Skocz do zawartości
  • 0

medalik ile moze miec lat ???

hali11

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie jestem ekspertem, ale wiele lat doświadczenia ułatwia ocenę znaleziska. Medalik ze św. Benedyktem to wyrób końca XIX w., bardzo popularne znalezisko.
Napisano

Nie wiem czy możliwe jest dokładniejsze wydatowanie. Mogę jedynie napisać, że moim zdaniem pochodzi z XIX wieku. W XX wieku popularne były bite masowo aluminiowe medaliki z uszkiem ustawionym w płaszczyźnie medalika. W każdym razie ma jak sądzę około stu lat. Jest naprawdę piękny i w bardzo ładnym stanie jak na wykop, nie wytarty i nie zjedzony przez ziemię. Na dole jednej strony widoczny jest napis ROMA", czyli Rzym. Może tam został wyprodukowany? Możliwe, że przywiózł go ktoś kto był na pielgrzymce we Włoszech. W każdym razie nie był zbyt długo noszony. Gdyby noszono go wiele lat byłby znacznie bardziej wytarty.

Napisano

Dla porównania kilka innych medalików.
1 i 4 -pochodzą z obozu jenieckiego z prawdopodobnie około 1920 roku. Jedynka jest srebrna, ale 4 jak widać została częściowo zjedzona przez dobrą glebę (ciekawostką jest otwór zrobiony w zastępstwie uszkodzonego uszka, był to dla jakiegoś więźnia bliski przedmiot w jego trudnej sytuacji).
3 -znaleziony w piasku na polu na którym pracowali zakonnicy. Piasek oczywiście go nie uszkodził. Jest jednak bardzo mocno wytarty. Musiał byś przez wiele lat noszony, zapewne wielokrotnie ucałowany.
2 -pochodzi z pola o uraczanej" a więc dość dobrej glebie. Stan niestety opłakany.
Zwróć uwagę, że jedynie srebrny medalik ma uszko ustawione w ten sposób jak przy Twoim.
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=397585#397585

Napisano
takie uszka mają krzyżyki prawosławne. (ustawione jak w srebrnym medaliku i twoim)
taka malutka sugestia, nie twierdzę że medalik musi byc ze wschodu.
pozdro!
Napisano
Jeżeli dobrze rozumiem prawosławny" to wschodni" czyli Konstantynopol. Tymczasem na medaliku widnieje wyraźny napis Roma" a więc Rzym (zachodni). W dodatku krzyż trzymany przez świętego Dominika, choć nieco przekrzywiony, nie wygląda na krzyż prawosławny. Już wcześniej się zastanawiałem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawos%C5%82awie
Napisano
Cóż, Raned to autorytet w tych sprawach, wygląda więc na to, że moje datowanie nie było trafione. Ale to nawet dobrze, gdyż starsze znalezisko zapewne bardziej cieszy znalazcę.
Napisano

dzieki za wydatowanie medalika
w poblizu znalazlem jeszcze jeden ciekawy medalik czy moze pochodzic z tego samego okresu czy moze jest nowszy ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie