SLAW 100 Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 Witam Mam pytanie do osób interesujacych się M.D.Lot w Pucku czy Dywizjon posiadał jakieś zatwierdzone godło w okresie II RP?poz.Slaw 100
Gość Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 tak......logo to jest na monetach z tej jednostki.jak bedę miał sprawny aparat...wrzucew fotkę...logo to wygląda tak kotwica na tle lotniczej szachownicy....
beaviso Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 Królikiewicz w Polski samolot i barwa" nic takiego nie podaje. Lubliny R-VIII miały różne godła własne: ośmiorniczkę (801), meduzę (802) i wieloryba (803).Pewna spójność istniała pod koniec lat '20. Na łodziach latających eskadr dalekiego rozpoznania Wiking" i Rugia" malowano odpowiednio: galion drakkara i posąg Światowida. Eskadra szkolna miała natomiast rybę-znak zapytania.pozdr,M
beaviso Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 To że Królikiewicz nie podaje" dotyczy pierwszego postu w wątku. Zanim wysłałem odpowiedź ktoś napisał o tych monetach i wygląda jakbym odnosił się do jego postu...
Gość Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 możliwe że logo z monety jest nieoficjalne....?chociaz monety musiały byc zatwierdzone przez Szt.Gen.kiedys też widziałem logo śmigło skrzyżowane z kotwica na tle szachownicy lotniczej...moja moneta jest opisana w jednym z Gdańskich zeszytów numizmatycznych...
SLAW 100 Napisano 2 Luty 2004 Autor Napisano 2 Luty 2004 Witam Pytanie to zadałem ponieważ u kolegi widziałem album z kilkoma fotkami po człowieku który w 1937 odbywał służbe w M.D.Lot jako mechanik.W srodku albumu fot. jest wymalowane takowe coś :Orzeł siedzący na kole sterowym, w kole wpisane M.D.L na dole pod kołem kotwica admiral".Postaram się zrobić skana i wrzuce wieczorem . Też przekopałem kilka książek i nic nie znalazłem na ten temat. poz.slaw
Gość Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 WitamPolecam publikację Aj-press Polskie Lotnictwo Morskie 1920-56 "autorstwa Mariusza Konarskiego i Andrzeja Olejki zilustracjami Arkadiusza Wróbla Tam znajdziesz wiele zdjęć z MD Lot.Gorąco polecam !!!!!aro111
SLAW 100 Napisano 2 Luty 2004 Autor Napisano 2 Luty 2004 Witaj A może sa tam opisane jakieś godła ? poz.slaw
Gość Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 Mac to godło wygląda jak choinka.....może to jakieś kombatanckie nieoficjalne godło.......skąd jest ta ilustracja..???
beaviso Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 Ej, to wprawdzie godło już historyczne ale raptem dopiero sprzed kilku lat :)Jest na nim napisane 1.Pucki Dlot MW", a szachownica jest wzoru, do którego powrócono przed ~10 laty. To odznaka istniejącej w latach ok. 1995 - 2002 jednostki lotnictwa MW z Babich Dołów (dawny 34.PLM, obecna któraś tam eskadra).pozdr,M
mac Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 Oczywiście Michał masz racje. Heh, zasugerowałem się napisem.pozdrawiam mac
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.