Skocz do zawartości
  • 0

Guziczki

mst28

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W roku 1927 nastąpiła zmiana orła w godle państwowym (zatwierdzony w grudniu 1927).W związku z tym zmianie i ujednoliceniu uległ również wzór orła na guzikach wszystkich służb mundurowych.Popularnie orzeł ten jest określany jako wz.1928.Szary guzik z orłem jest najpowszechniej stosowanym guzikiem w latach 1928-39.Jest to guzik tzw. masywny jednowarstwowy wytłaczany z grubej blachy.Szare były cynkowe przeznaczone dla szeregowych.Niekiedy pokrywane były farbą.Kadra oficerska miała guziki z alpaki,mosiężne niklowane lub srebrzone.Czasami stalowe.Urzędnicy państwowi mieli guziki koloru żółtego-mosiężne lub miedziane.Było bardzo wiele wytwórni produkujących guziki, lecz nie wszystkie umieszczały na rewersie swoje nazwy lub symbole czy monogramy.
Ten srebrny z orzełkiem to raczej przypinka od czapki,(dwie były po bokach) przytrzymująca pasek.
Napisano
Dzięki za zainteresowanie, właśnie chodzi mi o tego cynkowego z orłem bez okręgu na zewnątrz i dwuwarstwowego pustego w środku.
A marynarski to polski czy obcy?
Pozdrawiam
Napisano
Napisałem ajpowszechniej stosowanym(...)tzw. masywny jednowarstwowy...".
Pominąłem rzadziej stosowane guziki dwuwarstwowe.Z zewnątrz były identyczne i z takich samych metali.
C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie