Skocz do zawartości

Ciekawy obiekt na opolszczyźnie

steell

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I to na tyle jeszcze jedna istotna informacja na koniec strop nie jest poziomy lecz lekko pochylony na kierunku północ południe. co o tym myślicie? co to może być
Napisano
Być może, ale tak jak pisałem wcześniej brak śladów murów ponad poziom gruntu, i ciekawe przelotowe wejście do piwnicy nie słyszałem o takiej konstrukcji. Poza tym proszę spojrzeć na wejście, jaka jest grubość stropu żelbetowego około 0, 5 metra oj coś w tej chacie mieli strasznie dużo betonu.

Mapa jest przedwojenna i śladu po budynku nie ma tylko draga gruntowa kończąca sie w polu ciekawe po co ona tam jest.

Oczywiście może sie okazać że to jednak podpiwniczenie tego wykluczyć nie mogę.
Napisano
Takie wejścia przelotowe spotyka się w schronach przeciwlotniczych. Może to nie dokończona część czegoś większego. Jakiś radar albo stanowisko OPL. Przypomina powojenne budowle wojskowe. Najlepszy sposób na rozwiązanie to popytać się wśród miejscowych.
Napisano
Popytamy, chociaż to miejscowi naprowadzili nas na ślad tego unkra" jak widać nie do końca. Inna sprawa ciekawe czy w okolicach istnieją podobne obiekty?
Napisano
Czy okolica ma jakas militarna historie?
Do kogo nalezaly(a) grunty?
Czy sa w poblizu jakies instalcje, media?
Odpowiedzi na te pytania byly by dosc ciekawe.
Napisano
Cronos jesteś blisko, stanowisko dowodzenia baterią artylerii p-lot, w pobliżu powinny być stanowiska dział, ale to nie reguła, wokól Łodzi są zlokalizowane 4 takie obiekty (było więcej)
Napisano
w odległości 8-9 km są zlokalizowane dwa obiekty
1- Zakłady w Kędzierzynie kier. południe /mocna obrona przeciwlotnicza/
2 Góra św Anny kier. północny - zachód /stanowiska radarów/
  • 4 weeks later...
Napisano
śledząc postępy łódzkiej ekipy znalazło sie parę ciekawych informacji, cytuję Alkali"

Obrona przeciwlotnicza obiektów przemysłowych i aglomeracji miejskich była przez Niemców dzielona przeważnie na sektory (Flakuntergruppenkommando lub Untergruppe) nazywane bardzo często zgodnie z kierunkami świata. Przykładowo w Gdyni były :

Flakuntergruppenkommando Gotenhafen-Süd (Gdynia-Południe)
Flakuntergruppenkommando Gotenhafen-West (Gdynia-Zachód)
Flakuntergruppenkommando Gotenhafen-Nord (Gdynia-Północ)

Wszystkie sektory podlegały pod FlaGruKo (Flakgruppenkomando) czyli centralny punkt dowodzenia obroną przeciwlotniczą bazy Gotenhafen.
Przez analogię można przyjąć, że podobnie było także w przypadku Łodzi.

Każdy sektor posiadał swoje dowództwo czyli UGruKo (Untergruppekommando). Pomieszczenia zajmowane przez UGruKo przybierały przeróżne formy, na przykład na Wale Atlantyckim były to schrony z żelbetowymi wieżami (Fl 250) ale wynikało to ze specyfiki działań i zagrożenia w tamtym rejonie. W innych rejonach schrony było skromniejsze lub nie było ich wcale.

Z zebranych informacji wynika, iż w rejonie Łodzi występują co najmniej trzy takie schrony. Można się więc pokusić o stwierdzenie, że te schrony to właśnie UGruKo dla poszczególnych sektorów. Ten na polach na północ od Konstantynowa mógłby być stanowiskiem dowodzenia dla Flakuntergruppenkommando (lub Untergruppe) Litzmannstadt-West.

Do UGruKo spływały informacje o sytuacji taktycznej z FlaGruKo i były przekazywane dalej do poszczególnych baterii. W przypadku Łodzi raczej dużo ich nie było (3 ciężkie, 2 średnie i 1 lekka) i całkiem możliwe, że niektóre z nich stacjonowały w pobliżu schronów dowodzenia.

Często dowództwo sektora samo zbierało informacje rozmieszczając w terenie sieć posterunków obserwacji wzrokowej (FluWa), a niekiedy posiadało też swój radar pracujący niezależnie od radarów kierowania ogniem rozlokowanych przy poszczególnych bateriach. Zebrane w ten sposób informacje przekazywano dalej do UGruKo gdzie je analizowano i wypracowywano dane o sytuacji nad całym bronionym obiektem."

http://eksplorator.mojeforum.net/viewtopic.php?t=1774
Napisano
@ Steell
Dziś po raz pierwszy przeczytałem Twój wątek i olśniło mnie, że widziałem już identyczny obiekt! Dopiero gdy doczytałem do samego końca, to się uśmiechnąłem. Cytujesz mojego przyjaciela Alkali'ego, z którym to właśnie tenże obiekt widziałem, o czym wspomina on tekście widocznym pod linkiem :-)
Ten asz" był o tyle ciekawy, że w odległości kilkudziesięciu metrów od niego był usytuowany radar Wuerzburg-Riese. Napisz proszę co miałeś na myśli pisząc o stanowiskach radarów na Annaberg. Czy masz na to dowody w postaci znalezisk w terenie (betonowe podstawy)? Osobiście wiem, że było tam coś w tym typie, ale raczej nie radary.

M.
Napisano
Znalazłem ciekawą informację o Annabergu na stronie

http://www.atlantikwall.info/radar/polen/rpl.htm

8 pozycja od dołu, możliwe ze zlokalizowano tam FuSAn czyli System nawigacji dalekiego zasięgu Telefunken FuSAn więcej na stronie

http://wroclaw.hydral.com.pl/14132,obiekt.html

Można by sie rozejrzeć czy nie ma tam pozostałości. Na temat Würzburg-Riese nic nie znalazłem ale jeszcze poszukam
Napisano
To nie tak prosto, Steell ;-)
FuSAn" to ogólny skrót oznaczający systemy namiernikowe - coś co pozwalało namierzyć własne samoloty, a im pozwalało prowadzić nawigację względem radiolatarni. FuSAn" Telefunkena pod Trzebnicą to inna bajka i klasa sama w sobie. Takiego na Annaberg nie było - na pewno. Był tam gdzieś za to posterunek wyposażony w typowe FuSAn-y 733, czyli w zestaw odbiorczy Y-Peiler (Heinrich) oraz nadawczy E-mess (Hans). Były to wieże i maszty. Dodatkowo 2 radary wtórne Freya-Egon. Dziś można szukać raczej tylko podstaw pod Y-Peilery (4 betonowe kloce), zaś pozostałe są zbyt małe dla niewprawnego oka lub w ogóle zasypane.
FuMG" to skrót oznaczający radar. Jednym z typów był Wuerzburg-Riese. I owszem, pod Koźlem są dwie podstawy, które ostały się po tamtejszej stacji.

M.
Napisano
dowiedziałem sie że w okolicach Dolnej jest jakaś wieża ala kratownica prawdopodobnie poniemiecka muszę to kiedyś sprawdzić
Napisano
I jeszcze jedno mnie zastanawia góra św Anny to pod pewnymi względami wymarzone miejsce na radar oczywiście jeżeli elewację można było w nim ustawić na kąty ujemne, no chyba że niemieckie radary miały duże problemy z odbiciami od przedmiotów terenowych.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam!

W Dolnej byla zlokalizowana jeszcze niedano Jednostka Radarowa :

Rozkazem MON Nr 0173/Org. z dnia 23.12.1966 r. w 1967 r. na bazie 14 sbrt w Chorzowie i 22 sbrt we Wrocławiu utworzono 19 pułk radiotechniczny (JW 1254) w m. Chorzów. W składzie tego pułku powstał 3 batalion radiotechniczny w m. Ożarowice k. Mierzęcic mający następujące kompanie:
· 330 krt w m. Ożarowice k. Mierzęcic,
· 331 krt w m. Brzoskwinia k. Krakowa,
· 332 krt w m. Radocza k. Wadowic,
· 333 krt w m. Kobyla k. Raciborza,
· 334 krt w m. Dolna k. Strzelc Opolskich,

Zarządzeniem Szefa SG WP Nr 061/Org. z dnia 11.09.1973 r. rozpoczęto formowanie 3 Brygady Radiotechnicznej wchodzącej w skład 3 KOPK we Wrocławiu. Bazą do tworzenia nowego związku były 17 i 19 pułk radiotechniczny. W skład Brygady wchodził m.in. :
33 batalion radiotechniczny w m. Radzionków k. Bytomia (JW. 3859)
- 330 krt w m. Radzionków k. Bytomia,
- 331 krt w m. Brzoskwinia k. Krakowa,
- 332 krt w m. Radocza k. Wadowic,
- 333 krt w m. Kornowac k. Raciborza,
- 334 krt w m. Dolna k. Strzelc Opolskich,

W 1978 r. dokonano zmian w dyslokacji krt, które objęły także 33 batalion radiotechniczny w m. Radzionków k. Bytomia. Po tych zmianach w batalionie były :
- 330 krt w m. Radzionków k. Bytomia,
- 331 krt w m. Bojków k. Gliwic,
- 332 krt w m. Kornowac k. Raciborza,
- 333 krt w m. Dolna k. Strzelc Opolskich,

Taki stan utrzymywał się aż do przełomu lat 1997/98 gdy rozformowano batalion i trzy kompanie. Została jedynie „miejscowa” 330 krt w Radzionkowie, którą przeformowano w 320 OWiK (Ośrodek Wykrywania i Kierowania) podległy pod 36 batalion rt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie