mst28 Napisano 30 Styczeń 2008 Autor Napisano 30 Styczeń 2008 Czy może ktoś zidentyfikować zwłaszcza ten marynarski i polski?Pozdrawiam
mst28 Napisano 30 Styczeń 2008 Autor Napisano 30 Styczeń 2008 Czy może ktoś zidentyfikować zwłaszcza ten marynarski i polski?Pozdrawiam
Kiler Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 Catadero przeciez ten guzik nr 3 jest 2-warstwowy?
mst28 Napisano 1 Luty 2008 Autor Napisano 1 Luty 2008 Denko jest stalowe. Kilkanaście lat temu jak nabywałem to miały być niby mobilizacyjne ?
Catadero Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 W roku 1927 nastąpiła zmiana orła w godle państwowym (zatwierdzony w grudniu 1927).W związku z tym zmianie i ujednoliceniu uległ również wzór orła na guzikach wszystkich służb mundurowych.Popularnie orzeł ten jest określany jako wz.1928.Szary guzik z orłem jest najpowszechniej stosowanym guzikiem w latach 1928-39.Jest to guzik tzw. masywny jednowarstwowy wytłaczany z grubej blachy.Szare były cynkowe przeznaczone dla szeregowych.Niekiedy pokrywane były farbą.Kadra oficerska miała guziki z alpaki,mosiężne niklowane lub srebrzone.Czasami stalowe.Urzędnicy państwowi mieli guziki koloru żółtego-mosiężne lub miedziane.Było bardzo wiele wytwórni produkujących guziki, lecz nie wszystkie umieszczały na rewersie swoje nazwy lub symbole czy monogramy.Ten srebrny z orzełkiem to raczej przypinka od czapki,(dwie były po bokach) przytrzymująca pasek.
mst28 Napisano 31 Styczeń 2008 Autor Napisano 31 Styczeń 2008 Dzięki za zainteresowanie, właśnie chodzi mi o tego cynkowego z orłem bez okręgu na zewnątrz i dwuwarstwowego pustego w środku.A marynarski to polski czy obcy?Pozdrawiam
Catadero Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 Napisałem ajpowszechniej stosowanym(...)tzw. masywny jednowarstwowy...".Pominąłem rzadziej stosowane guziki dwuwarstwowe.Z zewnątrz były identyczne i z takich samych metali.C.
Kiler Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 Prawdopodobnie jest to wz.28. Zastanawiajace jest to, ze nie ma okregu na obwodzie.
Pytanie
mst28
Czy może ktoś zidentyfikować zwłaszcza ten marynarski i polski?
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.