Skocz do zawartości

Maskowanie zimowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy moglibyście pomóc mi w ustaleniu, czy na tej fotce są żołnierze polscy w maskowaniu zimowym? Lepszego skanu nie posiadam.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e8b578a61a780ec.html

Pozdrawiam
Napisano
Cześć
pod tym linkiem masz zdjęcie tksa i narciarzy - porównaj sobie i sam określ czy na zdjęciach są polscy żołnierze. A tak przy okazji to raczej nie widziałem Polaków w maskowaniach zimowych. Jedynie jasne kożuszki w kawalerii.
http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/pojazdy/tk/_galeria.htm
makul
Napisano

Z instrukcji troczenia....itd...w kawalerii.
Moim zdaniem to są Polacy. Koszule mają wkasane w spodnie, kombinezon taki sam jak na zdjęciu z tksami. Do tego kbk wz.29 oraz plecaki pod płachtą układem wyglądają na nasze.

Napisano
Ogólnie mało widać na tym zdjęciu i można domniemywać.

Prawoskrzydłowy w I rocie ma wg mnie kb/kbk mannlichera (muszka, miejsce położenia dolnego uchwytu na pas, kształt magazynka i kolby.
Czterej kolejni strzelcy w II i III rocie mają wg mnie kbk. wz.98 PWU (chrakterystyczny kształt polskiego koźlika).
Może to faktycznie Polacy. Nasi podhalańczycy dosć długo używali mannlicherów.

Pozdr,
Łukasz.
Napisano
Witam,
a propos ubiorów maskujących to czy były u nas prowadzone prace nad innymi niż zimowe ubiorami tego typu ? Może dla strzelców wyborowych ? Jeżeli konstruowano specjalną broń i celowniki optyczne to naturalnym procesem powinny być ubiory maskujące...

pozdrawiam
Napisano
Witam,
a propos ubiorów maskujących to czy były u nas prowadzone prace nad innymi niż zimowe ubiorami tego typu ? Może dla strzelców wyborowych ? Jeżeli konstruowano specjalną broń i celowniki optyczne to naturalnym procesem powinny być ubiory maskujące...

pozdrawiam
Napisano
Były warunki techniczne. Już ktoś je na forum rozsyłał, ale sam szukam.

MA KTOŚ I MOŻE MI I KOLEDZE PRZESŁAĆ?
Napisano
Co do innych ubiorów maskujących, to oczywiście, że były, tj. na 100 proc. były opracowane, z użyciem w warunkach bojowych to już nie wiem. W CBW jest instrukcja o maskowaniu, jest tam sporo rysunków m.in. coś w rodzaju kombinezonu maskującego (typu kobiercowego) dla strzelców wyborowych. Wyglądało to bardzo podobnie to strojów maskujących współczesnych snajperów.
W CAW jest trochę zdjęć z maskowania, ale widziałem je przy okazji innego tematu, i dotyczyły głownie badań i zastosowania masek dla artylerii oraz stanowisk ckm itp.
Napisano
No mój zbawco! :) Nie masz maila podanego, a tak bym napisal do Ciebie :) Mail to widdowmaker@poczta.fm
Dziekuje z gory :)

Do admina: chwilowo komputer bez polskich liter
  • 1 month later...
Napisano
Wielecki podaje, że opracowano stroje maskujące. Zapewne było ich niewiele, więc ich ewentualne użycie trudno będzie potwierdzić.
Czy ja również mógłbym prosić o warunki techniczne? Z góry dziękuję.
mfratczak1@o2.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie