ARTUT Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2008 Pomimo, że sprawa dotyczy indywidualnego zamówienie myślę, że temat zainteresuje tych, którzy w przyszłości będą zamawiać coś za granicą.Kupiłem 2 stycznia w sklepie www.landser.com buty górskie. Realizacja zamówienia była błyskawiczna. Poniżej wklejam info ze śledzenia przesyłki:Bullet Out of Foreign Customs, January 05, 2008, 10:23 pm, POLANDBullet Arrived Abroad, January 05, 2008, 8:42 pm, POLANDBullet International Dispatch, January 03, 2008, 5:08 pm, LOS ANGELESBullet Processed, January 03, 2008, 5:06 pm, LONG BEACH, CA 90810Bullet Processed, January 02, 2008, 10:14 pm, SANTA ANA, CA 92799Bullet Acceptance, January 02, 2008, 9:21 pm, SANTA ANA, CA 92799Bullet Electronic Shipping Info Received, January 02, 2008Niestety (na szczęście?) paczka dotarła 5 stycznia do Polski i cisza... Dziś jest 9 stycznia, ja wiem, że przesyłka jest już od 4 dni w kraju, ale nie wiem gdzie i co się z nią dzieje. Szalenie zależy mi by dostać ją jak najszybciej.Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Czy można w jakiś sposób dowiedzieć się co się dzieje? Myślę, że ze sklepem internetowym kontakt jest niepotrzebny bo wydaje mi się, że sprawa rozbija się o Urząd Celny lub Pocztę Polską. Może ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Może macie jakieś numery telefonów pod którymi można uzyskać informacje na temat przesyłek z USA?Warto dodać, że była to przesyłka expresowa - lotnicza przesyłana w USA przez United States Postal Service.Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian_101 Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Najprawdopodobniej leży na cle w Centrum Ekspedycyjno Rozdzielczym Poczty Polskiej. I albo troszkę poczekasz i przyślą Ci to ze stemplem dopuszczono do obrotu" i już o nic się nie musisz martwić, albo skontaktują się z Tobą w sprawie należności celnych.Nie wiem czy CER jest jedno na Polskę, w każdym razie jedno takie mamy w Warszawie w rejonie Okęcia i kiedyś dwa razy jeździłem tam dopełniać formalności żeby oclić paczkę i odebrać ją.Przejdź się na swoją pocztę i dopytaj tam, powinni wiedzieć coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Zadzwon na 022 548 11 96 - to warszawski urząd pocztowo celny. Pogadaj, podaj numer paczki i mysle, ze bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Pewno trafila na dno sterty. Wyslalem paczke priorytetem do W-wy 26.12, dotarla do centralnej sortowni paczek 29.12, i lezy tam do tej pory (info z poczty), zas paczki wyslane 3 dni temu juz dotarly do adresata. Czyli co wrzucili to lezy, a obsluguja aktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cavalry Ranger Napisano 10 Styczeń 2008 Share Napisano 10 Styczeń 2008 Oto Polska właśnie... Powiedziałbym że to normalne i nie ma czym się denerwować, tylko uzbroić w cierpliwość i mieć nadzieję że wogóle przesyłka dotrze do adresata! Ja czekam na priority mail" (teoretycznie 5-7 dni z USA), które zostały nadane ze Stanów grubo przed świętami. Ale nauczony ponad 8 letnim doświadczeniem będę się naprawdę cieszył jeżeli w tym roku paczki dotrą do mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Towarzysz Iwan Napisano 10 Styczeń 2008 Share Napisano 10 Styczeń 2008 W okolicach 14 grudnia złożyliśmy z Kolegą zamówienie na reprodukcje broni z Chin;Paczka do Polski szła 20 godzin;Kolega odebrał je z Urzędu Celnego jakoś dzień czy dwa przed świętami...Dalszej drogi już nie warto opisywać, powiem tylko, że wysłana 28 grudnia kurierem z Zabrza do Krakowa paka doszła do mnie 3 stycznia, po zwiedzeniu m.in. Wrocławia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 10 Styczeń 2008 Share Napisano 10 Styczeń 2008 Kurde u mnie też paczka wewnątrz kraju się spóźnia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harnas Napisano 10 Styczeń 2008 Share Napisano 10 Styczeń 2008 Urząd celny musi odebrać (pieczątka) zważyć ( napisać) potwierdzić ( pieczątka), dopuścić do obrotu( pieczątka) etc. I to trwa ( rekord w polsce w moim przypadku 5 tyg)I nie daj boże jak masz cło zapłacić :( Zasada - max do 90$ wartość przesyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sturmpionier Napisano 10 Styczeń 2008 Share Napisano 10 Styczeń 2008 Już od ponad miesiąca czekam aż się łaskawie wykokoszą w urzędzie z moją zabawką (Mauser 98k firmy Tanaka z HK).Pozdro dla Poczty Polskiej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 10 Styczeń 2008 Share Napisano 10 Styczeń 2008 Ja czekam na paczkę z Francji 5,5 miesiąca! generalnie cisza nikt nic nie wie.. na poczcie każą by nadawca składał reklamacje i tyle nawet nie chcą sprawdzić czy jest w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 11 Styczeń 2008 Share Napisano 11 Styczeń 2008 Kupując giwrę w TMC czekałem jakieś dwa tygodnie i swobodnie śledziłem przebieg paczuni która w pewnym momencie myliła tropy na moim radarze i może dlatego wszystko skończyło się szczęśliwie że paczunie dostarczył UPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cavalry Ranger Napisano 12 Styczeń 2008 Share Napisano 12 Styczeń 2008 Przesyłka (w kopercie!) nadana z USA 8 grudnia 2007 priorytetem, otrzymana 11 stycznia 2008. Dziękuję Ci Poczto Polska! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terenowiec69 Napisano 12 Styczeń 2008 Share Napisano 12 Styczeń 2008 A jak sytuacja z wykrywaczami z usa,ktoś zamawiał?.Jak to wyglada.Niech ktos sie podzieli wrażeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cavalry Ranger Napisano 12 Styczeń 2008 Share Napisano 12 Styczeń 2008 Towar jak każdy inny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Ufff... paczuszka w końcu dotarła. Opiszę jej historię, bo komuś może się przydać.Przypominając... Zamówiłem buty w USA w sklepie internetowym. Paczka dotarła momentalnie do Polski (śledzenie przesyłki) i cisza...No więc w końcu doszedł do mnie list polecony z Urzędu Celnego w Bytomiu (mieszkam w Krakowie). Zależało mi na czasie, więc pojechałem osobiście do Bytomia. Posiedziałem blisko godzinę w kolejce oczekującej na realizację sprawy. W końcu odesłano mnie do pobliskiego Urzędu Poczty Polskiej w celu odbioru paczki i opłacenia cła (nikt mi nie był w stanie powiedzieć ile będę musiał zapłacić). W okienku numer 8 poczekałem trochę w kolejce, zapłaciłem 92 zł cła i opłat (zamówienie razem z wysyłką kosztowało 115$) i odebrałem w końcu moją kochaną paczuszkę (buciki są wspaniałe).W sumie nerwów było trochę, ale ogólnie jakoś to wyszło.Podobno można to było załatwić mailem lub faxem ale wolałem nie ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Mogles tez zazyczyc sobie przywoz do domu - wtedy za wszystko placisz w paczkowozie, ale nie masz mozliwosci dyskusji nt naliczonych oplat ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alexxg Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Tak mnie zastanawia ten Bytom... Czy to nie jakaś pomyłka? Przecież jest coś takiego, jak właściwość terytorialna UC. ArtuT, czy Ty czasem nie pochodzisz gdzieś ze Śląska (znaczy nie masz stałego zameldowania tam, albo co?)? Bo przecież każdemu przysługuje prawo do odwołania się od decyzji UC w kwestii wysokości stawki. Np. jeśli jest to mundur WH, to jest różnica w VAT między odzieżą, a artykułem kolekcjonerskim. I teraz co? Jeśliby moja paka wylądowała w Szczecinie, to może się okazać, że taniej mi jest zaakceptować to, co jakiś człowiek ustalił, niż tam jechać i dyskutować. Czy jak to wygląda? Przysyłają mi pakę do domu, a ja idę do właściwego terytorialnie UC negocjować i jak mi się uda, to mi zwrócą różnicę, czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.