Tempest Napisano 4 Marzec 2008 Autor Napisano 4 Marzec 2008 Prosze o wszystko co mozecie znalezc w tym temacie.Z gory dziekuje.Materialy potrzebne mi sa do przesledzenia wojennej historii mojego dziadka.wlasnie otrzymalem papiery z Berlina ale wiele tam nie ma.Wiem ze to byla jego jednostka, ze byla czescia 16 Panzer Grenadier Division.Z tego co mi napisali to byl w :Kriwoj RogNowoNikolajewkaUmanKuppingen- wziety do niewoli przez zachodnich aliantow.Punkt rekrutacyjny- zborny ('43 rok) Rokinitz - gdziekolwiek to jest?
Tempest Napisano 4 Marzec 2008 Autor Napisano 4 Marzec 2008 Pytanie drugie- jezeli zostal wziety do niewoli przez aliantow (zachodnich, Anglicy lub Amerykanie)to musi po ich stronie takze istniec jakis zapis w archiwach.Kto wie jaka instytucja moze mi udzielic takich informacji?
jacek2235 Napisano 5 Marzec 2008 Napisano 5 Marzec 2008 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederunger/ArtErsAbt/Gliederungen.htm oraz http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Panzergrenadierdivisionen/16PGD.htm
jacek2235 Napisano 5 Marzec 2008 Napisano 5 Marzec 2008 Prawidłowy adres http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/ArtErsReg/Gliederung.htm
Tempest Napisano 5 Marzec 2008 Autor Napisano 5 Marzec 2008 Dzieki Jacku.To juz cos. Mam tez zagwozdke nastepujaca- cytuje co mi napisali:,,...marz '44 Uman, April 45: an der Ruhr'' i podaja zrodloTessin Georg: Verbande und Truppen d. deutschen Wermacht u. Waffen- SS im Zweiten Weltkrieg 1939-1945, Osnabruck 1973Putanie co znaczy -an der Ruhr? Pytanie drugie:Stammkompanie Grenadier Ersatz Batalion 406, Standort:RokinitzGdzie to jest ten Rokinitz?
Tempest Napisano 5 Marzec 2008 Autor Napisano 5 Marzec 2008 Ruhr -znaczy takze czerwonka, dyzynteria.
coriolan Napisano 5 Marzec 2008 Napisano 5 Marzec 2008 Standort - granizon Rokitntz to Orlicke Hory.LdW potwierdza,że stacjonował tam także 406 GEB
coriolan Napisano 5 Marzec 2008 Napisano 5 Marzec 2008 Rokytnice przed II w.św.http://www.orlickehory.net/hdobvelke/rokytnice10.jpg
Tempest Napisano 5 Marzec 2008 Autor Napisano 5 Marzec 2008 Dzieki Coriolan.Masz moze mape z tego okresu?Ja pochodze z Bielska-Bialej i chcialbym zobaczyc jakos mape z tego okresu 1939-1945 tych okolic tzn Bielska i Rokinitz.Pozostaje otwarte pytanie- skoro dziadek byl w alianckiej niewoli, to jaka zachodnia organizacja wojskowa moze przechowywac takie dane?
Tempest Napisano 5 Marzec 2008 Autor Napisano 5 Marzec 2008 Panowie - ma ktos jeszcze jakies cenne informacje w tym temacie?
Tempest Napisano 5 Marzec 2008 Autor Napisano 5 Marzec 2008 Czy ktos moze jest w posiadaniu tej ksiazki -Tessin Georg: Verbande und Truppen d. deutschen Wermacht u. Waffen- SS im Zweiten Weltkrieg 1939-1945, Osnabruck 1973Mogla by pomoc rozszyfrowac wicej detali odnosnie wspomnianej jednostki.
Mirosław Jastrzebski Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 Georg Tessin napisał wielotomowe opracowanie. To nie jest jedna książka.
Domino(*) Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 Pozatym leksykon jest własnie napisany na podstawie tego wielotomowego opracowania Tessina.
Tempest Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Panowie -dzieki za kolejne info.Czy jest cos co niezostalo jeszcze tu powiedziane i moze pomoc.Sam staram sie dociec co i jak ale to nie jest proste wiec licze na wasza pomoc.Z leksykonu wycisnolem juz chyba wszystko co sie dalo, wiec licze na inne zrodla.Moze ktos z szanownych kolegow widzial jakas kronike lub czytal o tej jednostce w jakiejs ksiazce lub czasopismie :), zdjecia cokolwiek co da mi wiecej informacji niz posiadam w tej chwili.W dalszym ciagu nie wiem jaka zachodnia organizacja przechowuje informacje o niemieckich jencach wojennych.Za wszelka pomoc bardzo dziekuje.
Tempest Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Moze ktos z was posiada to opracowanie i moglby dla mnie sprawdzic co i jak odnosnie ww jednostki?
Tempest Napisano 7 Marzec 2008 Autor Napisano 7 Marzec 2008 wlasnie rozszyfrowalem jego pierwszy przydzial- nachrichtenstaffel.co znaczy chyba-..,,received training to be a Nachrichtenstaffel-Führer, or Battalion Signals group leader. The Battalion Nachrichtenstaffel was a small unit composed of radio and telephone teams which allowed the battalion staff to communicate with its own companies and with regimental HQ.''Prawda to ?
Tempest Napisano 9 Marzec 2008 Autor Napisano 9 Marzec 2008 Czy ktos wie jak wygladalo wyposazenie Nachrichtenstaffel'a?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.