kowalinho Napisano 21 Luty 2008 Autor Napisano 21 Luty 2008 WitamCzy moglibyście pomóc mi w ustaleniu, czy na tej fotce są żołnierze polscy w maskowaniu zimowym? Lepszego skanu nie posiadam.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e8b578a61a780ec.htmlPozdrawiam
kowalinho Napisano 22 Luty 2008 Autor Napisano 22 Luty 2008 I co, żadnych pomysłów? Czy ta broń to nie kbk wz29?
makul Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 Cześć pod tym linkiem masz zdjęcie tksa i narciarzy - porównaj sobie i sam określ czy na zdjęciach są polscy żołnierze. A tak przy okazji to raczej nie widziałem Polaków w maskowaniach zimowych. Jedynie jasne kożuszki w kawalerii.http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/pojazdy/tk/_galeria.htmmakul
Widd39 Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 Z instrukcji troczenia....itd...w kawalerii. Moim zdaniem to są Polacy. Koszule mają wkasane w spodnie, kombinezon taki sam jak na zdjęciu z tksami. Do tego kbk wz.29 oraz plecaki pod płachtą układem wyglądają na nasze.
lucjusz8 Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 Ogólnie mało widać na tym zdjęciu i można domniemywać.Prawoskrzydłowy w I rocie ma wg mnie kb/kbk mannlichera (muszka, miejsce położenia dolnego uchwytu na pas, kształt magazynka i kolby. Czterej kolejni strzelcy w II i III rocie mają wg mnie kbk. wz.98 PWU (chrakterystyczny kształt polskiego koźlika).Może to faktycznie Polacy. Nasi podhalańczycy dosć długo używali mannlicherów.Pozdr,Łukasz.
leszek01 Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 Kilka fotek znajdziecie w tym wątku.http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=382021#382021
lake8 Napisano 26 Luty 2008 Napisano 26 Luty 2008 Witam,a propos ubiorów maskujących to czy były u nas prowadzone prace nad innymi niż zimowe ubiorami tego typu ? Może dla strzelców wyborowych ? Jeżeli konstruowano specjalną broń i celowniki optyczne to naturalnym procesem powinny być ubiory maskujące...pozdrawiam
lake8 Napisano 26 Luty 2008 Napisano 26 Luty 2008 Witam,a propos ubiorów maskujących to czy były u nas prowadzone prace nad innymi niż zimowe ubiorami tego typu ? Może dla strzelców wyborowych ? Jeżeli konstruowano specjalną broń i celowniki optyczne to naturalnym procesem powinny być ubiory maskujące...pozdrawiam
Widd39 Napisano 26 Luty 2008 Napisano 26 Luty 2008 Były warunki techniczne. Już ktoś je na forum rozsyłał, ale sam szukam. MA KTOŚ I MOŻE MI I KOLEDZE PRZESŁAĆ?
KBP Napisano 27 Luty 2008 Napisano 27 Luty 2008 Co do innych ubiorów maskujących, to oczywiście, że były, tj. na 100 proc. były opracowane, z użyciem w warunkach bojowych to już nie wiem. W CBW jest instrukcja o maskowaniu, jest tam sporo rysunków m.in. coś w rodzaju kombinezonu maskującego (typu kobiercowego) dla strzelców wyborowych. Wyglądało to bardzo podobnie to strojów maskujących współczesnych snajperów.W CAW jest trochę zdjęć z maskowania, ale widziałem je przy okazji innego tematu, i dotyczyły głownie badań i zastosowania masek dla artylerii oraz stanowisk ckm itp.
michalmiazga Napisano 27 Luty 2008 Napisano 27 Luty 2008 Widd39To ja rozsyłałem warunku techniczne - jeśli jesteś zainteresowany prosze o podanie maila.
Widd39 Napisano 27 Luty 2008 Napisano 27 Luty 2008 No mój zbawco! :) Nie masz maila podanego, a tak bym napisal do Ciebie :) Mail to widdowmaker@poczta.fm Dziekuje z gory :)Do admina: chwilowo komputer bez polskich liter
lake8 Napisano 29 Luty 2008 Napisano 29 Luty 2008 Michał,czy i ja mogę liczyć na te warunki techniczne"?lake8@o2.plPozdrawiam
MarcinF Napisano 15 Kwiecień 2008 Napisano 15 Kwiecień 2008 Wielecki podaje, że opracowano stroje maskujące. Zapewne było ich niewiele, więc ich ewentualne użycie trudno będzie potwierdzić.Czy ja również mógłbym prosić o warunki techniczne? Z góry dziękuję.mfratczak1@o2.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.