Skocz do zawartości

Sygnet - Badziew odpustowy, czy może coś starego?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
hehe dzięki czarny-kocie :) Mam nadzieję, że dożyję dnia kiedy nasze prawo zmieni się na lepsze :)

P.S. Ta linia to zrobiła mi się chyba od kopania :]

Pozdrawiam

.
.
.
CirrusCX
Napisano
Witam,
sądząc po metalu z jakiego go wykonano (jakiś stop miedzi) i tym, że obręcz nie jest zamknięta - czyli jest możliwość regulacji wielkości - jest to odpustowe badziewie.
Pozdrawiam
Napisano
Przecięcie (pęknięcie) mogło powstać później lub też być bezpośrednią przyczyną porzucenia ylko" pozłacanego sygnetu. Stylistyka wygląda na początek XX w. a więc może własnośc jakiegoś sołtysa dworskiego zwanego dziedzicem?
CirrusCX czy jest coś na poparcie tej hipotezy?
Napisano
BRAWO pokemonie! W okolicy znajduje sie dwór myśliwski. Ja równiez datowałem na początek XX w - ale nie ma to jak poparcie kol z forum :] Pozdrawiam.
.
.
.
CirrusCX
Napisano
Stawiam na waszą opcję..
nie chciałem sugerowac bo nie jestem specjalistą, ale podobnie niszczy się struktura mosiądzu na łuskach z Iwś.. charakterystyczne łuszczenie. na II-wojennych, nie spotkalem takiego efektu. pozdro!
pozdro!
Napisano
8total4 - bardzo trafne i przydatne stwierdzenie. Zależy to również od rodzaju gleby. Ale przeważnie jest tak jak napisałeś :]
.
.
.
CirrusCX

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie