M98k Napisano 21 Styczeń 2004 Autor Napisano 21 Styczeń 2004 WitamJak wiecie to napiszcie w jakich miejscach (chodzi mi tu oczywiście o rodzaj podłoża np: ziemia, błoto itd.) można znaleśc takie rzeczy, na których zachowało się dużo oryginalnej farby, a osadziło się mało rdzy.Pozrdawiam
kloki Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Są to miejsca, w których albo nie ma wilgoci, albo nie ma tlenu.. jezeli te dwa się połączą dają w rezultacie rdze. Czyli.. trudno dostępnym miejscem dla tlenu jest błoto, woda tez w sumie. W piasku rzeczy takze ładnie się zachowują.
muslim Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 no chyba najlepiej zachowują sie w piasku :O
muslim Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 no chyba najlepiej zachowują sie w piasku :O
bjar_1 Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 No jak dla mnie to tylko piasek. Chociaż czasami nawet w próchniejącej ściółce znajdzie się coś w farbie. Pewnie zależy to od lokalnych warunków.bjar_1
krzysiek Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 No nie panowie, takie herezje? :)Piasek owszem odcina dość dobrze dopływ tlenu, ale ma też tendencje do przyklejania się do przedmiotów i zatrzymywania wilgoci. Najlepszy stan fantów zawsze w żwirze. PozdrawiamKrzysiek
Heer Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Witam!Ale karabin z kolbą to chyba tylko w bagnie :)Pozd.Heer
muslim Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Tak w bagnie drzewo zachowuje się dobrze i metal też wygląda fadnie, ale po kilku latach tak się sypie że ...No chyba że ktoś to dobrze zakonserwuje.
Gość Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Po prawie 10 latach kopania grobów , mogę powiedieć jedno nie ma jednej i tej samej zasady co do gruntów , wszystko zależy od matki ziemi , nieraz lepiej resztki wyglądały z z czarnej ziemi niż z piasku, trzy ziemi , wszystklo alezy od lokazlizacji na terenie Polski , trzy też od warunków lokalnych .
bjar_1 Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 No właśnie o tym mówię - wszystko zależy od lokalnych warunków. Rastcom (10 lat praktyki w kopaniu grobów!!!) mówi to samo :)Myślę ,że fanty w farbie można trafic jeszcze w starych domach.pozdrawiambjar_1
Monsun Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Najlepiej zachowują się fanty, które leżą w glinie. PozdrMarcin
Gość Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 piasek- oksciółka w lesie iglastym-koziemiaw lesie liściastym gliniasta-koszmarchiociaż widzialem tez przypadki gdzie w zwykłym lesie z twawdą glebą wszystko było zjedzone maksymalnie.....a tu wyskakauje w ziemiance ok 50 kg bomba lotnicza w zielonej farbię.....chyba nie miecka bo pozycje były polskie z 1939 roku....p.s może ktoś zna jakąś firmę ,instytucję która rozbraja takie wynalazki:)))))OCZYWIŚCIE BOMBY NIE DOTYKAŁEM LEŻY DALEJ SOBIE TAM ZAKOPANA.....napisałem to aby zaden domorosły poszukiwacz nie pomyślał że po wykopkach można mnie spotkać w tramwaju z 50 kg bombą lotniczą w plecaku:))))
mietek Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Najpierw piasek, ale nie nadmorski, bo ten jest zasolony.Bagno, OK, ale nie lubię jego smrodu:)Najgorzej - las bukowy, z monet zostają ino krążki.
M98k Napisano 23 Styczeń 2004 Autor Napisano 23 Styczeń 2004 Dzięki, mam nadzieje, że dzięki wam trafi mi się coś naprawdę pożądnego.POZDRAWIAM
michalczewski Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 Dosc dobze zachowuja sie fanty w wodzie a w bagnie, to zalezy od skladu bagna bo czesto albo fant jest super albo metal sie rozwarstwia i du.a
M98k Napisano 24 Styczeń 2004 Autor Napisano 24 Styczeń 2004 Mam jeszcze jedno pytanie. Co z glebą w lesie mieszanym??Czyw przedmioty w niej zakopane ulegaja korozji?? Jeśli tak to jak bardzo??Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.