Skocz do zawartości
  • 0

łuski z Orzełkami

havir

Pytanie

Napisano

Czołem żołnierze, proszę o pomoc. Był u mnie brat w odwiedzinach, na tzw. papierosa zeszliśmy do garażu, gdzie mam swoje skarby. Jednym z moich założeń na ten rok było uplowanie łuski z Orzełkiem. No i tak gadu gadu, oglądamy, nagle braciszek, mówi: ty pipo, ty masz orły !!! ooooo, fak, na szybko ślina, szmata, ślina, szmata, miałem w swojej kolekcji pięć łusek z orzełkami !!!!!! Myk po cyfrówkę na piętro i heja. No dla mnie szok. I tu mam do Was pytanko, na dwóch Orzełki mają długie ogony, czy to jakaś cenna anomalia ?

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem żołnierze, proszę o pomoc. Był u mnie brat w odwiedzinach, na tzw. papierosa zeszliśmy do garażu, gdzie mam swoje skarby. Jednym z moich założeń na ten rok było uplowanie łuski z Orzełkiem. No i tak gadu gadu, oglądamy, nagle braciszek, mówi: ty pipo, ty masz orły !!! ooooo, fak, na szybko ślina, szmata, ślina, szmata, miałem w swojej kolekcji pięć łusek z orzełkami !!!!!! Myk po cyfrówkę na piętro i heja. No dla mnie szok. I tu mam do Was pytanko, na dwóch Orzełki mają długie ogony, czy to jakaś cenna anomalia ?

Napisano

wyszła mi jeszcze taka, oczywiście wszystkie Mauserowskie, trapą mnie te litery, jakby napis DNF", macie pomysły na ID?

Napisano
te z orzełkami to polskie łuski z Fabryki Amunicji w Skarżysku-Kamiennej.
Z tego co widac, to kilka z nich zostalo wystrzelone z broni automatycznej (Mg42), czyli zapewne zostaly przejęte przez niemców.

Na dole to łuska niemiecka, producenta nie znam.
pozdro!
Napisano

havir popatrz dobrze to nie sa długie ogony tylko jakieś nacięcia technologiczne które akurat zostały zrobione przy ogonie-takie same masz jeszcze na godzinie 4 i 8.

Napisano
kurcze, faktycznie, Orzeł ma krótki ogon, ale i tak sie do mnie wszystkie uśmiechają, Wasze też ???
Napisano
teraz mi wskoczyło, kolego Domino, zagiąłeś mnie wiedzą jak inni, ale przetłumacz, ni czorta nie rozumiem po niemiecku.
Napisano
a pewnie, machają mi skrzydełkami, na początku wykrywkowania , tj. około marca 2007 zależało mi na niemcach, swastach itp, teraz z moich orzełków cieszę się pięć razy bardziej, sam nie wiem, ale to coś w rodzaju napływu fali patriotyzmu.
Napisano
Co do tłumaczenia bić na łuskach - zerknij:
http://luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=niemcy&pokaz=niemcyznak
pozdrawiam, też mało się nie zesrałem po pierwszej łusce z orzełkiem z niemieckich pozycji ;)
Napisano
witam
Też mam dość spoto łusek z orzełkami, oraz innych polskich mauserków, wszystkie pochodzą z jednego rejonu niemieckich pozycji i wszystkie nosza ślady ponownej elaboracji, oraz w wiekszości widać,że zostały wystzrelone z broni automatycznej, więc nie jest to jakies szczególne znalezisko.

pozdro
Napisano
@efes: przepraszam, a ślady po pazurze wyciągu obok bic, szeroka iglica ??

@havir: czy łuski mają poszarpany brzeg w ktorym osadzony był pocisk?
pozdro!
Napisano
Witam.8total4 skąd pomysł,że były one wystrzelone z broni maszynowej/ Mg42?/ Nie widać żadnych charakterystycznych sladów jakie powinny zostać.Raczej Mauser.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie