Skocz do zawartości

nasze militaria

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 154
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
no niestety na razie bez rewelki w kolekcji-ale początki zawsze takie są-nie zrażaj się:) hełm polski wz.1950 produkcja najpewniej Huty Silesia lata od 58 do...60któregoś -przemalowywany w WZR najpewniej ciekawa farbka przebija spod spodu-czy z przodu są jakieś ślady po orzełku czy innym napisie pod wtórną farbą?

wiesz co ja tam widzę pod zieloną siwa jak lotnicza i niebieską na samym spodzie-ale moze tak mi się zdaje...hm...jeśli niebieska to to może a raczej prawie musi być malowanko z onzetu:)nasz kontyngent miał też 50tki:
http://odkrywca-online.com/slajd.php?gn=370&f=obraz_012.jpg
przy czym odcienie niebieskiego były naprawdę różne-jakby udało Ci się go ładnie doczyscić do niebieskiego to byłaby ciekawostka takich hełmików w tym malowaniu malutko się zachowało!

no hełmik w tym malowaniu to już ciekawostka-jak odczyścić ....zapytaj na konserwacji...może ktoś zna skutczny sposób-ja bym próbował zdrapywania późniejszych warstw...delikatnie niezbyt ostrym nożykiem na przykład...

to czekam na efekty drapania i jakby co zgłaszam ofertę jak ładny wyjdzie-co do wnętrza moim zdaniem było zmieniane przy remoncie w wzr i przemalowaniu...ale w 50tkach wnętrze i orginalność to nic za 2.50 kupuje sie obręcz za 5zł fasunek w tym liczy się malowanie więc rarytasik to to tak stricte nie jest-raczej ciekawostka:)

Ucięta. Łuski pierwsze mauserowskie. Bąbka taflowa? =]
Po co zdjęcia repliki stielhanda, jak niby mają być militaria?
Nie obłowiłeś się kupując to i nie obłowisz się sprzedając. Ale jak to mówi Leo: Krok po kroku".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie