Skocz do zawartości
  • 0

proszę o id

ebola24

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
abcd zerknij na moją- link wyżej w moim poście. Co do tej na zdj. to z tym numerem ... facet chyba miał cały czas duszę na ramieniu...:)
pozdro
Napisano
napisał byś więcej o co chodzi w tych nieśmiertelnikach ,że tu c , a nie k ? nigdy się w to nie zagłębiałem ,a czasami się przydaje .Czy to chodzi o Austrię -Niemcy ? czy rodzje wojsk ?
chłopaki też się ucieszą.
Napisano
jacenty - ja tylko staram się odczytać znaczki"
systemy opisów to nie jest to moja działka
lecz wydaje mi się:
jeżeli miała by być leichte lub landwehr (czyli niemiecko języczne - i konsekwencje...) to kompania byłaby oznaczana literką k(ompanien)
c odbieram jako domniemanie angielskiej francuskiej itd... prowiniencji...
lecz to nie moja działka i zaraz ktoś krzyknie c u niemców to kompania...
ech...
Napisano
...na starszych blaszkach była czasem taka pisownia,przez C...
a, nie mówiłem...
:)

tak(tylko) dla przekonania kopijnika - poszukajcie potwierdzenia Companie na ewidentnie pruskiej...
Napisano
Co do blaszki kol.martiana,/3K.1B.R8.Korps P/,to nie jestem w stanie wymyśleć nic więcej niż to co zostało już napisane,zapewne 3 kompania,1batalionu,8 pułku(ale jakiego grenadierów,rezerwowego?)Korpusu P.Warto żeby wypowiedział się jakiś spec który będzie znał struktury organizacyjne Armii Pruskiej po mobilizacji 1914.
Napisano
Strona która może być pomocna w rozszyfrowywaniu pruskich blaszek http://users.hunterlink.net.au/~maampo/militaer/milindex.html
Napisano
Jest to pruska blaszka wz.1878(występowały w kilku wariantach kształtowych),L.I.R.46 to Landwehr-Infanterie-Regiment 46,6 C to 6 Companie,na starszych blaszkach była czasem taka pisownia,przez C.
Napisano
Wg.stanu z 9.1914 L.I.R. 46 wraz L.I.R. 37 jako 18 Brygada Piechoty Landwehry wchodziły w skład 3 Dywizji Landwehry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie