Heinz Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 Czy ktoś ma jakieś zdjęcia pojazdu opancerzonego Panzerwerfen 42, jest to jakaś niemiecka wyrzutnia rakietowa czy cos takiego. Mozliwe ze ma jakas druga bardziej popularna nazwe. Bede wdzieczny za kazda informacje bo w internecie nie sposob tego znalezc.Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.Heinz
braun Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 jest to samobieżna wyrzutnia rakietowa na podwoziu opla Maultier 3tmożna ją zobaczyć http://www.jagdtiger.de. wejdz do instutut-muzeum Kubinka i następnie Maultier(150Nbw)jest kilka fotek.
Grzesio Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Jasne, że nie sposób, bo to panzerwerfeR...
whatfor Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 tak to wygląda... Wiecej info na mojej stronie: http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/schw_wh_werfer42.htm
Heinz Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 Grzesio to nie ja wymyśliłem to PanzerwerfeN 42, po prostu na tak informacje natknąłem się w gazecie więc nierozumiem z jakiego powodu ta niepotrzebna ironia. Chciałeś pokazać że jesteś zaj**isty - w ten sposób napewno Ci się udało, Panowie bijcie brawo!Dzięki za pomoc. Ktoś ma elementy tego pojazdu i ma zamiar go rekonstruować ale widze że będzie ciężko bo części nietypowe a raczej trudno będzie znaleźć oryginalne od tego modelu.PozdrawiamHeinz.
Grzesio Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Heinz, jaka ironia, czy ty masz jakieś kompleksy?! :-OZwróciłem tylko uwagę, że raczej trudno znaleźć coś przez wyszukiwarkę, wpisując błędną nazwę...PzdrGrzesiu
beaviso Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Whatfor -->Zdjęcie pojazdu porzuconego w nurtach Odry" znajduje się na innej stronie jako zdjęcie zrobione na plaży w Babich Dołach (Oksywie) koło Gdyni.http://free.of.pl/p/pomorze1945/galeria/okolice_gdyni/index.htmWersja gdyńska" wygląda mi na bardziej prawdopodobną, bo fale sprawiają wrażenie, że to morze a nie rzeka. Na tej plaży zgromadziło się sporo porzuconego sprzętu, w tym inne wyrzutnie tego typu. No i narobiono dużo fotek.pozdr,M
whatfor Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 ... też widziałem kiedyś fotki z tego złomowiska" w Babim Dole. Moja pochodzi z książki T.Sawickiego Niemieckie wojska lądowe na froncie wschodnim czerwiec 1944 - maj 1945. Struktura" i podpis budził wątpliwości :) Jutro to poprawię u siebie. Dzięki za ciekawy link.
Heinz Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 Sorry, to forum nie jest jedynym które czytam i na którym pisze(z góry mówie że tamte nie dotyczą militariów), żebyście widzieli jakie nieraz tam jest chamstwo... i chyba dlatego jestem tak przewrażliwiony. Niestety tamte są jakie są ale innych nie ma.Pozdrawiam.
grenadier Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 jeżeli kogoś interesuja fotki sprzętu porzuconego na płyciźnie w babich Dołach to niestety trzeba zdobyć" rosyjskie publikacje Tankowyje wojska wermahta 1945", część 1 (wydawnictwo Frontline Illustration). Widać na nich: dwa Panzerwerfery 42 w ciekawym kamuflażu, terenową Skodę Superb 3000, Sd.Kfz. 251/22 (z działem Pak 40) z czytelnym numerem burtowym 545, Sd.Kfz. 251/3 Ausf. D. Natomiast w części drugiej tej publikacji jest fotka ciągnika prawdopodobnie Sd.Kfz. 9 z haubicą FH 18, który stoczył się ze skarpy do morza. Autorzy sugeruja, że było to gdzies w okoliocy Gdańska, możliwe, że na babich, bo w tle w morzy widac jeszcze cztery cieżarówki, a obok haubicy drugi ciągnik, ale tym razem raczej na pewno Sd.Kfz 7. Zresztą polecam obie książki, bo znajduje sie w nich wiele informacji o walkach na terenie Polski, a zdjęcia w większości robiono u nas...Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.