altean Napisano 21 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2004 Witam serdecznie !Mam pytanie czy ktoś próbował dorobić farbę SALAMANDRA do hełmu WZ 31 ? I mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami.Mam zieloną farbę wojskową do malowania hełmów ale co dalej ? Jak zrobić kolor i fakturę ?Mój mail altean@pf.plPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 22 Styczeń 2004 Share Napisano 22 Styczeń 2004 Co do koloru to dokładnie nie wiem, ale fakturę hełmy zawdzięczały obecności sproszkowanego korka naturalnego dodawanego do farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Styczeń 2004 Share Napisano 22 Styczeń 2004 Kurcze, chyba u Bolasa na forum to było. Ja się nie mylę, to najpierw gołą blachę malowało się minią, potem jeszcze raz i na mokrą sypało się sproszkowany korek i potem to dopiero farbą khaki odmianą ciemniejszą. I potem może szlif, żeby nie był aż taki porowaty i jeszcze jedna warstwa farby. Nie malowałem jeszcze, bo nie mam hełmu ;-(, ale tak to chyba z grubsza było.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Styczeń 2004 Share Napisano 22 Styczeń 2004 Ja zrobiłem tak: dobrałem kolor farby khaki ,pomalowałem hełm pierwszy raz tą farbą (oczywiście hełm wyczyszczony). Na tą warstwę farby posypałem utartym korkiem ,a gdy to przyschło ,to pomalowałem drugi raz. Jak dla mnie super wyszło - na fotce widać jak to z bliska wygląda.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 22 Styczeń 2004 Share Napisano 22 Styczeń 2004 Bjar no może i wyszedł ci ładnie ten hełmik, ale troche się ta salamandra różni, nie da się tego ukryć ;O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Styczeń 2004 Share Napisano 23 Styczeń 2004 Muslim ,a masz fotkę oryginalnej salamandry"?Czym się moja różni od oryginału?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Luty 2004 Share Napisano 24 Luty 2004 wygląda dobrze ... :) ale musisz nieco przytrzeć ziarno korka coby te wieksze grudki tak nie odstawały ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Luty 2004 Share Napisano 24 Luty 2004 to mojej roboty kopia - robiłem go na podstawie oryginalnej salamandry z Ludwikowa z 1937 roku zachowanej w 99%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Luty 2004 Share Napisano 24 Luty 2004 fotki od bartka123 ;))))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Luty 2004 Share Napisano 24 Luty 2004 jacek dobrze napisał, minia, pozniej korek i kilka warstw własciwej farby. problemem jest tylko kolor i odp. grubość i nasycenie korka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 24 Luty 2004 Share Napisano 24 Luty 2004 Wgląda super, prawda? :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 czyli co Bolek...za bardzo mi te grudki" odstają? :))pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polzin Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Zależy jaki chcecie osiągnąć efekt - czy ma być to chełm lepiej wykonany niż fabryczny? Kiedyś tak robiłem hełmy, że wyglądały lepiej niż firmowe ale po dłuższym czsie dochodzę do wniosku że lepiej, oryginalniej wygląda hełm wykończony jak w warunkach pola walki - jak macie trociny lub piasek to sypać- nie była to rewia mody na defiladę...farba też nie stała na każdym skrzyżowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 nie no bez jaj ... :) przeciez taka farba przechodziłą przez kontrole jakosci i odbior techniczny - musiala spelcniac pewne kryteria. Wlasnie caly problem w tym ze istnialy jakies wymagania i helmy wlasnie mialy wygladac jak na parade (wszystkie takie same). Rzucanie piachem i blotem mija sie z celem. Owszem mozna kombinowac ale jak juz sie zrobi farbe i ona w 100% wyschnie. Przeciez nikt nie kładł przed wojna salaamndry" na hełmy pod niemieckim czy ruskim ostrzałem w polu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polzin Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 ok źle się wyraziłem - chciałem powiedzieć,że wolę mieć w kolekcji hełm w stanie po przejściach" niż fabrycznym i dlatego też tak je maluje w zależności od regionu w którym się mógł znajdować i pory roku np. wszystkie które znalazłem i wiem że poszły do gleby 5-6.03.45 maluję na zimowo ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Bolek ,powiedz mi co złego jest w mojej salamandrze ,bo wpadłem w kompleksy :( Buahaha!pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 wez papier w łapę i zetrzyc nieco ten korek - jest za wysoki - przunajmniej te wielkie grudki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 Ostatnio zmieszałem trochę farb do malowania saperki, pochwy bagnetu, puszki od maski. Proporcje mi wyszły takie: puszka zielonej, puszka brązowej i pół puszki żółtej. Kolor dość dobry, ale ten połysk mnie dobija. Czy macie jakieś sposoby na zmatowienie lakieru w fazie mieszania?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 moza nalozyc nowa warstwe i czyms posypac np kurzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 23 Czerwiec 2004 Share Napisano 23 Czerwiec 2004 Kiedyś słyszałem o dodawaniu talku do farby, ale nie praktykowałem tego sposobu.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 23 Czerwiec 2004 Share Napisano 23 Czerwiec 2004 Tylko, że talk jest żółty i kolor mi się zmieni. Słyszałem, że krzemionka aktywna jest dobra, ale nie mam czegoś takiego.Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Witam! odświeże wątek... czy macie jakieś nowe doświadczenia i pomysły na salamandrę? pozdr j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 4 Sierpień 2007 Share Napisano 4 Sierpień 2007 więc może taki był odcień salamandry?? ale po odwróceniu hełmu jest ciemniejszy..zaraz drugie zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 4 Sierpień 2007 Share Napisano 4 Sierpień 2007 Po lewej oryginalne malowanie,ale spod salamandry miejscami pokazuje się jaśniejsza farba. Po prawej to moja salamandra ale zbyt zielona.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 4 Sierpień 2007 Share Napisano 4 Sierpień 2007 w środeczku nadal oryginalna salamandra, po lewej też moja, zbyt jasna?? i korek drobniejszy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.