Skocz do zawartości

Tegoroczne fanty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej , hej , hej , w sumie niby zimno , ale idzie odwilż , wiec propopnuje jeżeli już kopaliście to pochwalcie sie , co udało wam się wyciągnąć w tym roku.
Zaczne od siebie:
Dzisiaj 01.02.04 - 1,5h kopania i w sumie 10 łusek od mausera różne lata 28 , 34 , 42 , 41 i jakies inne , oprócz tego zawleczka od grantu , 50gr z 49r. i 5 fenoli z 25r.
Oprócz tego udało mi się odkryc miejsca nowej nigdy nie opisywanej bitwy , no ale zrozumcie , tego juz nie powiem , gdzie , bo zapowiada się całkiem niezle.

pozdro pol
Napisano
Umnie temp wczoraj była +8 , i w lesie sie kopało miodzio , ziemia wcale nie zamarzła i mam jeszcze nadzieje , ze następna niedziela będzie taka sama.No ale wiesz na zach. zawsze jest cieplej :D

pozdro pol
Napisano
Witam.
Proponowałem utworzyć nawet dział o zdobyczach z każdego dnia, ale bez echa. Jutro wybieram się też do lasu. Jestem z podlasia, dlatego moje poszukiwania stoją pod znakiem ?
Pozdrawiam.
Napisano
Ja na pierwsze konkret wykopki wybieram się w sobotę 07.02.2004 :) Mam nadzieję ,że pogoda się nie zepsuje przez ten tydzień ,bo dziś chociaż mokro jak na luty jest fajnie ;)

pzdr

bjar_1
Napisano
Hej Bjar !
Fakt pogoda w regionie raczej mokra niz zimna.... Mógłbym się z Toba załapać na wycieczkę ? Jestem aktualnie w S-ku na krótkim odpoczynku. Mogę wziąć samochód.... Daj znać na meila.
Pozdrawiam
Jarek H.
Napisano
Szaman3 nie mówię , że nie masz szans na kopanie , lecz poprostu z analizy map poodowych stwierdzam tylko , że ciepło przychodzi z zach i tam najszybciej będzie ciepło.

pozdro pol
Napisano

Witam. Pierwsze koty za płoty w nowym sezonie. Zagadka dla mniej wtajemniczonych - co to jest? :)) Dla troszeczkę więcej wtajemniczonych odpowiedź jest banalna. Pozdrowienia.

Napisano
Ludzie wam to fajnie bo juz biegacie po lesie,a w Beskidzie i Bieszczadach ....szkoda klikać mozna wam tylko pozazdrościć,ale i tutaj w koncu zniknie to białe cholerstwo,/mam nadzieje ze przed majem ;-)/
Napisano

Hehe, gratuluje, miałem kiedys zadac na forum pytanie czy ktos juz takie znalazl;) Zapomnialem, wiec zadaje je teraz;))
Czy ktoś już znalazł wcześniej? Oczywiście nie chodzi mi tylko o ten model (były przynajmniej 4-5 głównych konstrukcji).
dominiczeq , gdzie swój trafiłeś? Gdzieś koło drogi?
Na fotce znaleziony w Rosji przez: http://www.ostfront.com/publications_items.html

PS Frozzer, masz rację:)

Napisano
Hej!Kolec znalazłem na terenie byłej Galicji. W okopach pierwszowojennych. Było tego z 80 sztuk. Są austriackie. Rzucano je przed okopy wiedząc o ataku kawalerii. Nasi w 1920 pod Konarmię Budionnego też takie rzucali. Za prosta zgadywanka :) Pozdrawiam.
Napisano
Ja kopałem w styczniu, bo u mnie w lasach mroz ziemii nie bierze. Ostatni sie troche ociepliło i w jeden dzien zniknela 30 cm warswa sniegu, przywracajac tym samym pierwotny wyglad okolicy :) Z ostatnch fantow to niewykopkowy, lecz znaleziony w gospodarstwie karnister Wehrmachtu 1941 r. Niby banalna rzecz, ale niemczyzna budzi u mnie sentyment i po odnowieniu fant jest jak ulał do mojej kolekcji.
Napisano
W sumie przeciw kawalerii i przeciwoponowe były podobne. Z tego co zauwazyłem, te przeciwkawaleryjskie były większe, (qominiczeq - ile Twój ma rozpiętości?), tłumaczę to tym, że musiały być bardziej ozłożyste" aby się nie zapadać w glebę, przeciwoponowe mogą być mniejsze, bo leżą najczęściej na twardych drogach. Ale to moja teoria:))
Z resztą dla mnie jest to jedna z genialnych broni, gdyby w 39 było tego dużo na tyłach, to niemieckie koluny zaopatrzeniowe miały by problemy.

PS Dominiczeq - jak masz 80 szt, to może z jednym się rozstaniesz na moją rzecz:)))
Napisano
Do mietek - jak nie rzucić-z 10 cm zawsze jest :) Co do pozostałych 79 to je wrzuciłem do dołu, ale to akurat nie problem bo z 10 minut od domu. Przy następnej wizycie w lesie mogę ci wytargać nawet te 79 tylko sobie po nie przyjedź ;) Pozdrawiam.
Napisano
To zachowaj dla mnie kilka:), piwo w zamian gwarantowane;)
Przeciwkawaleryjskie, to widziałem takie, co miały ze 20 cm każdy kolec!!! Były jednak wcześniejsze, kute. Konstrukacja podobna jak do tego na fotce jaką załączyłem.
Napisano
Witam wszystkich.
Byłem dzisiaj w lesie. Nie wiem jak jest w innych częściach Polski, ale na podlasiu jest przerąbane. W lesie zalega 10-30 cm warstwa śniegu. Zjazd na drogi polne i leśne grozi tak jak w moim przypadku dłuższym postojem (na szczęście są ciągniki). Jedyny plus to to, że ziemia w lesie zmarźnięta jest tylko miejscami.
Pzdr.
Napisano
Komunikat dla woj. swiętokrzyskiego = pokrywa snieżna stopniała stop. w niektórych miejscach trochę śniegu stop. lasy mokre stop. na wycieczki zalecane gumofilce stop. ziemia odmarznięta stop. polecane wycieczki gdyz znowu może doebać sniegu stop. w sobotę relacja na żywo z województwa mazowieckiego stop. ;)
Napisano
Witam,
komunikat dla okolic Warki : kopie się fantastycznie , jest trochę śniegu na miejscach ocienionych ale generalnie to nie przeszkadza ...ziemia miękka, gumofilce to jedyna słuszna forma obuwia.
Wyniki : ładownik do wz 28 , 30 butelek po medykamentach i gorzale z lat 30'tych., sześć garnków różnej pojemności ( wszystkie niebieskie) jedna menażka niemiecka w stanie naleśnikowatym , kilkadziesiąt kilo złomu w postaci błotnika od nie wiem czego i kilku skrzynek narzędziowych od nie wiem czego , ale w jednej był młotek :-)))
Dodatkowo karafka z jeszcze nie zbadaną zawartością znaleziona w niemieckiej ziemiance oraz zestaw śniadaniowy sowiecki czyli piecyk , kociołek i konserwy w ilości churtowej ...

Daż dół - ja sezon uważam za rozpoczęty :-)))

PZDR PATRON
  • 3 weeks later...
Napisano
ELO!!!!!
Komunikat dla Podkarpacia (rzeszowskie i podobne): Otóż:
Sniegu w pi++u a nawet jeszcze więcej, nie ma po co iść z wykrywaczem, chyba że chcecie znaleźć zapięcia do nart lub nieszczęśliwego narciarza :) A parę dni temu tak było fajnie, miałem sprawdzić linię frontu niem/rus na działce wujka, ale spadło 15 cm śniegu (jak to kobiety mówią <---------> - tyle = 20 cm :=) i nic z tego, trzeba poczekać...
Szlag mnie trafia... Ale coż... Bóg tak chciał, jego słuchano...
Napisano
Za flaszkę (20zł) odkupiłem od goscia strychowy hełm M-40 z resztakami ciemnozielonej farby i biciami ,niestety nie ma wybitego rozmiaru , jest za to numer seryjny .Czy ktoś wie jak określało sierozmiar hełmu do glowy ? Niestety hełm nie ma fasunku bo służył do nabierania pszenicy z worka do wiadra dla kur,ale stan jest znakomity,zero rdzy i dlatego chciałbym by ktoś słuzył mi radą jak dobrać fasunek do niego . Być moze ktoś ma namiar do jakiejś tabelki na stronie www. Pozdrawiam.
PS. Pochwaliłem się tym hełmem koledze i on ...dał mi drugi,ale w gorzym stanie, znalazł go w garażu u dziadka. Niezłe co?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie