Skocz do zawartości

Farba na hełm niemiecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Hehe, do salamandry to mu jeszcze troszeczkę brakuje :-D A teraz na poważnie. No! M40stki muszę Ci pogratulować! Fajny garnek, wygląd pofrontowo-strychowy" :) Widać, że przyłożyłeś do niego rękę. Pozwalasz się skrytykować? :) Ja osobiście siatkę dałbym głębszą tzn. tak żeby drut okalający hełm był niżej, pod nitami. Ot, tyle złego słowa". Farbę dobrałeś elegancko! Naprawdę super efekt końcowy. Napisz jeszcze hitorię produkcji. Czym malowałeś, jak postarzyłeś itd. Co do M42, też jest fajna, ale też się przyczepię. Kalkę zbyt mocno zamalowałeś. Na zdjęciach, które widziałem żołnierze niemieccy malując garnki w kamluflarz np. zimowy emblemat okalali farbą nie włażąc" na niego. Ale to tylko moje zdanie, prosze na mnie za to nie krzyczeć :-) Jak uzyskałeś efekt ziarnistej struktury farby? Pozdrawiam, Łukasz P.s. Ja swojej M35iątki nie mam kiedy skończyć..., ale ten dzien nadejdzie i pokażę ją w pełnej krasie!

• Odpowiedzi 165
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
z zamalowywaniem tarczek z godłami itp to było bardzo róznie w zależności od inwencji żołnierza. Ja spotykałem tarczki zarówno ładnie obmalowane teksturą z piachem farbą camo itp ale i też wchodzace na tarcze tak że prawie były mało widoczne. Z czasem sami zołnierze woleli być bardziej niewidoczni a orzeł na hełmie czy runy SS często zdradzały ich ma froncie !!

Witam! Nie mogę zaprzeczyć! Opisałem tylko co widziałem. Hełmów obejrzałem masę (coś mnie do nich ciągnie :), często oglądam garnki dostępne na aukcjach w U.S.A. ), spotkałem się jedynie z tarczami zamalowanymi w 100% lub elegancko obramowanymi" nowym kamuflarzem. Pewnie spora grupa żołnierzy robiła malowanie a łapu capu" nie bacząc na dokładne omalowanie kalek machając pędzlem jak popadnie" lub jak mówi Kolega w poście wyżej w celu dokładniejszego maskowania pozostawiali jedynie najistoniejsze fragmenty emblematu. (-: Hełmów była masa, jak mrówków". Każdy miał swego właściciela, a każdy żołnierz inny charakter posiadał. Każdy w okopie inaczej swój nocnik pokrył. Ot, i rozwiązanie konfliktu. :-) Ech, może to i lepiej żeś tą kalkę na eM42ójce podmalował? Może ona nada mu troszkę oryginalności? W sumie chyba muszę odwołać, co pisałem wcześniej ;-) Pozdrawiam, Łukasz

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Witam
No tak........kolega Jurgeen rozszyfrował mnie po zakupach na Allegro.
Szykuję owy" garnek M-42.
Tym razem będzie w kamuflarzu-trzy kolory plus podkład feldgrau.
No i oczywiście użyję farb które można ogólnie kupić na polskim rynku.
Jurgeen...dzięki za maila.
Na produkt finalny trzeba poczekać....na razie się odrdzewia.
Pozdrawiam

• 4 weeks later...

Chciałbym odnowić temat i zaprezentować fotki, narazie kiepskiej jakości, mojego hełmu po renowacji. Siatke robiłem sam na podstawie oryginalnej. Jest to taka żołnierska samoróbka jakich było wiele. Farba oczywiście RAL 6006, kalki malowane. Jutro wstawie lepsze fotki.

• 10 months later...
  • 1 year later...
Witam ja uzywałem hmm jest nawet nawet troche moze za błyszczaca choć moze :) i źle wymieszłem ale gdy po wyschnieciu przejechałem hełmik zmywakiem do naczyń wyszedł fajny macik ponoc na usuniecie połysku dobrze jest juz podsuszoną farbe posypać talkiem.
Wracając do tej farby z allegro to tak jak napisałem wyzej jest nawet nawet jezeli idzie o sam odcień i kolor farmy to jest nawet zblizona do orginalnej porównałem z farbą z wnętrza puszki od maski.

pozdr. Gewer

• 9 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie