Łukasz Napisano 25 Maj 2004 Share Napisano 25 Maj 2004 Witam! Hehe, do salamandry to mu jeszcze troszeczkę brakuje :-D A teraz na poważnie. No! M40stki muszę Ci pogratulować! Fajny garnek, wygląd pofrontowo-strychowy" :) Widać, że przyłożyłeś do niego rękę. Pozwalasz się skrytykować? :) Ja osobiście siatkę dałbym głębszą tzn. tak żeby drut okalający hełm był niżej, pod nitami. Ot, tyle złego słowa". Farbę dobrałeś elegancko! Naprawdę super efekt końcowy. Napisz jeszcze hitorię produkcji. Czym malowałeś, jak postarzyłeś itd. Co do M42, też jest fajna, ale też się przyczepię. Kalkę zbyt mocno zamalowałeś. Na zdjęciach, które widziałem żołnierze niemieccy malując garnki w kamluflarz np. zimowy emblemat okalali farbą nie włażąc" na niego. Ale to tylko moje zdanie, prosze na mnie za to nie krzyczeć :-) Jak uzyskałeś efekt ziarnistej struktury farby? Pozdrawiam, Łukasz P.s. Ja swojej M35iątki nie mam kiedy skończyć..., ale ten dzien nadejdzie i pokażę ją w pełnej krasie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maj 2004 Share Napisano 25 Maj 2004 z zamalowywaniem tarczek z godłami itp to było bardzo róznie w zależności od inwencji żołnierza. Ja spotykałem tarczki zarówno ładnie obmalowane teksturą z piachem farbą camo itp ale i też wchodzace na tarcze tak że prawie były mało widoczne. Z czasem sami zołnierze woleli być bardziej niewidoczni a orzeł na hełmie czy runy SS często zdradzały ich ma froncie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Maj 2004 Share Napisano 25 Maj 2004 Witam! Nie mogę zaprzeczyć! Opisałem tylko co widziałem. Hełmów obejrzałem masę (coś mnie do nich ciągnie :), często oglądam garnki dostępne na aukcjach w U.S.A. ), spotkałem się jedynie z tarczami zamalowanymi w 100% lub elegancko obramowanymi" nowym kamuflarzem. Pewnie spora grupa żołnierzy robiła malowanie a łapu capu" nie bacząc na dokładne omalowanie kalek machając pędzlem jak popadnie" lub jak mówi Kolega w poście wyżej w celu dokładniejszego maskowania pozostawiali jedynie najistoniejsze fragmenty emblematu. (-: Hełmów była masa, jak mrówków". Każdy miał swego właściciela, a każdy żołnierz inny charakter posiadał. Każdy w okopie inaczej swój nocnik pokrył. Ot, i rozwiązanie konfliktu. :-) Ech, może to i lepiej żeś tą kalkę na eM42ójce podmalował? Może ona nada mu troszkę oryginalności? W sumie chyba muszę odwołać, co pisałem wcześniej ;-) Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 9 Czerwiec 2004 Share Napisano 9 Czerwiec 2004 szarobury - powiedz jakiej farby uzyles do pomalowania tego pierwszego helmu z siatka?, pomijajac te wszystkie zabiegi postazajace, jaki byl kolor wyjsciowy, skad g owziales itp :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 WitamNo tak........kolega Jurgeen rozszyfrował mnie po zakupach na Allegro.Szykuję owy" garnek M-42.Tym razem będzie w kamuflarzu-trzy kolory plus podkład feldgrau.No i oczywiście użyję farb które można ogólnie kupić na polskim rynku.Jurgeen...dzięki za maila.Na produkt finalny trzeba poczekać....na razie się odrdzewia.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Chciałbym odnowić temat i zaprezentować fotki, narazie kiepskiej jakości, mojego hełmu po renowacji. Siatke robiłem sam na podstawie oryginalnej. Jest to taka żołnierska samoróbka jakich było wiele. Farba oczywiście RAL 6006, kalki malowane. Jutro wstawie lepsze fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 no teraz druga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Witamkloki mam prośbę możemy przenieść sie na przykład na drugą część tematu-ten już strasznie powoli się otwiera.Podrzuć fotki na część IIPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 14 Czerwiec 2005 Share Napisano 14 Czerwiec 2005 Pozwolę sobie odświeżyć stary post...Panowie, powiedzcie mi jak zrobić farbę okopową?Właściwie niewiele wiem na ten temat, a nie chciałbym zepsuć sobie roboty...Pozdrawiam, MAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazy Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 odswieze stary temat.bardzo fajny pomysl z ta obrecza o polskiej 50Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Witam.Używał już ktoś tej farby http://www.allegro.pl/item126400820_farba_feldgrau_na_helm_i_nie_tylko.html ??Jeśli tak to proszę podzielić się wrażeniami.Pozdrawiam Sonder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gewer Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Witam ja uzywałem hmm jest nawet nawet troche moze za błyszczaca choć moze :) i źle wymieszłem ale gdy po wyschnieciu przejechałem hełmik zmywakiem do naczyń wyszedł fajny macik ponoc na usuniecie połysku dobrze jest juz podsuszoną farbe posypać talkiem.Wracając do tej farby z allegro to tak jak napisałem wyzej jest nawet nawet jezeli idzie o sam odcień i kolor farmy to jest nawet zblizona do orginalnej porównałem z farbą z wnętrza puszki od maski.pozdr. Gewer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazy Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 acha, jak zamontowales obrecz do helmu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel ss Napisano 31 Lipiec 2007 Share Napisano 31 Lipiec 2007 panowie jestem tu całkiem nowy i mam pytanie ile kosztuje farba ral 6006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 2 Sierpień 2007 Share Napisano 2 Sierpień 2007 Witam, wiadomo jaki RAL na hełm LW? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.