Horhe Napisano 27 Styczeń 2009 Share Napisano 27 Styczeń 2009 MarcinieF nie pomieszalo Ci się z tymi barwnikami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 6 Luty 2009 Autor Share Napisano 6 Luty 2009 Ogłoszenia parafialne....Hosanna na niebiesiech. Dzisiaj oglądnąłem w fabryce produkcyjną próbe barwienia tkaniny 10 mb. Wyszło bardzo dobrze. Przyglądałem się w słońcu, cieniu, w sztucznym świetle i w zasadzie nie dostrzeglem widocznej róznicy między tym co było odebrane w pierwszej partii, a tym co widziałem dzisiaj.Także allelujah i do przodu. W środę materiał powinien by już gotowy do odbioru. Będzie tez wiadomo ile materiału będzie wiecej powyzej 300 mb. A trochę będzie. Na razie jest jakeś 30 mb zapasu, ale po barwieniu i suszeniu, pewnie sie ten zapas skurczy.Tak czy inaczej prosze o podawanie w jakiej formie (paczka/kurier) i gdzie mam wysyłac materiał. Informacje o kosztach przesyłki wysle jak materiał bede miał w domu. I wtedy porobicie mie przelwy kosztów wysyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 7 Luty 2009 Share Napisano 7 Luty 2009 O barwnikach syntetycznych do sukna czytałem u Wieleckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 Materiał został wczoraj barwiony i suszony. Przed suszeniem było go z niezłym zapasem, takze bez wątpienia jeszcze moge przyjac zamówienia dla jakiś 3 moze 4 osób (opróczy tych 8 mb, które zarezerwowałem dla Strz. Kan.).Dzisiaj materiał będzie cięty na kawałki w fabryce, a już jutro pewnie po niego pojadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 12 Luty 2009 Autor Share Napisano 12 Luty 2009 Materiał został pocięty zgodnie z waszymi zamowieniami. Mozliwe , że juz jutro dam rade po niego pojechac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 13 Luty 2009 Autor Share Napisano 13 Luty 2009 Odbiór tkaniny w poniedziałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 13 Luty 2009 Share Napisano 13 Luty 2009 Czym farbowano oryginalnie tkaninę lnianą i dlaczego stosowano barwniki naturalne, skoro do sukna stosowano syntetyczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 17 Luty 2009 Autor Share Napisano 17 Luty 2009 Ano chocby dlatego stosowano różne barwniki do różnych tkanin, że:a) munudry lniane miałby byc z załozenia tanie, a wiec i stosowano tańsze barwniki naturalne krajowej zapwne produkcjib) prawdopodobnie barwniki syntetyczne dłużej utrzymuja sie na suknieKoszty przesyłki są następujące:kurier - 28 zł zasadniczopaczka pocztowa wg. cennika poczty (paczka z 4 mb powinna ważyc gdzies około 2,5 - 3kg ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 Dziękuję za wyjaśnienia. Sukno barwiono wyrobami krajowymi. W latach trzydziestych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 20 Luty 2009 Autor Share Napisano 20 Luty 2009 Koszt paczki pocztowej ekonomicznej to 11 zł 50 gr. Paczka z 4 mb waży ponad 2 kg, dla 8 mb koszt będzie taki sam, bo paczka zmieści się w przedziale od 2 do 5 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 Prosze o nie nadsyłanie do mnie maili z poczty na o2.pl.Nie mam mozliwosci odpowiadania na te skrzynki z żadnej z moich. Wszystko jest odrzucane, nie wiedziec czemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 5 Marzec 2009 Autor Share Napisano 5 Marzec 2009 Bardzo powoli, ale jednak zbiera się grupa osób, które nie załapały się na I i II turę produkcji lnu, więc nie traccie nadziej. Może bedzie za jakis czas wznowiona produkcja. Tymczasem mozecie przesyłac ewnetualne zgłoszenia. Zobaczymy ile tego bedzie za pare miesięcy..Czy inne armie tez uzywały lnianych mundurów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Cedro Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 ...co tam w kwestii materiału słychać !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 19 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2009 Jak sie nie zbierze chetnych na ponad 300 mb, to nie ma szans. Na razie nie mam zadnych konkretnych deklaracjami, poza jakby było zamawiane, to wezmiemy". Z takim czyms to nie mam co zaczynac nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Cedro Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 ...no własnie widzę bla bla bla. Ja oczywiście zaraz zamówię konkretną ilość tylko proszę podaj ile obecnie będzie kosztował metr bo jest to dość istotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 7 Wrzesień 2009 Share Napisano 7 Wrzesień 2009 Chciałem podpytać o detale prania. Jak sie zabieracie za pranie tego drelichu ? Czy kurczy się bardzo ? Jak najlepiej się wziąć za czyszczenie munduru (metodami współczesnymi a nie z 1939). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 7 Wrzesień 2009 Share Napisano 7 Wrzesień 2009 Bolku, ja po Mławie nieziemsko ubłocony drelich wrzuciłem do wanny, a nastepnie mocnym strumieniem z prysznica usuwałem plamy z błota wbite" w materiał. Przy tym trochę pomagałem sobie gąbką. Potem uprałem ręcznie w tej samej wannie z dodatkiem mydła biały jeleń, ale niestety po wyschnięciu zauważyłem, że w niektórych miejscach zostały jeszcze delikatne plamy więc rozważam wrzucenie do pralki na 30stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 8 Wrzesień 2009 Share Napisano 8 Wrzesień 2009 Ja zastosowałem tylko pierwszy etap z metody Jhakena. Efekt jest zadowalający, silny strumień wody skutecznie usunął resztki ziemi. Dokładniejsze czyszczenie zostawię na koniec sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 8 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2009 Mi w fabryce zasugerowano, zeby przy praniu po pierwsze wywraca mundur koniecznie na lewą stronę. Po drugie prac ręcznie w letniej wodzie.Niestety zostawiłem mundur w domu rodziców na jeden dzien zeby wysechł. Po powrocie mundur został juz uprany w pralce na tzw. opcji pranie ręczne" bez wirowania. Mundur uprał sie bez problemu, ale i niestety troche sie skurczył (jakis 1 cm na rękawie). wg. informacji z farbyki materiał nie powinien sie zasadniczo kurczyc w zauważalny sposób. Jak widac nie do końca jest to zgodne z prawdą. Dla mnie to akurat nie problem, bo i tak krawiec przewidziałtaki obrót sprawy i uszył mi rękawy troche dłuższe.Wiadomo mi tez, ze koledzy z GRH 84 pp przed uszyciem mundurów na wszelki wypadek pocieli i prali/czy namaczali materiał, zeby sie obkurczył. I ja chyba przy szyciu drugiego munduru zrobie to samo, a przynajmniej namocze i obsusze ten len ze dwa razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 8 Wrzesień 2009 Share Napisano 8 Wrzesień 2009 Dzięki za informacje, jakiś pomysł czemu ma służyć to przewrócenie munduru na lewo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 8 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2009 Taki: jak wrzucisz len do pralki to materiał w trakcie obracanie sie zagina się. W ten sposób na powierzchni tkaniny powstają białe linie wskazujące miejsca w których włókna uległy nadtarciu. W tych miejscach barwnik zostaje mechanicznie usunięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Cedro Napisano 31 Październik 2009 Share Napisano 31 Październik 2009 Widzę, że sprawa materiału trochę przycichła. Zapewne jak pisze KBP chętnych brak. Ja piszę się na materiał na 10 mundurów. Jak tylko będzie trzeba wpłacić pieniądze proszę dać cynk a natychmiast wpłacam. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GumShield Napisano 31 Październik 2009 Share Napisano 31 Październik 2009 Len ZAWSZE sie kurczy i należny przed uszyciem munduru- taknine namoczyć/ręcznie przeprać- wtedy kroimy mundur, szyjemy i przy kolejnym zmoczeniu nic nie powinno sie stac.Kazdy dobry krawiec o tym pamieta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek_7dak Napisano 4 Styczeń 2010 Share Napisano 4 Styczeń 2010 Jak tam wygląda sprawa kolejnego zamówienia materiału ma mundur letni? Mamy nowych dak'owców którzy chcieliby kurtki letnie szyć, byłoby więc trochę metrów do zamówienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 6 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2010 No dobra, to zaczynamy partię nr. IIIPoproszę o zgłoszenia konkretnej ilości materiału (w mb) na adres mailowy: kbuczek.pagowski@gmail.com.Na zgłoszenia oczekuję do końca stycznia 2010 r., naleznosci na materiał będę zbierał do 15 lutego 2010 r. na wskazany rachunek bankowy. Materiał powinien byc wykonany jeszcze w lutym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.