lukasz5 Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 Witam mój pierwszy wypad dzisiaj ze zmodyfikowanym wykrywaczem i coś takiego co to jest? ciężkie jakieś 0,5 kg do 1kg średnica około 10cm. Proszę o odpowiedz
lukasz5 Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 dokładna średnica to równiutkie 10cm natomiast nie wiem co to jest kryza jak ta objemka to uskok około 5-6 mm jak grubość objemki to około 3-4mm, ale nie za ciężkie to jak na kawałek łuski? i od czego to może być, bo chyba jest tam tego masa bo napier....nicza mi tam wykrywka strasznie, obszar chyba z 30m2i jak się ten pocisk mógł nazywać?
lukasz5 Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 ciekawy jest pod tym względem iż łuska nie jest cała lecz to kawałek więc chyba nie został wystrzelony tylko wybuchł w wyniku bombardowania lub tp. moge się mylić.
lukasz5 Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 a co do pomiarów to kolega przysłał foto ale na tym zdjęciu nie masz średnicy 10,5cm lecz 12,5 a ja mam (według pomiaru z foto) 10cm więc co to do licha jest?
f35jsf Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 10,5 cm to średnica pocisku. Łuski artyleryjskie zwykle są grubsze od strony kryzy.
profos Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Łukasz, jeżeli tego jest tam więcej to musiałeś natrafić na miejsce gdzie wysadzano amunicję. Nawet widać po powyginanych resztkach ścianek łuski, że została ona rozerwana. Wydaje mi się, że na podstawie tego kawałka trudno będzie ją zidentyfikować.
lukasz5 Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 Niedaleko mam las około 3km2 dawniej tam niemcy mieli magazyny wojskowe, raczej nikt tam nie gonił z piszczałką a znajomy mówił że jak był młody to przynosili z tego lasu różne rzeczy np łuski, bagnety, i wszystko co związane z wyposażeniem żołnierza. Możliwe że Polacy wysadzali tam niemiecką amunicję ale też możliwe jest że mogli zrobić dół i zasypać np: kilkadziesiąt niemieckich hełmów itp. bo poco w tamtych czasach im to było. A małe te magazyny niebyły skoro nawet amerykanie przykładali się do zbombardowania ich tylko sobie pomylili lasy :(
szczepciu Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Jeśli ma 10 cm zaraz powyżej kryzy to mogła wyglądać tak.Pozdrowieniaszczepciu
lukasz5 Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 mierzyłem ja na foto KOPIJNIK2 i ma 10cm
lukasz5 Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 Zobaczę wyciągnę jeszcze coś tylko na razie jest za twardo.:0)
fraktal Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Jeżeli kopiesz na wysadzonych składach ammo, to jest tylko kwestią krótkiego czasu, gdy trafisz na pociski artyleryjskie. Łuskę jak widzisz łatwo rozerwać- pozostała tylko masywniejsza jej część-denko. Skorupa pocisku ma ścianki dużo grubsze niż łuska, dlatego nie wszystkie pociski zostają rozerwane podczas wysadzania w dołku saperskim (w twoim lesie są dołki?). Jeżeli jesteś jeszcze mały i masz dużo różnych ciekawych pomysłów to może lepiej pokop za monetkami na jakimś polu. Proponuję przynajmniej poczytać jak najwięcej na ten temat, abyś w lesie nie zrobił sobie krzywdy (fizycznej lub prawnej). Ziemia zamarznięta, jest czas na książki i internet. I tak jak piszesz, oprócz złomu może tam być wiele naprawdę ciekawych przedmiotów. Pozdrawiam.
lukasz5 Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 może masz rację, mały nie jestem, ale ten kawałek był 3cm pod ziemią i obok drugi, a dołków raczej tam niema, przy drodze tylko jak tam zmierzałem to po obu stronach są leje, jak po bombach, a w środku zamarznięta woda. takich dołków widziałem chyba z 15. Co robić jak natrafię na coś niebezpiecznego? Chyba pójdę na polane i poszukam monetek tylko że tam też można trafić na np MINE Pozdrawiam.
lukasz5 Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 Witam mój pierwszy wypad dzisiaj ze zmodyfikowanym wykrywaczem i coś takiego co to jest? ciężkie jakieś 0,5 kg do 1kg średnica około 10cm. Proszę o odpowiedz
fraktal Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Wysłałem Ci maila. Ale.. to na pewno twój mail? Buziaczek" coś tam? :)
kopijnik2 Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 podaj dokładnie średnicę dnai głębokość kryzy
profos Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 denko od niemieckiej łuski. Chyba jakiś większy kaliber.
Pytanie
lukasz5
Witam mój pierwszy wypad dzisiaj ze zmodyfikowanym wykrywaczem i coś takiego co to jest? ciężkie jakieś 0,5 kg do 1kg średnica około 10cm. Proszę o odpowiedz
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.