli Niemcy, zamiast eksterminować różne nacje, wziąć się za budowę dróg - wyżyli by się po paru latach i obie strony były by zadowolone :)
Pardon za odbiegnięcie od tematu ale tak mnie jakoś poniosło...
Napisano
Polecam tunel łączący jezioro Ublik Duży z Ublikiem Małym w Okolicach Orzysza. Tunel około 150 m, płynie nim woda o głębokości po kolana, szerokość - wiosło od kajaka. Do ogledania raczej latem.

Mirass

P.S. Jak znajdę zdjęcia to podeślę.
Napisano
Wychodzą Niemcy z hotelu Radisson" w Szczecinie w klapkach, z leżakami, ręcznikami i przenośnymi lodówkami i pytają się, którędy nad morze... Ja im na to, że to w sumie rzut beretem i kieruję ich w stronę Stoczni Szczecińskiej... No bo stocznia przecież musi być nad morzem.

Nie ma to jak orientacja geograficzna. To tak odnośnie ad brzegiem morza koło Szczecina". Jeśli 100 km to jest koło" to w sumie Olsztyn leży ieopodal" nas... :)

Pozdrawiam.
Napisano
Witam serdecznie, ja może nie do końca w temacie, ale: uważam i to jest uwaga do administratora że udział na forum powinny mieć osoby których pocztę można w jakiś sposób zlokalizować (nie będę tłumaczył co za tym idzie, na upartego również komputer). Uważam że ograniczyło by to w sposób znaczący jakies idiotyczne wpisy które nic nie wnoszą, zajmują przestrzeń, a co najważniejsze denerwują tych co chcą się wymienić informacjami, doprowadzając do tego że na 100 postów 10 jest na temat, reszta to jakieś pojedynki. A swoja drogą to ciekawe czy pan Wołoszański Bogusław nie chciałby dochodzić swoich praw w sądzie na jednym uczestniku forum?
Napisano
Ciekawe, a może to był B.Wołoszański.
Napisano
Ja mam wogóle pytanie czy nick pana BoguslaWoloszanski"`ego może zostać potraktowany jako podszywanie się pod Pana Wołoszańskiego Bogusława? I jaki ma cel przyjmowanie takiego nicka, zakładjąc, że za tym nickiem nie kryje się prawdziwy Pan Wołoszański o czym jestem święcie przekonany tak z formy wypowiedzi jak i z tego że nick nie brzmi po prostu Bogusław Wołoszański"
Napisano
Panowie miało być o dziwnych,niesamowitych budowlach, a tu co prywatne śledztwo(czy ten to ten czy nie on- dał dupy i tyle).Różni ludzie tu bywają.Koncząc temat Pana W...,chciałbym zachęcić do obejżenia niedokonczonego
osrodka przygotowan olimpijskich w miejscowości Budowo/koło
Złocienca.Jest tam boisko piłkarskie z podgrzewaną płytą
cały szereg olimpijek -na powiezchni budynek drewniany a
podziemia dwa piętra w dół , natryski wykafelkowane.
Potężne kominy miały być 4 a są tylko 2 ale i tak robią wrazeni(jadąc z Czaplinka do Złocienca widać je ż szosy)
Jest tylko jeden problem że to wszystko znajduje się na tereni J.W.Czy ktoś zna ten temat? bardzo mi na tym zależy
Pozdrawiam Sapertorun.
Napisano
Polecam wszystkim amfiteatr w miejscowości Góra św. Anny znajdujący się na górze o tej samej nazwie w woj. opolskim. Ciekawostką jest to, że jest to chyba jeden z największych amfiteatrów na swiecie wchodzi" do niego ponoć ok. 30 tysięcy ludzi. Wybudowany oczywiście przez Niemca. Przed wojną organizowane bły tam parteitagi" przy pochodniach i oczywiście z Hitlerem w roli głównej. Nad całością górował potężny budynek - mauzoleum z witrażami w dachu, przez które padało słońce na umieszczonego wewnątrz germańskiego orła.Mauzoleum po wojnie rozebrane a na jego miejscu postawiony pomnik Czynu powstańczego" Xawerego Dunikowskiego. Amfiteatr ma niesamowitą akustykę i naprawdę robi wrażenie - Sopot i Zielona Góra oczywiście nie ujmując - mogą się schować".W kanałach kanalizacyjnych pod płytą amfiteatru możesz swobodnie chodzić- więc wyobraźcie sobie jakie to jest MONSTRUM!!! Polecam na letnie wycieczki. W chwili obecnej obiekt niszczeje - przyjeżdża trochę urystów" z Niemiec i od czasu do czasu, w święta państwowe paru łysych gości od Tejkowskiego zamanifestować polskość tych ziem...
Napisano
He, he, za komuny też były niezłe parteitagi w tym amfiteatrze, sam byłem na jednym z nich za późnego Gomułki.
Ludzi dowożono autobusami z całego Śląska. To była chyba jakaś rocznica powstań śląskich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie