Skocz do zawartości

Poszukuje repliki pepeszy

blo39

Rekomendowane odpowiedzi

niestety, nie ma replik seryjnie produkowanych nawet w formie szajs odlewu :/

wybacz zart ale nie moglem sie powstrzymac.

Hudson robi, full metal i w ogole lans, ok 600 euro jak dobrze pamietam, ale tama museum quality, tylko ze za 600 i to złotych jest deko w czechach, ale u nas - nielegalne :/

Dwa miesiące temu na giełdzie w Bytomiu kobiecina miała w/w pepe deko za którą chciała 1000zł z papierami i płakała bo nie było chętnych jak to stwierdziła za dużo Niemców musiała położyć " :D
pozdrawiam Kurt

Kolega na ebayu zakupił pepechę z 1944 roku, z dwoma bębnami + łukowy, z ładownicami. Deko, nie do zreperowania, nawet się nie rozbiera. Można jedynie na sucho strzelić. Oczywiście mgazynki się wyjmują :P. Koszt 1200 zł z przesyłą. Przyszła normalnie pocztą :). Mamy szengen, trzeba zebrać kilku chętnych, pyknąć do czech czy do rzeszy zakupić, ewentualnie dopsuć w domu, żeby żaden nadgorliwy postronkowy się nie mógł doczepić i git.

E tam. Jest papier niemieckiej kriminalpolizei więc jako takie zabepieczenie jest. Pepecha nie ma zamka tylko samo suwadło lata, klapa się nie otwiera, tufa zespawana z komotą i dodatkowo przecięta fleksem. Ale wszystko fachowo w rusznikarni. Nawet jak smutni wezmą na ekspertyzę to nic nie zrobią bo to w tej chwili zwykły kawał pospawanej, powierconej stali w drewnie.
Innym rozwiązaniem, jest zakupienie drewna do pepeszki i chłodnicy oraz spustu. Można kupić magazunowe stany. Do tego replika lufy. I masz pepechę. Taniej wyjdzie.

Ale nielegalnie, gdyż posiadasz tzw istotne częsci broni którą jest komora, integralna z chłodnicą w większości radzieckich PMów to jest raz, dwa, papier niemieckiej BKA nie daje Ci nic, to tak samo jakbys na kawałku papieru toaletowego napisał 'to jezd deko nie rushac!'

To że jest to bron taka jak maczuga to i ja wiem, nie zrozum mnie zle, ale bez POLSKIEGO papieru zadne eko-deko nie jest legalne, nawet jesli wg polskiej specyfikacji uszkodzic trzeba mniej, nawet jesli to monolit, to jesli nie ma papierów krajowych i nie został na ich podstawie zarejestrowany na komendzie, to jest tak samo nielegalny, i nawet jak sprawe umorzą w co wątpiłbym to fant przepada.

@ persecutor

Pozostaje nam czekać do 2010. Jeżeli do tego czasu nasz rząd nie wymyśli i ustanowi przepisów rozwiązujących problem będzie musiał honorować przepisy unijne i certyfikaty (a więc i czeskie i niemieckie i inne)."

Mozesz uzasadnic ta rewolucyjna teorie?

Miałem podobny problem szukając jakiejś repliki PPD. Zdecydowałem się na wykonanie samodzielne od podstaw...

Co do PPSz, to da się jeszcze zakupić pewne elementy niepodlegające ustawie, których można użyć do budowy repliki. Niestety, ceny są spore:

Kolba - od 120zł wzwyż
Magazynek bęben - 95zł
Magazynek łukowy - od 30zł

Były też osłony lufy, ale ze względu na przyległości" nie ryzykowałbym... cena chyba 300zł.

Oczywiście, jeśli policzy się te wszystkie koszty, dostaniemy cenę wspomnianego egzemplarza pozbawionego cech bojowych, albo i wyższą - ale co poradzić?

Pozdrawiam,

BN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie