Skocz do zawartości

inny samolot (inne blachy)

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Malowanie wskazuje na nocny bombowiec, ruski oczywiście. Typ jest zagadką. Poza tym złomem nie znalazłem na razie nic konkretniejszego, żadnych literko-cyferek. Może jednak komuś coś zaświta?
(łuski 12,5 i mniejsze)

pozdr.

Napisano
ooops, miało pójść do identyfikacji. Gdyby Dobry Pan Admin Kochany to tam przerzucił, proszę, byłbym zobowiązany. Cholernie przepraszam za karygodne zakłócenie ładu.
Napisano
gwiazdka/3/43 + gw./cośtam/41 + jeszcze inne (wszystkie w obrębie tego samego kodu). Szedłem tropem łusek i wyszło na to, że rosjanie we wszystkim co latało mieli zbliżony typ działek i km-ów. Także nic nie można z tego wywnioskować. Jedyny konkret to malowanie (nocne bombowce).
Jak się przeniesie to dorzucę więcej fot.
Napisano
Jeśli to rzeczywiście ocny bombowiec" to mógłby to być Po-2.
Tylko on nie miał na uzbrojeniu wkm 12,7 mm a jedynie pojedynczy km 7,62 mm.

pzdr

bjar_1
Napisano
Dzięki. Tylko - no właśnie...- blacha w po-2 byłaby bardziej płócienna a moja jest zdecydowanie aluminniowa. A łuski znalazłem zarówno 12,5-12,7 (?) jak też malutkie.
pozdr.
Napisano

Dzięki. Tylko...- ił2 miał (chyba) działko większego kalibru. A myśliwiec raczej odpada, bo instrukcja malowania ruskich samolotów, której tak się uczepiłem, wskazuje wyłącznie na nocne bomb. (chyba, że rosjanie olewali te instrukcje).
od razu dorzucę te fot.

Napisano
Dziękuję uprzejmie.
Głupio, bo niby teraz sam sobie odpowiem. - Wczytałem się w ten txt o maskowaniu i te moje kolory" (czarny, brązowy, zielony) podobno były przeznaczone dla ciężkich bombowców gł. pe-8 i ił-4 (db-3).
Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że to któryś z nich. -Słyszał ktoś o radzieckich nalotach dywanowych na Mazowszu?
pozdr.

(najgorsze jest to, że nie mogę znaleźć żadnych źródeł dot. działania rus. lot. nad Polską)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie