Skocz do zawartości

Formacje graniczne okresu międzywojennego

leszek01

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 460
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Funkcjonariusze MOSG znani już z wcześniejszych fotografii (na odwrocie opis: Państwu Misztalom - Leon [Leon Kułakowski, str. SG - dopisek mój] Białuty, dnia 6.III.1938 r." Ci sami funkcjonariusze w tym samym miejscu występują także na fot. z 19.01.2008 godz. 04:09 i 23.21.

• 2 weeks later...
Napisano

Na załączonym skanie przedstawiłem dwie korpusówki" Straży Granicznej. Obie zostały wytłoczone z cienkiej blachy mosiężnej. po wytłoczeniu były srebrzone i oksydowane. Te metalowe korpusówki mocowane wąsami (dwa druciki) nosili na kołnierzach mundurów funkcjonariusze korpusu osobowego szeregowych.
Korpusówka pierwsza (wyżej) o wymiarach 47x30 mm (w tym tarcza herbowa 24x30 mm) była noszona na mundurach SG do 1933 r., a korpusówka druga (niżej) na kołnierzach mundurów po 1933 r. Występują liczne odmiany i rozmiary obu korpusówek, a także wykonane z blachy cynkowej. Oficerowie SG mieli korpusówki wyszywane ajorkiem".

Napisano
Korpusówka nowego wzoru, noszona po 1933 r. na patkach kołnierzy nowych mundurów SG, była podobnie jak poprzednia - tłoczona z blaszki mosięznej, srebrzona i oksydowana, mocowana na dwa wąsy (druty) - ale za to była zdecydowanie mniejsza (wymiar otoku tarczy herbowej 20 x24 mm), ze względu na wprowadzone, jak w wojsku, naszyte na patki wężyki.
Napisano

Allegro - fotografia legitymacyjna, z tyłu podpis st. strażnik Ignacy Polak, komisariat SG Szunarzyny (?) w Inspektoracie Pomorskim).

Napisano
Ad opisu do fot., którą zamieścił leszek01" 27.05.2008 godz. 15:23 - prawdopodobnie chodzi o miejscowość KONARZYNY", w której zlokalizowano PLACÓWKĘ SG I linii podległą Komisariatowi Zielona Chocina. Zgodnie z Rozkazem Nr 2 z 19.04.1928 r. dowódcy Straży Granicznej gen. bryg. Stefana Pasławskiego, pkt I. Organizacja Pomorskiego Inspektoratu Okęgowego i pkt V. Organizacja Inspektoratu Granicznego Nr 7 Chojnice: Komisariat Zielona Chocina, obejmujący następujące placówki:
Kiełpin-szosa, Nowa Karczma, KONARZYNY, Babilon-Karczma - placówki I. linii. Zielona Chocina - placówka II. linii."
Napisano

Przeglądałem zdjęcia na tym forum i jedno wydawało mi się znajome a w zasadzie kościół w tle http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum22/stra_gra_056.jpg
z 2008-01-20 godzina 14:50. Nie myliłem się w tle widać kościół z Mąkoszyc. Miejscowość ta była oddalona o kilka kilometrów od granicy polsko-niemieckiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie