Skocz do zawartości

dzisiaj w gazecie wyborczej

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 135
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
\"
Jak Berman konspirował Żydów w Polsce...
Dnia 10 listopada 1945 roku KRN wydała dekret, który pozwalał w sposób ściśle tajny na masową skale zmieniać nazwiska. Z dobrodziejstwa tego przepisu skorzystało do dziś setki tysięcy polskich Żydów.

Informacje o tekście
Typ tekstu: Wiadomości
Autor: Zbigniew Nowak
Źródło: raportnowaka.pl
Publikacja: 2006-11-02 10:21:35
Czytano: 4081 razy

Dekret o zmianie nazwisk
plik PDF, 220 kB
Rozporządzenie do dekretu
plik PDF, 38 kB

Dnia 10.11.45 roku KRN wydała Dekret, który pozwalał w sposób ściśle tajny na masową skale zmieniać nazwiska. Z dobrodziejstwa tego przepisu skorzystało dziesiątki tysięcy Żydów. Przepis ten pomimo, ze obowiazywał pierwotnie do 1947 roku był przedłużany kilkakrtonie. Ostatni raz w 1953.

Ledwo ustała zawierucha wojenna a Prezydium Krajowej Rady Narodowej poczuło pilną potrzebę wydanie przepisów, które pozwalały w sposób tajny, masowy i niezgodny standardami prawnymi oraz polską racją stanu, zmieniać imiona oraz nazwiska, szczegolnie jak to wynika z przeprowadzonych kwerend repatriantom oraz innym osobom , ktore zjezdzały do poslki z całego ZSRR oraz świata. Dobrodziejstwem tego przepisu objęto nawet bezpaństwowców. \"

Kopijnik w swej poprzedniej wypowiedzi poprawiłem swój błąd co do nazewnictwa zbrodniarzy, napisałem:
-------------------------------------------------------------
brodniarze nie zasługują wg mojego sumienia na miano człowieka(może bardziej trafne określenie)".
------------------------------------------------------------
Ależ Martianie...
Stosując taki tok rozumowania dojdziemy do następujących absurdów:
skoro jednostki zdegenerowane tracą status Polaków,
to również jednostki zdegenerowane tracą status Niemców,
to również jednostki zdegenerowane tracą status Ukraińców,
Żydów, Rosjan itd.
czyli mamy sytuację gdzie ie Niemcy" tylko Jednostki zdegenerowane" popełniały zbrodnie.
Nie wiem czy zauważyłeś, że nie neguję polskich zbrodni, bo takowe na pewno były(choć powtórzę na tle innych wypadamy na bardzo humanitarny naród), ale nie dam sobie imputować, że nasze społeczeństwo jest odpowiedzialne za zbrodnie i przestępstwa jednostek. Co do niemieckiej odpowiedzialności za wojnę i zbrodnie to jest to odpowiedzialność zarówno karna i moralna. U nas niestety widzę tylko karną i to w tych, w sumie, nielicznych przypadkach zbrodniarzy i przestępców.

dokładnie moja wypowiedź dotyczyła:
...Kopijnik ja nie zamykam oczu i doskonale wiem o tym, że nie jesteśmy monolitem jako społeczeństwo i na sumieniach niektórych, nazwijmy ich umownie Polakami, ciążą winy za zbrodnie....

brodniarze nie zasługują wg mojego sumienia na miano człowieka(może bardziej trafne określenie)".

jeżeli była to poprawka pierwszej wersji to dotyczyła również
...RE: dzisiaj w gazecie wyborczej martian (1199/51) 2008-01-10 17:23:00
Pomsee Niemcy wykreowały już mit rycerskiego wermachtu, teraz wzięli się za podobne kreowanie Waffen ss, i przedstawianie się jako ofiary wojny. My niestety zamiast promować własny jakże chwalebny udział w wojnie i podnosić (w sensie na forum) nasze straty, czepiamy się własnych niechlubnych epizodów...

i ja cały czas o artykule z tematu...
a Ty już o czym innym...

mirkoni: A propo Bermana to jest chyba dostępny (niegdyś tajny) referat Bermana wygłoszony na posiedzeniu komitetu żydowskiego w Krakowie w 1946 roku ( chyba z kwietnia 46)(Berman obok funkcji w PPR był także sekretarzem Poalej-syjonu - wówczas)nt. kierunków polityki w Polsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie