Skocz do zawartości
  • 0

Orzeł

Sv

Pytanie

Napisano

Gdzie siedział ten mały, pruski orzeł z pozostałością złocenia?
Wymiary ok. 3,7 x 2,4 cm.

Dzięki za inf.
Sv

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak jak zacząłem - pruski i tym razem prosto spod Kostrzyna n/O ( mówiąc w zaokrągleniu ).
Miejsce, to prawdopodobnie teren ćwiczeń lub strzelnicy ( dużo płaszczy po kulkach od mauser1 i wcześniejszych ), jednak było tam też trochę monetek od 17xx do 1925 - miejsce spacerów i majówek.
Materiał - nie mam pojęcia ale w kierunku cynku z wierzchu złocony. W łapach nie ma jabłka", a podobny kształ tylko dużo większy widziałem na alle... z podpisem, że grenadierski.
Napisano

Czy w zaznaczonym miejscu jest jakaś liczba, czy mi wyobraźnia figle płata?
I jaki jest tam monogram, bo ja widzę tylko FR.
Pozdro.

Napisano
Te pentelki mogą być jednak od W czyli podsumowująć od FRW - to chyba jeden pies:)
http://64.233.183.104/search?q=cache:R5CIEasyqbUJ:www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php%3Fid%3D67395+frw+fryderyk&hl=pl&ct=clnk&cd=5&gl=pl&lr=lang_pl
Karpik - ten Twój orzeł faktycznie dziwny bo patyrzy w inną stronę - chyba zerknę na katologo monet pruskich, by zobaczyć jakie orły siedziały na naszych zachodnich ternach...
Muszę spadać bo nadaję z modemu,,,
Sv
Napisano
Bez podania skąd ten egzemplarz pochodzi, jaki to materiał, odlew czy blacha tłoczona i kontekstu znalezisk z okolicy,to nie ma co gadać o identyfikacji.
Ja widzę monogram FWR, czyli Fridericus Wilhelm Rex
Malutki strasznie, orzeł z kaszkietu czy czako to nie jest:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie