Skocz do zawartości
  • 0

Judaika pismo hebraiskie na medalionie

jakosin

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To nie litery lecz prawdopodobnie cyfry.Przypomina mi to tzw.magiczne kwadraty.Obojętnie z której strony liczyłbyś sumę liczb wynik pozostaje ten sam.Ładny fant.
Napisano
Panowie, to co odczytaliście jako 1755, to cztery literki hebrajskie, być może ZZGW (od prawej ku lewej), ale nie jestem pewien, bo jest to pismo odręczne i do tego na fotce słabo widać. Te dwa XX to dwie literki ajin" w piśmie odręcznym. Poza tym w tabelce są literki, ale każda litera hebrajska posiada wartość liczbową, i tak na przykład ALEF to jeden, BET to dwa, SZIN to 300, CADI to 90 itd. Wasz medalion to prawdopodobnie coś potrzebnego do kabały.
Napisano
Medalion wykonany jest z ołowiu.

Mam pytanko czy próbować go wyprostować,czy zostawić go tak jak jest.

Raczej nie chcę w nim manipulować (choć mnie korci)

Nie chciałbym go zniszczyć.

Czekam na poradę.
Napisano

Hm! magiczny kwadrat-nieżle brzmi (TALIZMAN)

Intryguje mnie jego wiek?

Jest wykonany z ołowiu, średnica to aż 5,5cm a waga 53.6 g

Wygląda imponująco,ręcznie wyryty a z drugiej strony są napisy w otoku ale na pewno nie po hebrajsku.

Potrzebuje niezłego Hary Potera" na rozszyfrowanie tego.

Napisano
Może przedmiot ma coś wspólnego z żydowską magią-kabałą,poniżej cytat z artykułu o kabale w Wikipedii:Gematria mistyczna
Gematria mistyczna jest systemem rozpoznawania związków między sefirami a literami alfabetu hebrajskiego. System ten był rozwijany przez mistyczny nurt judaizmu, w pismach takich jak Zohar.

Przykładem zastosowania gematrii są liczby hebrajskie. Choć są 22 litery hebrajskie, do wyrażenia liczb w zakresie od 1 do 999 potrzebnych jest 27 znaków - po dziewięć dla jednostek, dziesiątek i setek. Mistyczny hebrajski system notacji liczb uzupełnia brakujące pięć znaków tak zwanymi sofeet - formami liter królewskich stosowanymi na końcu wyrazów. Znaki te nie są używane w niemistycznej numeracji".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie