Skocz do zawartości

Formacje graniczne okresu międzywojennego

leszek01

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 460
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Na odwrocie fotografii opis ołówkiem: Batłagut 1933 - L [dalej nieczytelne, może "Librzeski ?] z insp. mjr. Kozubkiem". Prawdopodobnie chodzi tu o inspektora SG Stanisława Kozubka (odzn. Medalem Niepodległości i Złotym Krzyżem Zasługi). Na fotografii, pierwsza postać od lewej, jedyna w mundurze, to podkomisarz SG. Fotografia została wykonana prawdopodobnie podczas letniej wycieczki górskiej (funkcjonariusz w mundurze letnim, także z aparatem fot.; stroje i obuwie pozostałych). W m. Bałtaguł [?] - Obwód SG Kołomyja, Wschodnio-Małopolski Okręg SG - powstała, ale dopiero 15.II.1939 r. Placówka I linii Bałtaguł. Powstanie Placówki na mocy rozkazu nr 3 z 25.01.1939 r. komendanta SG gen. bryg. Jana Jur-Gorzechowskiego (w związku z objęciem przez KOP części odcinka granicznego Komisariatu Żabie i likwidacją Placówki I linii Szybeny).

Napisano

Scenka odzinna". W środku policjant, a pierwszy od prawej st. strażnik Straży Granicznej. Na lewej kieszeni dwie odznaki: KOP a służbę graniczną" i odznaka Straży Granicznej. Nad prawą kieszenią odznaka POS, przy pasie bagnet.

Napisano

Zaswiadczenie wystawione 5.VII.1923 r. przez ppor. A. Dąbrowskiego, adiutanta 32 Baonu Straży Granicznej, plutonowemu Józefowi Marcinkiewiczowi, kanceliście tego baonu.

Napisano

Interesująca fotografia przedstawiająca prawdopodobnie funkcjonariuszy jednej z pierwszych formacji granicznych II RP na granicy z Niemcami (1919-20): Wojskowa Straż Graniczna [Straż Aprowizacyjna] - Strzelcy Graniczni - Bataliony Wartownicze [?].

Napisano

Drodzy Koledzy Odkrywcy i Poszukiwacze prawdy historycznej! Ponieważ forum to dotyczy wszystkich spraw, które są związane z polskimi formacjami granicznymi II RP, pozwalam sobie upublicznić pismo, jakie mój Ojciec otrzymał od Rzecznika Prasowego MSW w sprawie swojego Ojca. Sprawa dotyczy pośmiertnego awansu w październiku 2007 r. na stopień nadkomisarza Straży Granicznej - kpt. rez. WP kom. SG Józefa Bocheńskiego zamordowanego przez Sowietów w Katyniu. Z kuriozalnego w treści pisma wynika, że Minister SWiA decyzje o awansowaniu na kolejne stopnie służbowe ofiar Katynia, w tym również strażników granicznych [?? chyba funkcjonariuszy SG !! ] wydał na podstawie wykazów sporządzonych przez Ministerstwo Obrony Narodowej (...) W tym stanie rzeczy (...) Minister SWiA nie jest właściwy do wydania zaświadczenia o mianowaniu (...) ponieważ nie posiada w tej sprawie żadnej dokumentacji. Przedstawiając powyższe informacje wyrażam przekonanie, iż uzna Pan je za wystarczające dla wyjaśnienia sprawy." Ponieważ na forum obowiązują pewne zasady pozostawię to pismo bez komentarza.
Dociekliwych odsyłam także na stronę internetową MON, gdzie znajdują się dwie listy awansowanych pośmiertnie. Na jednej z nich, która była czytana 9-10.11.2007 r. na Placu Marszałka Piłsudskiego w Warszawie, mój Dziadek jest wymieniony jako awansowany z kpt. na mjr (lista pod artykułem Katyń pamiętamy" 9.11.07), a na drugiej, czyli w postanowieniu Ministra ON mój Dziadek figuruje jako awansowany z ppor. na por. Zaparliśmy się z Ojcem i doprowadziliśmy sprawę awansu do końca i otrzymaliśmy pisemne potwierdzenie awansu: Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej Minister Obrony Narodowej - Decyzją z dnia 5 października 2007 r. mianowałem pośmiertnie kapitana Józefa Bocheńskiego s. Aleksandra na stopień majora Wojska Polskiego - Bogdan Klich - Warszawa 21 lutego 2008 r." ..... A na stronie MON dalej ...

Napisano

Drodzy Koledzy Odkrywcy ! Załączony obok skan dokumentuje treśc mojego poprzedniego postu. Mojemu Dziadkowi, kom. SG, kpt. WP - na pospiesznie sporządzonej ministerialnej" liście awansowej z 5.10.2007 r. - zaniżono stopień do ppor. (zaznaczyłem kol. czerwonym). Tę sprawę udało się nam jednak pomyślnie odkręcić". A z iloma błędami na tej liście mamy jeszcze do czynienia ? Wg naszej, wstępnej analizy, jest wiele przypadków zaniżenia stopni wojskowych funkcjonariuszom Straży Granicznej.
Analizujemy godzinami stare fotografie i dokumenty, znajdujemy na aukcjach części umundurowania, a na polach guziki i szczątki ieśmiertelników", i w ten sposób odtwarzamy historię dla następnych pokoleń. Niestety, nie wszyscy czynią to rzetelnie ... Czeka nas teraz żmudna praca nad sprostowaniami w materiale skandalicznie przygotowanym i zatwierdzonym przez górę"...

Napisano

Przedstawiam dwie wybrane fotografie pochodzące z książki Na straży granic Rzeczypospolitej - Wydawnictwo pamiątkowe z okazji X-lecia Straży Granicznej 1928-1938" (redaktor i wydawca dr Feliks Olas, wyd. CZATY" Czasopismo Straży Granicznej, Warszawa 1938): (1) - fot. ze str. 48.

Napisano
Na fot. z 23.03. godz. 21:30 Placówka I linii Straży Granicznej Klęczkowo (Z dniem 1.X.1938 r. siedziba Placówki I linii Wilamowo została przeniesiona do miejscowości Klęczkowo na terenie Komisariatu Działdowo, Komendy Obwodu Przasnysz - Rozkaz Nr 2 z 8.IX.1938 r., pkt V., komendanta SG płk Jana Jur-Gorzechowskiego).
Natomiast na fot. z 23.03. godz. 21:34 Placówka I linii Komisariatu SG Działdowo - Rozkaz Nr 9 z 18.X.1929 r., pkt III 5/2, komendanta SG płk Jana Jur-Gorzechowskiego (do 17.X.1929 r. Placówka II linii Komisariatu SG Działdowo).
Napisano

Wg opisu aukcji Allegro jest to: Czapka Przedwojenna z zielonym otokiem (numer 333614061), a faktycznie jest to czapka podkomisarza Straży Granicznej. Ślad po orle noszonym do 1933 r.

Napisano

Aukcja Allegro: Orzełek straży Granicznej II RP (numer 334048713). Jest to orzeł noszony w latach 1928-1933. Orzeł pochodzi z czapki podkomisarza SG (fot. powyżej).

Napisano

Korpusówka Straży Granicznej wg wzoru noszonego na kołnierzach mundurów 1928-1933; tutaj w wersji dla szeregowych (korpus szeregowych SG odpowiadał podoficerom WP), metalowa (patrz m.in. moja fot. z 10.03.2008 godz. 14:42). Oficerowie nosili korpusówki wyszywane (patrz m.in. moja fot. z 15.01.2008 godz. b11:09).

Napisano

Czy jest to funkcjonariusz Straży Granicznej?
http://cgi.ebay.de/FOTOALBUM-Polen-Krakau-album-airplanes-Poland-Krakow-WW_W0QQitemZ130209180720QQihZ003QQcategoryZ157547QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Napisano
Obejrzałem to zdjęcie na ebay" jest tam o wiele wyraźniejsze, można rozróżnić szczegóły. Tak, jest to funkcjonariusz SG w stopniu strażnika (dwie belki na czapce). Bardzo interesujące są także pozostałe zdjęcia, szczególnie polskie", pochodzące z tego niemieckiego albumu. Zdjęcia te zostały wykonane podczas walk we wrześniu 1939.
Napisano

Szeregowy (korpus szeregowych) Straży Granicznej Chlebowski [Stanisław ?], dopisek na odwrocie Chlebowski ojciec Mietka i Basi", w mundurze noszonym w latach 1928-33; na patce kołnierza metalowa korpusówka SG wg wzoru opublikowanego na fot. z 27.03.2008 godz. 20:40, a na naramienniku III" (przydział do Wielkopolskiego Inspektoratu Okręgowego SG), na piersi medale: za Wojnę 1918-21 i X-lecia Odzyskania Niepodległości, poniżej odznaka pułkowa. Chlebowski [Stanisław], wg wykazu z 1938 r., w stopniu przodownika SG był ponadto odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi RP.

Napisano

(1) Oficerowie i dwóch generałów przed frontem kompanii Straży Granicznej. W środku (nieco w głębi) prawdopodobnie gen. bryg. Stefan Pasławski, pierwszy dowódca SG (do 12.12.1928 r.), zdjęcie musiałoby więc pochodzić z 1928 r. Brak opisu na rewersie, jedynie stempel tłoczony na awersie w prawym dolnym rogu: Fot. W. Wojucki Bydgoszcz Śniadeckich 13-14".

Napisano
Na forum opublikowałem szereg fotografii przedstawiających zarówno budynki, jak i funkcjonariuszy SG uczestniczących w szkoleniach (kursach) w Centralnej Szkole Straży Granicznej. Otóż CSSG znajdowała się początkowo (od 1928 r.) w Górze Kalwarii w obiektach przejętych po Centralnej Szkole Straży Celnej. Rozkazem Nr 3 z 1933 r. komendanta SG, CSSG została przeniesiona 15.11.1933 r. do Rawy Ruskiej. W zwiazku z nowym programem wyszkolenia ustalono na okres 1933/34 etaty i skład kadry na 10 oficerów i 31 szeregowych, w tym etaty w Zakładzie Tresury Psów Granicznych [Rozkaz Nr 1 komendanta SG z 29.01.1934 r.]
Napisano

Strona tytułowa książki z pieczątkami Bibljoteka Inspektoratu Straży Granicznej WIELKIE-HAJDUKI Nr (96)".
Rozkazem Nr 3 z 29.11.1933 r. komendanta SG przeniesiono siedzibę Inspektoratu Granicznego Królewska Huta, Śląski Inspektorat Okręgowy, do miejscowości Wielkie Hajduki przy ul. Dyrekcyjnej Nr 2. Tym samym zmieniono dotychczasową nazwę Inspektorat Graniczny Królewska Huta na Wielkie Hajduki [w obr. dzisiejszego Chorzowa].

Napisano
Ponieważ już kilkakrotnie spotkałem się, także w literaturze, z błędnymi informacjami jakoby reorganizacja Małopolskiego Okręgu Straży Granicznej miała miejsce w 1930 r., a nie jak było faktycznie, czyli w 1934/35 r., pozwalam sobie przytoczyć fragment rozkazu Nr 4 z 17.12.1934 r. komendanta SG [słowa Straż Graniczna" zastąpiłem skrótem SG"].: Reorganizacja Małopolskiego Okręgu Straży Granicznej. I. Na podstawie upoważnienia Ministra Skarbu z dnia 20 IX 1934 r. zarządzam reorganizację Małopolskiego Okręgu [SG]. II. Zarządzenia organizacyjne: 1/ Małopolski Okręg [SG] zostaje podzielony na 2 okręgi, tj.: a/ Zachodnio-Małopolski Okręg [SG], otrzymujący kolejną numerację 5, b/ Wschodnio-Małopolski Okręg [SG], otrzymujący kolejną numerację 6. 2/ W skład Zachodnio-Małopolskiego Okręgu [SG] wchodzą: a/ Inspektorat Okręgowy [SG] z siedzibą w Krakowie, b/ Inspektoraty Graniczne [SG]: Bielsko, Nowy Targ i Jasło. 3/ W skład Wschodnio-Małopolskiego Okręgu [SG] wchodzą: a/ Inspektorat Okręgowy [SG] z siedzibą we Lwowie, b/ Inspektoraty Graniczne [SG]: Sambor, Stryj i Kołomyja."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie