sahara47 Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 W czasie służby wojskowej w końcu lat 80 tych byłem na poligonie drawskim. Pamietam że stało tam dużo sprzetu wojskowego. Stare wraki czołgów, dział samobieżnych, samochodów itd. Ciekaw jestem czy w tej chwili nadal tam to stoi? Czy ktoś z Odkrywców tam juz dotarł? Może ktoś ma jakieś fotki?
sahara47 Napisano 24 Lipiec 2008 Autor Napisano 24 Lipiec 2008 I co echo? Nikt tam nie dotarł? Czy już tam nic nie stoi? A było co ogladać ISU 152, Dodge łaziki, oczywiście wszechobecne T34....
Maniek7_2006 Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 raczej za bardzo na teren poligonu wchodzić nie można, bo jest cały czas używanyPozdrO
sahara47 Napisano 13 Marzec 2009 Autor Napisano 13 Marzec 2009 akazane" w Polsce to jak zaproszenie. Sam bym sie skusił mieszkając w tamtych okolicach.
arci Napisano 15 Marzec 2009 Napisano 15 Marzec 2009 Ja jezdziłem na poligon Drawski jak byłem jeszcze w woju na Oc.Głębokie i trochę tego jeszcze stało ale już tak rozwalone że szok ale to było w 98-99 więc obecnie nie wiem co tam się dzieje.Zdrów
rokers Napisano 15 Marzec 2009 Napisano 15 Marzec 2009 Na Drawsku byłem we wrześniu 2007 na OC Konotop i zaliczyłem 10 dni taktyki terenowej na Bucierzu - wraków nie widziałem. Z opowiadań innych owszem - na strzelnicach czołgowych były - nie wiem jakie bo ich nie widziałem. Swoją drogą był przypadek, podczas którego grzybiarz zapuścil się na teren poligonu i uciekając od ŻW schował się do jednego z wraków na godzinę przed strzelaniami. Miał szczęście, że go w porę znaleźli.
links 77 Napisano 15 Marzec 2009 Napisano 15 Marzec 2009 Witam byłem cały wrzesień 1999r. na Oc.Głębokie widziałem tylko wrak samolotu cały dziurawy od pocisków.Były jeszcze duże krzyże z brzozy.To tyle co widziałem.pozd. J-98.
Donic Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 Witam..duzo sprzetu z okresu II WS jest zlokalizowana na poligonie w Okonku,słuzyłem w Budowie w latach 1993-1995,batalionówki na tym poligonie zawsze były widowiskowe.Sporo sprzetu jest tez na szkoleniowym osrodku zurbanizowanym w Wędrzynie min.działa ppanc. oraz działka plot.O ile bedzie to mozliwe starajcie sie zobaczyc ...warto.Pozdrawiam Adam.
piotr916 Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 Witam!Dzisiaj w Faktach o godz. 19:00 na TVN reportarz o poligonie.Konkretnie o -według zapowiedzi- upadajacej cześci socjalnej,albo wręcz jej braku.
szwed68 Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 Po poligonie w Okonku to zostały już tylko opowiadania i coraz bardziej zalesiony teren .
karabin Napisano 4 Grudzień 2010 Napisano 4 Grudzień 2010 Ossów-Zielonka,na tym poligonie rozerwało domorosłego sapera jakíś czas temu a jego kumpla strasznie pokieraszowało. Ponoć tylko poruszył pocisk.
faba Napisano 10 Grudzień 2010 Napisano 10 Grudzień 2010 Panowie wystarczy przejechać się poprzez pasy taktyczne od Bucierzy Drogą Południową,wraków jest skolko i ugodno. Ślepy by zauważył, po obu stronach drogi cała gama T 55, Skotów i innego cholerstwa.
explorjulek Napisano 21 Grudzień 2010 Napisano 21 Grudzień 2010 Mieszkam rzut beretem od poligonu (północna część ) , a nawet mogę powiedzieć że przez okno widzę transporty rozładowujące się na rampie , ale na teren poligonu nie chodzę.A dlaczego? W tych czasach każde służby chcą się wykazać i taki osobnik szwendający się po poligonie to dla nich ''smaczny kąsek'' .Choć zdarzyło mi się trochę tu i ówdzie zajrzeć , sprzętu jest już coraz mniej , przeważnie rozbitki z lat 80 , ale mnie to bardziej wysiedlone wsie i osady bardziej interesują .
11021979 Napisano 30 Lipiec 2011 Napisano 30 Lipiec 2011 Owszem wraków sprzętu w latach 80-tych i początku 90-tych było tu sporo zwłaszcza na Pasie taktycznym Bucierz. Jestem na tym poligonie przynajmniej 2 razy w roku. Jeszcze w roku 2001 na Bucierzy stało pełno wraków T-55A, T-34, SKOT, TOPAZ, armat plot. 85mm wz 1939/44. Niestety ostanie akcje złomiarzy wymogły na komendzie poligonu, że większość ocalałych wraków zostało scholowanych bliżej tzw. Żółtej Trybuny, aby mieć je na oku. Resztki z porozbijanych doszczętnie pozostałych wraków poszły na złom. Ciekawostka jest to, że większość tych wraków w momencie przeznaczenia na cele poligonowe była na chodzie. Transportery SKOT ściagnięto z konserwacji dla Amerykanów przed pierwszą wojną w Iraku jako cele dla AH-64. Wjechały one samodzielnie na Bucierz i tam zostały zniszczone. Była w nich nawet kompletna dokumentacja techniczna. T-55A niszczone były w czasie marszu. Odpalano czołg wbijano bieg i kierowca zeskakiwał z niego. Czołg jadąc samodzielnie w poprzek pasa ogniowego był niszczony. Przy czym paliwa zalewano tyle aby w razie niezniszczenia zbyt daleko nie ujechał.
Ułan23 Napisano 19 Sierpień 2013 Napisano 19 Sierpień 2013 11021979 ma racje na Pasie taktycznym Bucierz,było najwiecej wraków,SKOTY przyjechały i zostały włazy itd zaspawane.Parę Skotów tez było na pasie taktycznym Góra hetmańska,ale to juz historia,trafiły na złom.Wiekszosc wszystkiego zostało skradzione przez okolicznych złomiarzy,z powodów róznych,te tereny sa bardzo biedne,zlom rósł w cene,itd.Choc to niczego nie tłumaczy,wraków stalo wszedzie mnóstwo,od Bucierzy po Jaworze,Mielno,Głebokie,Studnice itd..
gajowy408 Napisano 7 Listopad 2013 Napisano 7 Listopad 2013 Mojego dziadka nazwiskiem został nazwany owy poligon.To Dziadek zbudował wszystkie pasy taktyczne ,czołgowiska itp.Komendant Płk Marek Gmurski powiedział,że dziadek Franek To ''KAzimierz Wielki'' bo zastał poligon drewniany a zostawił murowany. Link do strony :http://www.cswldrawsko.wp.mil.pl/pl/1_3.html
bubbers Napisano 9 Grudzień 2013 Napisano 9 Grudzień 2013 Nie przesadzajmy że tyle złomu powywozili okoliczni złomiarze,bo w tym maczali paluszki także pracownicy wojskowi,wiem bo mieszkam od urodzenia na poligonie drawskim.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.