ktos451 Napisano 27 Październik 2012 Share Napisano 27 Październik 2012 Wracam po raz któryś do tematu - bo lekko brzydzi mnie ten odlew, ale brzydzi mnie oryginalna kolba stojąca w rogu pokoju, niestety jest to jedyne dostępne na razie dla mnie wyjście. Szukałem innych rozwiązań np. repliki ruchomej - i była, ale ok. 1500 zł, robione na zamówienie (przy obecnej cenie deko, to się nie opłaca). Tak więc kilka pytań1 ja długo się czek na wysyłkę z wpłatą na konto - piszą, że zwykle wysyłają tego samego dnia - a jak jest na prawdę? 2 Z czego zrobić lufę, i jak ją przytwierdzić do reszty 3 Jakie części trzeba by dokupić do odlewu aby w miarę wyglądało (prosił bym z wypunktowaniem co za ile)To tyle próśb na dziś - czekam na odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 Z części, które potrzebujesz wszystko jest dostępne na ogólnie znanym serwisie aukcyjnym, ceny na dziś:1. Pudełko magazynka - 45zl2. Śruby pudełka magazynka - 29zl3. Spust ze sprężyną - 40 zł4. Wycior - 20 zł5. Bagnet do wz. 44 - 115 zł6. Muszka - 20 zł7. Szczerbina z podstawą (carska na odlewie ma niewiele wspólnego z tą od 38/44) - 100 złRazem - 369 złDo tego jeszcze będziesz potrzebował atrapy lufyi oczywiście wolnego czasu, który osobiście uważam za bezcenny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 Dokladnie ...czas jest bezcenny, a Mosina wz 44 w wersji CLK dostaniesz juz za 1200 ( u koncesjonowanego sprzedawcy - z drugej reki czesto juz znacznie taniej) ... oczywiscie co kto lubi, ale ze wzgledu na ceny i dostepność replik takiej broni juz sie zwyczajnie nie opłaca budować, podobnie zreszta jak np PPS 43 , a za chwile tez PPSz 41. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 ArgonautaWiem, że się nie opłaca - ale to tylko tak prowizorycznie żeby kolbę wypełnić. Bandi Słyszałem, że na pierwsze wz. 38 przerabiali caraki, więc myślę że to nie będzie tak drastycznie wyglądało - jak np. przy wz.44. A, że wz. 38 to też odpada bagnet, oryginalne pudełko to rzecz drugorzędowa (tam jakieś jest). Czas się znajdzie bo kolba już co najmniej rok leży, a jak już tyle leżała - to i powoli się będzie budowało. Damy radę. Dzięki za odp.Jestem dalej ciekaw jak z tą wysyłką od Frankowskiego i mocowaniem lufy. A, i jeszcze widziałem na allegro parę razy kopię lufy za 50 zł do wz.44 - po lekkiej przeróbce by się nadała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 Jeżeli to ma być wz. 38 to odpada Ci zakup bagnetu. Niemniej jednak lufa jest do wymiany i nowy celownik z podstawą jest nieodzowny. W mosinach o których piszesz wykorzystano komory zamkowe 6-kątne carskiej produkcji ale lufa miała już nową podstawę i celownik. Na zdjęciu masz fotkę podstawy z mojego wz. 38, porównaj sobie z tą na odlewie, coś zupełnie innego i dłuższego o ponad 1/3. Co do repliki lufy to na Al.... bywały ale do wz. 44 niestety nie urządza Cię to. Lufa do wz. 44 jest zupełnie inaczej toczona żeby można było założyć tuleje z bagnetem i muszką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 A z czego ewentualnie tłoczyć lufę, na pewno nie ze stali - bo za ciężkie w porównaniu do reszty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 A jak się ma kolba od mosina wz.07 do wz.38 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 1907 różni się zarówno długością (jest dłuższa) jak i górną nakładką (jest dłuższa i ma wycięcie pod przyrządy celownicze, jest po prostu zupełnie inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 a lufę najprościej wytoczyć ze stali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 Dobra. Na razie moźemy zakończyć rozmowę - wrócimy do niej na pewno jak dostanę odlew. Dzięki za zainteresowanie i odp.Pozdrawiam Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.