aro333 Napisano 17 Styczeń 2004 Autor Napisano 17 Styczeń 2004 Wychodzac na molo w Juracie widac na zatoce takie budole betonowe , jak sadze sa one pochodzenia militarnego .Do czego one sluzyly czyzby cos z UBotami , ale chyba akurat w tych miejscach jest plytko?
kazik Napisano 17 Styczeń 2004 Napisano 17 Styczeń 2004 To jest obiekt wchodzący w skład TWP Hexengrund. Na wysokości Juraty i Jastarni zbudowano w sumie trzy punkty obserwacyjne wraz z pomostami dla jednostek pływających. Budynki te zabezpieczały próby wystrzeliwania torped. Więcej informacji znajdziesz w artykule Antoniego Komorowskiego w Przeglądzie Morskim nr 6/2000.
Gunship! Napisano 17 Styczeń 2004 Napisano 17 Styczeń 2004 W strone Juraty były wystrzeliwane torpedy z torpedowni na Babich Dołach. Jestem ciekaw czy cały ten pas brzegowy został sprawdzony.
Mirass Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Od czasu do czasu coś wypłynie lub zostanie wypłukane.Kilka lat temu morze odktyło około 20 torped w okolicach jastarni. Ale były one zakopane specjalnie i miały pomóc w oddzieleniu helu od londu w 45 jak niemiaszków Ruscy pogonili na Hel
Gunship! Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 A ma ktos z was fotki powojennego wraku ORP Kujawiak" lezacego na zatoce? Podobno wystaje z wody Czy słyszeliscie cos wiecej o tym Seehundzie kolo Jastarni od strony morza?
piterb1 Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Odnośnie ORP Kujawiak, to leży on na małej głębokości do 10m. Jego kadłub w kiosku ma kilka dziur i można zajrzeć do wnętrza. Ciekawy obiekt, łatwo do niego zanurkować. Oplątany sieciami. Zdjęć nie mam, może któryś z kolgów cos ma,. Cześc
mietek Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 z tego co wiem torpedy były wystrzeliwane z obiektów na Babich Dołach. Widać pod woda wyrzutnie takowych, nurkowałem tam z 7-8 lat temu, były w okolicy 2 głowice torpedowe (bez zapalników).Kujawiak i owszem wystaje (kadłub i kiosk), jednak trzeba uważać - ma zgniły kadłub zewnętrzny i przy dużymfalowaniu mozna łatwo się pociąć o blachy. W jego okolicy są też wraki kutrów i betonowe bomby ćwiczebne - podobno i Kujawiak i kutry służyły jako cele dla lotnictwa.
beaviso Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Pasowałoby - słyszałem, że jeszcze pod koniec lat '80 piloci z Babich Dołów latali na MiG-21 po sąsiedzku na poligon znajdujący się właśnie na Zatoce Puckiej.
Meteor Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 pamiętam jak byłem w kużnicy na wakacjach z rodzicami w 1983r to na stronie zatoki puckiej po południu codziennie latały samoloty na pewno mig ale starsze modele niż mig-21 i tłukły w cele na wodzie ależ to był widok pociski były widoczne charakterystycznymi smugami, albo jak nad plażą w południe przeleciał odrzutowiec na niskim pułapie pzdr. W tym roku nie zdążyłem ale w przyszłym to sie przepłynę rejsem z Jastarni można blisko tych budynków na wodzie opłynąć pzdr.
marecki. Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 a ma ktoś może ten artykuł Antoniego Komorowskiego z Przeglądu Morskiego nr 6/2000.i mógłby zamiescić tu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.