Skocz do zawartości

Ziemia, błoto ????

M98k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Jak wiecie to napiszcie w jakich miejscach (chodzi mi tu oczywiście o rodzaj podłoża np: ziemia, błoto itd.) można znaleśc takie rzeczy, na których zachowało się dużo oryginalnej farby, a osadziło się mało rdzy.

Pozrdawiam
Napisano
Są to miejsca, w których albo nie ma wilgoci, albo nie ma tlenu.. jezeli te dwa się połączą dają w rezultacie rdze. Czyli.. trudno dostępnym miejscem dla tlenu jest błoto, woda tez w sumie. W piasku rzeczy takze ładnie się zachowują.
Napisano
No jak dla mnie to tylko piasek. Chociaż czasami nawet w próchniejącej ściółce znajdzie się coś w farbie. Pewnie zależy to od lokalnych warunków.

bjar_1
Napisano
No nie panowie, takie herezje? :)
Piasek owszem odcina dość dobrze dopływ tlenu, ale ma też tendencje do przyklejania się do przedmiotów i zatrzymywania wilgoci.

Najlepszy stan fantów zawsze w żwirze.
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Tak w bagnie drzewo zachowuje się dobrze i metal też wygląda fadnie, ale po kilku latach tak się sypie że ...
No chyba że ktoś to dobrze zakonserwuje.
Napisano
Po prawie 10 latach kopania grobów , mogę powiedieć jedno nie ma jednej i tej samej zasady co do gruntów , wszystko zależy od matki ziemi , nieraz lepiej resztki wyglądały z z czarnej ziemi niż z piasku, trzy ziemi , wszystklo alezy od lokazlizacji na terenie Polski , trzy też od warunków lokalnych .
Napisano
No właśnie o tym mówię - wszystko zależy od lokalnych warunków. Rastcom (10 lat praktyki w kopaniu grobów!!!) mówi to samo :)
Myślę ,że fanty w farbie można trafic jeszcze w starych domach.

pozdrawiam

bjar_1
Napisano
piasek- ok
sciółka w lesie iglastym-ko

ziemiaw lesie liściastym gliniasta-koszmar

chiociaż widzialem tez przypadki gdzie w zwykłym lesie z twawdą glebą wszystko było zjedzone maksymalnie.....a tu wyskakauje w ziemiance ok 50 kg bomba lotnicza w zielonej farbię.....
chyba nie miecka bo pozycje były polskie z 1939 roku....

p.s może ktoś zna jakąś firmę ,instytucję która rozbraja takie wynalazki:)))))
OCZYWIŚCIE BOMBY NIE DOTYKAŁEM LEŻY DALEJ SOBIE TAM ZAKOPANA.....napisałem to aby zaden domorosły poszukiwacz nie pomyślał że po wykopkach można mnie spotkać w tramwaju z 50 kg bombą lotniczą w plecaku:))))
Napisano
Najpierw piasek, ale nie nadmorski, bo ten jest zasolony.
Bagno, OK, ale nie lubię jego smrodu:)
Najgorzej - las bukowy, z monet zostają ino krążki.
Napisano
Mam jeszcze jedno pytanie. Co z glebą w lesie mieszanym??
Czyw przedmioty w niej zakopane ulegaja korozji?? Jeśli tak to jak bardzo??

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie