Skocz do zawartości

mosin z......alu?

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam po raz któryś do tematu - bo lekko brzydzi mnie ten odlew, ale brzydzi mnie oryginalna kolba stojąca w rogu pokoju, niestety jest to jedyne dostępne na razie dla mnie wyjście. Szukałem innych rozwiązań np. repliki ruchomej - i była, ale ok. 1500 zł, robione na zamówienie (przy obecnej cenie deko, to się nie opłaca).

Tak więc kilka pytań

1 ja długo się czek na wysyłkę z wpłatą na konto - piszą, że zwykle wysyłają tego samego dnia - a jak jest na prawdę?

2 Z czego zrobić lufę, i jak ją przytwierdzić do reszty

3 Jakie części trzeba by dokupić do odlewu aby w miarę wyglądało (prosił bym z wypunktowaniem co za ile)

To tyle próśb na dziś - czekam na odp.

• Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Z części, które potrzebujesz wszystko jest dostępne na ogólnie znanym serwisie aukcyjnym, ceny na dziś:

1. Pudełko magazynka - 45zl
2. Śruby pudełka magazynka - 29zl
3. Spust ze sprężyną - 40 zł
4. Wycior - 20 zł
5. Bagnet do wz. 44 - 115 zł
6. Muszka - 20 zł
7. Szczerbina z podstawą (carska na odlewie ma niewiele wspólnego z tą od 38/44) - 100 zł

Razem - 369 zł

Do tego jeszcze będziesz potrzebował atrapy lufy
i oczywiście wolnego czasu, który osobiście uważam za bezcenny

Dokladnie ...czas jest bezcenny, a Mosina wz 44 w wersji CLK dostaniesz juz za 1200 ( u koncesjonowanego sprzedawcy - z drugej reki czesto juz znacznie taniej) ... oczywiscie co kto lubi, ale ze wzgledu na ceny i dostepność replik takiej broni juz sie zwyczajnie nie opłaca budować, podobnie zreszta jak np PPS 43 , a za chwile tez PPSz 41.

Argonauta

Wiem, że się nie opłaca - ale to tylko tak prowizorycznie żeby kolbę wypełnić.

Bandi

Słyszałem, że na pierwsze wz. 38 przerabiali caraki, więc myślę że to nie będzie tak drastycznie wyglądało - jak np. przy wz.44. A, że wz. 38 to też odpada bagnet, oryginalne pudełko to rzecz drugorzędowa (tam jakieś jest). Czas się znajdzie bo kolba już co najmniej rok leży, a jak już tyle leżała - to i powoli się będzie budowało. Damy radę.

Dzięki za odp.

Jestem dalej ciekaw jak z tą wysyłką od Frankowskiego i mocowaniem lufy. A, i jeszcze widziałem na allegro parę razy kopię lufy za 50 zł do wz.44 - po lekkiej przeróbce by się nadała.

Jeżeli to ma być wz. 38 to odpada Ci zakup bagnetu. Niemniej jednak lufa jest do wymiany i nowy celownik z podstawą jest nieodzowny. W mosinach o których piszesz wykorzystano komory zamkowe 6-kątne carskiej produkcji ale lufa miała już nową podstawę i celownik. Na zdjęciu masz fotkę podstawy z mojego wz. 38, porównaj sobie z tą na odlewie, coś zupełnie innego i dłuższego o ponad 1/3. Co do repliki lufy to na Al.... bywały ale do wz. 44 niestety nie urządza Cię to. Lufa do wz. 44 jest zupełnie inaczej toczona żeby można było założyć tuleje z bagnetem i muszką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie