wnusio Napisano 15 Luty 2008 Autor Share Napisano 15 Luty 2008 witam,prosze o porady, jak wyczyscic i zakonserwowac to drewienko,z gory dziekuje za poradypozdrawiam wnusio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Luty 2008 Share Napisano 15 Luty 2008 Przetrzeć papierem ściernym (bardzo drobnym 400 - 600) lub delikatnie zebrać cykliną i napuścić olejem lnianym.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 Wstyd się przyznać ale podobne drewno przetarłem mało drobnym papierem i bardzo mocno (głębokie rysy) je porysowałem :(Jak (czym) przywrócić mu gładkość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 tez papier tylko drobniejszy. Ja proponuje papier wodny , bardzo drobny . Po przetarciu dokladnym efekt miodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 Gradacje papieru już raz podałem 400-600 i tego się trzymaj.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 11 Marzec 2008 Share Napisano 11 Marzec 2008 Dziękuję Panowie za rady, Zastosowałem zaproponowany papier i ryzy się mocno zatarły. Pociągnąłem potem na gorąco pokostem lnianym i za drugim razem mimo kilku dni w kilku miejscach drewno nie wessało" pokostu zostawiając tłuste plamy, które wyglądają jak lakier, który lekko klei. Ratujcie, proszę, jak można usunąć te niegodności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 12 Marzec 2008 Share Napisano 12 Marzec 2008 pokost długo się kleji, najprawdopodobniej za duźo go naniosleś na kolbe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 13 Marzec 2008 Share Napisano 13 Marzec 2008 Zgadza się :( za dużo dałem pokostu. Ale jak pozbyć się jego nadmiaru!!!! ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Marzec 2008 Share Napisano 15 Marzec 2008 Do napuszcania kolb stosuje się olej lniany nie pokost, na koniec czasami woskowanie. W sklepach myśliwski są specjalne preparaty do konserwacji osad. Teraz to zcieraj szmatą nasączoną benzyną ekstrakcyjną lub zmywaj gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. Z wodą uwaga aby drewno nie bardzo namokło bo się powygina. Za nim znów coś zp... zapytaj i dokładnie przeczytaj odpowiedzi. Działania takie zwykle są nieodwracalne, zniszczyć jest bardzo łatwo.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 16 Marzec 2008 Share Napisano 16 Marzec 2008 Dokładnie, przemyj delikatnie benzyną ekstracyjną, możesz się pokusić o delikatne namoczenie drewna, poczekaj aż wyschnie (drewno delikatnie napuchnie), teraz przetrzyj naprawdę drobnoziarnistym papierem i możesz pokryć gruntem do drewna(zamknie pory).Nie wiem dokładnie jak były konserwowane kolby od broni, ja stosuję albo wosk w spraju(ew. pasta woskowa) lub lakier poliuretanowy, kilka cienkich warstw, i dopiero na to wosk i polerka.Nigdy nie kładź najpierw wosku a potem lakieru, nic z tego nie wyjdzie, zawsze na odwrót.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 szpachla i lakier samochodowy różowy metalik... i dopiero wtedy osiągniesz to co chciałeś ...czyli żeby była śliczna ,równa i w jednym kolorze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 23 Kwiecień 2008 Share Napisano 23 Kwiecień 2008 a ja mam takie pytanie :) jak konserwować świeże drewno- nową kopie kolby ??? tylko namaczać olejem lnianym( po tym namaczaniu kolba sciemnieje ?) czy barwić jakims pokostem a po barwieniu jeszcze namaczać olejem czy nacierać woskiem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Kwiecień 2008 Share Napisano 23 Kwiecień 2008 Na początek olej lniany, kilka nacierań. Na koniec można woskować ale nie koniecznie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 23 Kwiecień 2008 Share Napisano 23 Kwiecień 2008 i w to wszystko potem wsadzić złomka po 80 latach w ziemi ...no pasuje jak ulał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.