Skocz do zawartości
  • 0

Alexander Imperator

tottek

Pytanie

Napisano

Oto guzik z Carem Aleksandrem. Średnica 22 mm. Wygląda na pozłacany. Pytanie do wszystkich: czy ktoś wie kto takowe guziki mógł nosić i przy jakiego typu gajerku? Z góry dziękuję i pozdrawiam! tottek.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hm... Ciekawe tezy, ciekawe przypuszczenia... Miejsce znalezienia guzika nie szczególne. Nie mniej jednak życie potrafi zaskakiwać. Często zaskakujące staje się czymś oczywistym...
Napisano
Stronka świetna ale tego mojego pięknego guziczka nie znalazłem na niej. Nie mniej dzięki! Mam nadzieję, że ktoś się z czymś takim już spotkał. Proszę o sygnał!
Napisano
Witam.
Jeżeli masz czas i chęci to znajdziesz go pewnie na tej stronie.
Pozdrawiam.
http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=1&n=numb&fn=numb
Napisano

Oto guzik z Carem Aleksandrem. Średnica 22 mm. Wygląda na pozłacany. Pytanie do wszystkich: czy ktoś wie kto takowe guziki mógł nosić i przy jakiego typu gajerku? Z góry dziękuję i pozdrawiam! tottek.

Napisano
kopijnik2 chyba jednak tych guzików było więcej niż jeden na człowieka ;)
W końcu guzik to guzik a nie medal pamiątkowy.
Napisano
Zagadkowy jest ten guzik. Myslę, że kopijnik2 ma rację. Mi też przychodził do głowy zamysł propagandowy tego guziczka ale nie chciałem się wychylac" nie wiedząc cokolwiek pewnego.
Napisano
na szybko:
panujący na guziku - tylko w określonych sytuacjach, wtedy gdy jego pozycja nie jest za mocna...
Kaśki II i Mikołaja raczej się nie znajdzie, ale Jerzego II Wirtemberskiego tak...
a wynika to z sytuacji politycznej...
jeżeli popatrzymy na rewers - zobaczymy - no nie - nie rosyjskie napisy- tylko łacińskie...
a więc był produkowany na export" ...
pewnie dla Nas, gdyż był przyszywanym" Królem Polski...
o ograniczonych uprawnieniach...
Napisano
chyba jednak tych guzików było więcej niż jeden na człowieka
ale Car jest jeden...odin Car odnoje lico
patrz relacje Wlk. Książę Konstanty-Mikołaj (I)
w zasadzie był to medal/znaczek propagandowy - w formie guzika
przypomnijcie sobie znaczki z Leninem... ta sama funkcja.
-------
Nie wiem czy hipoteza o słabej pozycji Aleksandra jest słuszna.
Aj, ajajaj Fiodor.... a Co Robiliśmy Przez Poprzednie 20 Lat (przed intronizacją Alexandra)...
potem mogliśmy Go lubić...
Napisano
Myslałem o tym, że seria tych guzików została wyprodukowana specjalnie na koronację Aleksandra na króla Polski. Taka odmiana guzików liberyjnych dla osób pełniących jakies pomocnicze role przy ceremonii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie