steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 I to na tyle jeszcze jedna istotna informacja na koniec strop nie jest poziomy lecz lekko pochylony na kierunku północ południe. co o tym myślicie? co to może być
Tempest Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Podpiwniczenie wiejskiej chaty z okresu glebokiej komuny.
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 Być może, ale tak jak pisałem wcześniej brak śladów murów ponad poziom gruntu, i ciekawe przelotowe wejście do piwnicy nie słyszałem o takiej konstrukcji. Poza tym proszę spojrzeć na wejście, jaka jest grubość stropu żelbetowego około 0, 5 metra oj coś w tej chacie mieli strasznie dużo betonu.Mapa jest przedwojenna i śladu po budynku nie ma tylko draga gruntowa kończąca sie w polu ciekawe po co ona tam jest.Oczywiście może sie okazać że to jednak podpiwniczenie tego wykluczyć nie mogę.
Cronos Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Takie wejścia przelotowe spotyka się w schronach przeciwlotniczych. Może to nie dokończona część czegoś większego. Jakiś radar albo stanowisko OPL. Przypomina powojenne budowle wojskowe. Najlepszy sposób na rozwiązanie to popytać się wśród miejscowych.
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 Popytamy, chociaż to miejscowi naprowadzili nas na ślad tego unkra" jak widać nie do końca. Inna sprawa ciekawe czy w okolicach istnieją podobne obiekty?
Tempest Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Czy okolica ma jakas militarna historie?Do kogo nalezaly(a) grunty?Czy sa w poblizu jakies instalcje, media?Odpowiedzi na te pytania byly by dosc ciekawe.
szym Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Cronos jesteś blisko, stanowisko dowodzenia baterią artylerii p-lot, w pobliżu powinny być stanowiska dział, ale to nie reguła, wokól Łodzi są zlokalizowane 4 takie obiekty (było więcej)
szym Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 http://odkrywca.pl/lodz-bunkier-ul-okolna,302084.html#302084 tu znajdziecie podobny obiekt
steell Napisano 4 Luty 2008 Autor Napisano 4 Luty 2008 w odległości 8-9 km są zlokalizowane dwa obiekty1- Zakłady w Kędzierzynie kier. południe /mocna obrona przeciwlotnicza/2 Góra św Anny kier. północny - zachód /stanowiska radarów/
steell Napisano 28 Luty 2008 Autor Napisano 28 Luty 2008 śledząc postępy łódzkiej ekipy znalazło sie parę ciekawych informacji, cytuję Alkali"Obrona przeciwlotnicza obiektów przemysłowych i aglomeracji miejskich była przez Niemców dzielona przeważnie na sektory (Flakuntergruppenkommando lub Untergruppe) nazywane bardzo często zgodnie z kierunkami świata. Przykładowo w Gdyni były :Flakuntergruppenkommando Gotenhafen-Süd (Gdynia-Południe)Flakuntergruppenkommando Gotenhafen-West (Gdynia-Zachód)Flakuntergruppenkommando Gotenhafen-Nord (Gdynia-Północ)Wszystkie sektory podlegały pod FlaGruKo (Flakgruppenkomando) czyli centralny punkt dowodzenia obroną przeciwlotniczą bazy Gotenhafen.Przez analogię można przyjąć, że podobnie było także w przypadku Łodzi.Każdy sektor posiadał swoje dowództwo czyli UGruKo (Untergruppekommando). Pomieszczenia zajmowane przez UGruKo przybierały przeróżne formy, na przykład na Wale Atlantyckim były to schrony z żelbetowymi wieżami (Fl 250) ale wynikało to ze specyfiki działań i zagrożenia w tamtym rejonie. W innych rejonach schrony było skromniejsze lub nie było ich wcale.Z zebranych informacji wynika, iż w rejonie Łodzi występują co najmniej trzy takie schrony. Można się więc pokusić o stwierdzenie, że te schrony to właśnie UGruKo dla poszczególnych sektorów. Ten na polach na północ od Konstantynowa mógłby być stanowiskiem dowodzenia dla Flakuntergruppenkommando (lub Untergruppe) Litzmannstadt-West.Do UGruKo spływały informacje o sytuacji taktycznej z FlaGruKo i były przekazywane dalej do poszczególnych baterii. W przypadku Łodzi raczej dużo ich nie było (3 ciężkie, 2 średnie i 1 lekka) i całkiem możliwe, że niektóre z nich stacjonowały w pobliżu schronów dowodzenia.Często dowództwo sektora samo zbierało informacje rozmieszczając w terenie sieć posterunków obserwacji wzrokowej (FluWa), a niekiedy posiadało też swój radar pracujący niezależnie od radarów kierowania ogniem rozlokowanych przy poszczególnych bateriach. Zebrane w ten sposób informacje przekazywano dalej do UGruKo gdzie je analizowano i wypracowywano dane o sytuacji nad całym bronionym obiektem."http://eksplorator.mojeforum.net/viewtopic.php?t=1774
beaviso Napisano 29 Luty 2008 Napisano 29 Luty 2008 @ SteellDziś po raz pierwszy przeczytałem Twój wątek i olśniło mnie, że widziałem już identyczny obiekt! Dopiero gdy doczytałem do samego końca, to się uśmiechnąłem. Cytujesz mojego przyjaciela Alkali'ego, z którym to właśnie tenże obiekt widziałem, o czym wspomina on tekście widocznym pod linkiem :-)Ten asz" był o tyle ciekawy, że w odległości kilkudziesięciu metrów od niego był usytuowany radar Wuerzburg-Riese. Napisz proszę co miałeś na myśli pisząc o stanowiskach radarów na Annaberg. Czy masz na to dowody w postaci znalezisk w terenie (betonowe podstawy)? Osobiście wiem, że było tam coś w tym typie, ale raczej nie radary.M.
steell Napisano 29 Luty 2008 Autor Napisano 29 Luty 2008 Wątek ten był już omawiany kiedyś na forum poszukam w wyszukiwarce
steell Napisano 1 Marzec 2008 Autor Napisano 1 Marzec 2008 Znalazłem ciekawą informację o Annabergu na stroniehttp://www.atlantikwall.info/radar/polen/rpl.htm8 pozycja od dołu, możliwe ze zlokalizowano tam FuSAn czyli System nawigacji dalekiego zasięgu Telefunken FuSAn więcej na stroniehttp://wroclaw.hydral.com.pl/14132,obiekt.htmlMożna by sie rozejrzeć czy nie ma tam pozostałości. Na temat Würzburg-Riese nic nie znalazłem ale jeszcze poszukam
steell Napisano 1 Marzec 2008 Autor Napisano 1 Marzec 2008 Natomiast z podanej strony wynika pozycja 10 od dołu że FuMG czyli Wurzburg był w Kędzierzynie /Cosel/
beaviso Napisano 2 Marzec 2008 Napisano 2 Marzec 2008 To nie tak prosto, Steell ;-)FuSAn" to ogólny skrót oznaczający systemy namiernikowe - coś co pozwalało namierzyć własne samoloty, a im pozwalało prowadzić nawigację względem radiolatarni. FuSAn" Telefunkena pod Trzebnicą to inna bajka i klasa sama w sobie. Takiego na Annaberg nie było - na pewno. Był tam gdzieś za to posterunek wyposażony w typowe FuSAn-y 733, czyli w zestaw odbiorczy Y-Peiler (Heinrich) oraz nadawczy E-mess (Hans). Były to wieże i maszty. Dodatkowo 2 radary wtórne Freya-Egon. Dziś można szukać raczej tylko podstaw pod Y-Peilery (4 betonowe kloce), zaś pozostałe są zbyt małe dla niewprawnego oka lub w ogóle zasypane.FuMG" to skrót oznaczający radar. Jednym z typów był Wuerzburg-Riese. I owszem, pod Koźlem są dwie podstawy, które ostały się po tamtejszej stacji.M.
steell Napisano 2 Marzec 2008 Autor Napisano 2 Marzec 2008 dowiedziałem sie że w okolicach Dolnej jest jakaś wieża ala kratownica prawdopodobnie poniemiecka muszę to kiedyś sprawdzić
steell Napisano 2 Marzec 2008 Autor Napisano 2 Marzec 2008 I jeszcze jedno mnie zastanawia góra św Anny to pod pewnymi względami wymarzone miejsce na radar oczywiście jeżeli elewację można było w nim ustawić na kąty ujemne, no chyba że niemieckie radary miały duże problemy z odbiciami od przedmiotów terenowych.
luck_69 Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 Witam!W Dolnej byla zlokalizowana jeszcze niedano Jednostka Radarowa :Rozkazem MON Nr 0173/Org. z dnia 23.12.1966 r. w 1967 r. na bazie 14 sbrt w Chorzowie i 22 sbrt we Wrocławiu utworzono 19 pułk radiotechniczny (JW 1254) w m. Chorzów. W składzie tego pułku powstał 3 batalion radiotechniczny w m. Ożarowice k. Mierzęcic mający następujące kompanie: · 330 krt w m. Ożarowice k. Mierzęcic, · 331 krt w m. Brzoskwinia k. Krakowa, · 332 krt w m. Radocza k. Wadowic, · 333 krt w m. Kobyla k. Raciborza, · 334 krt w m. Dolna k. Strzelc Opolskich, Zarządzeniem Szefa SG WP Nr 061/Org. z dnia 11.09.1973 r. rozpoczęto formowanie 3 Brygady Radiotechnicznej wchodzącej w skład 3 KOPK we Wrocławiu. Bazą do tworzenia nowego związku były 17 i 19 pułk radiotechniczny. W skład Brygady wchodził m.in. : 33 batalion radiotechniczny w m. Radzionków k. Bytomia (JW. 3859) - 330 krt w m. Radzionków k. Bytomia, - 331 krt w m. Brzoskwinia k. Krakowa, - 332 krt w m. Radocza k. Wadowic, - 333 krt w m. Kornowac k. Raciborza, - 334 krt w m. Dolna k. Strzelc Opolskich, W 1978 r. dokonano zmian w dyslokacji krt, które objęły także 33 batalion radiotechniczny w m. Radzionków k. Bytomia. Po tych zmianach w batalionie były : - 330 krt w m. Radzionków k. Bytomia, - 331 krt w m. Bojków k. Gliwic, - 332 krt w m. Kornowac k. Raciborza, - 333 krt w m. Dolna k. Strzelc Opolskich, Taki stan utrzymywał się aż do przełomu lat 1997/98 gdy rozformowano batalion i trzy kompanie. Została jedynie „miejscowa” 330 krt w Radzionkowie, którą przeformowano w 320 OWiK (Ośrodek Wykrywania i Kierowania) podległy pod 36 batalion rt.
luck_69 Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 ...może te niemieckie radiostacje były zlokalizowane w tym samym miejscu???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.