Tempest Posted March 4, 2008 Author Posted March 4, 2008 Prosze o wszystko co mozecie znalezc w tym temacie.Z gory dziekuje.Materialy potrzebne mi sa do przesledzenia wojennej historii mojego dziadka.wlasnie otrzymalem papiery z Berlina ale wiele tam nie ma.Wiem ze to byla jego jednostka, ze byla czescia 16 Panzer Grenadier Division.Z tego co mi napisali to byl w :Kriwoj RogNowoNikolajewkaUmanKuppingen- wziety do niewoli przez zachodnich aliantow.Punkt rekrutacyjny- zborny ('43 rok) Rokinitz - gdziekolwiek to jest?
Tempest Posted March 4, 2008 Author Posted March 4, 2008 Pytanie drugie- jezeli zostal wziety do niewoli przez aliantow (zachodnich, Anglicy lub Amerykanie)to musi po ich stronie takze istniec jakis zapis w archiwach.Kto wie jaka instytucja moze mi udzielic takich informacji?
jacek2235 Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederunger/ArtErsAbt/Gliederungen.htm oraz http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Panzergrenadierdivisionen/16PGD.htm
jacek2235 Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Prawidłowy adres http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/ArtErsReg/Gliederung.htm
Tempest Posted March 5, 2008 Author Posted March 5, 2008 Dzieki Jacku.To juz cos. Mam tez zagwozdke nastepujaca- cytuje co mi napisali:,,...marz '44 Uman, April 45: an der Ruhr'' i podaja zrodloTessin Georg: Verbande und Truppen d. deutschen Wermacht u. Waffen- SS im Zweiten Weltkrieg 1939-1945, Osnabruck 1973Putanie co znaczy -an der Ruhr? Pytanie drugie:Stammkompanie Grenadier Ersatz Batalion 406, Standort:RokinitzGdzie to jest ten Rokinitz?
coriolan Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Standort - granizon Rokitntz to Orlicke Hory.LdW potwierdza,że stacjonował tam także 406 GEB
coriolan Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Rokytnice przed II w.św.http://www.orlickehory.net/hdobvelke/rokytnice10.jpg
Tempest Posted March 5, 2008 Author Posted March 5, 2008 Dzieki Coriolan.Masz moze mape z tego okresu?Ja pochodze z Bielska-Bialej i chcialbym zobaczyc jakos mape z tego okresu 1939-1945 tych okolic tzn Bielska i Rokinitz.Pozostaje otwarte pytanie- skoro dziadek byl w alianckiej niewoli, to jaka zachodnia organizacja wojskowa moze przechowywac takie dane?
Tempest Posted March 5, 2008 Author Posted March 5, 2008 Panowie - ma ktos jeszcze jakies cenne informacje w tym temacie?
Tempest Posted March 5, 2008 Author Posted March 5, 2008 Czy ktos moze jest w posiadaniu tej ksiazki -Tessin Georg: Verbande und Truppen d. deutschen Wermacht u. Waffen- SS im Zweiten Weltkrieg 1939-1945, Osnabruck 1973Mogla by pomoc rozszyfrowac wicej detali odnosnie wspomnianej jednostki.
Mirosław Jastrzebski Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Georg Tessin napisał wielotomowe opracowanie. To nie jest jedna książka.
Domino(*) Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Pozatym leksykon jest własnie napisany na podstawie tego wielotomowego opracowania Tessina.
Tempest Posted March 6, 2008 Author Posted March 6, 2008 Panowie -dzieki za kolejne info.Czy jest cos co niezostalo jeszcze tu powiedziane i moze pomoc.Sam staram sie dociec co i jak ale to nie jest proste wiec licze na wasza pomoc.Z leksykonu wycisnolem juz chyba wszystko co sie dalo, wiec licze na inne zrodla.Moze ktos z szanownych kolegow widzial jakas kronike lub czytal o tej jednostce w jakiejs ksiazce lub czasopismie :), zdjecia cokolwiek co da mi wiecej informacji niz posiadam w tej chwili.W dalszym ciagu nie wiem jaka zachodnia organizacja przechowuje informacje o niemieckich jencach wojennych.Za wszelka pomoc bardzo dziekuje.
Tempest Posted March 6, 2008 Author Posted March 6, 2008 Moze ktos z was posiada to opracowanie i moglby dla mnie sprawdzic co i jak odnosnie ww jednostki?
Tempest Posted March 7, 2008 Author Posted March 7, 2008 wlasnie rozszyfrowalem jego pierwszy przydzial- nachrichtenstaffel.co znaczy chyba-..,,received training to be a Nachrichtenstaffel-Führer, or Battalion Signals group leader. The Battalion Nachrichtenstaffel was a small unit composed of radio and telephone teams which allowed the battalion staff to communicate with its own companies and with regimental HQ.''Prawda to ?
Tempest Posted March 9, 2008 Author Posted March 9, 2008 Czy ktos wie jak wygladalo wyposazenie Nachrichtenstaffel'a?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.