goral Napisano 24 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2007 Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Towarzystwo Pamięci Powstania Wielkopolskiego 1918-1919 Zarząd Główny oraz Stowarzysznie Grupa Rekonstrukcji Historycznej 3 Bastion Grolman" zapraszaja wszystkich na obchody 89 rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego pt. Powstanie Wielkopolskie - Zapomniane Zwycięstwo 1918-2007" oraz na widowisko historyczne pod tym samym tytułem: Powstanie Wielkopolskie - Zapomniane Zwycięstwo 1918-2007" w dniu 27.12.2007 na Placu Wolności w Poznaniu.Serdercznie zapraszamyinfo: http://www.bastiongrolman.org/indexPW.phpSGRH 3bastion Grolman"Maciej goral" Goralskips. W załączeniu oficjalny plakat obchodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral Napisano 24 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2007 City Ligth Gazety Wyborczej - Powstanie Wielkopolskie - Zapomniane Zwycięstwo 1918-2007" SGRH 3 Bastion Grolman"Maciej goral" Goralski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 Witam!Oglądałem te 2 pierwsze reko. Najgorsza jakie widziałem! Gorsze od tegorocznych dni ułana. Nedzne!!! Chwila moment, juz koniec. Nie było tego pomysu, takiego jak w innych reko. Bastion grorlman sie nie postarał! Dół! W skali 1-10, 2 dla porównania tegoroczne dni ułana 6, rocznica zakonczenia walk o poznan 11, dni ułana 2006 10. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 ja miałem okazję obejrzeć inscenizację o 14.30 i o 15.30 i było bardzo ciekawie, a warunki odtwarzania czegokolwiek na Placu Wolnosci to jest wyzwanie zwłaszcza dla ułanów. Jednym słowem tak trzymać. a tak nawiasem mówiąc to żal za dupę ściska jeżeli chodzi o wywieszone flagi , WSTYD Wielkopolanie, w końcu to Powstanie to nasza duma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 To sobie obejrzyj rocznice zakończenia walk o poznań. Jakoś w sierpniu na malcie. To jest dopiero inscenizacja! Miodziooo! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 jeszcze ciepłe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 następne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 i na koniec dziedzic pruski... oczywiście Wawrzyniec Pruski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielebny Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 Bo to drogi kolego Saper93 nie było reko.Było mało amo i w ogule nie było piro, więc nijak upamiętnienie89 rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego nie spełnia kryteriówfajnego reko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Tak, wielebny! Dobrze to sformułowałeś! Ten bastion grolman robi do kitu reko, widziałem ich 2, i oby dwie były do du*y! No chyba ze robili wspólnie z jakąs inną. Pozatym jak widziałem niektórych (nie wszystkich) z grolmana to takie szczury! Wybaczcie za obraze ale mi oni sie nie widzą z bronią w łapie:) Biegali z bananami na twarzy, podnieta związana z przeładowaniem broni. Nie wiem czy jak walczyli 89lat temu tak sie ciszyli jak sie nawalali!!! Rozumiem po bitwie, ale nie w bitwie!!! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flanker Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Ech Saper, łatwo krytykować, trudniej zrobić nawet fajne reko". Każdy ma prawo mieć własne zdanie, nawet co do fajnego reko" z wyzwolenia Poznania w sierpniu z udziałem kawalerii, która jakoby alegorycznie się komuś przyśniła...Ja uczestniczyłem w tej rekonstrukcji Powstania Wielkopolskiego, chłopaków z Grolmana w akcji widziałem, walczyłem" razem z nimi po niemieckiej stronie i wcale nie uważam, że źle się pokazali. Było niezłe stanowisko z kuchnią (gorąca herbata i zupa w mroźny dzień), i punktem werbunkowym, były pokazy sprawności ułanow (choć oczywiście to już nie Grolman), nie tylko ganiających z szablami i lancami, inne stowarzyszenia również dobrze się prezentowały (choć uczciwie mówiąc, nie każdy przyłożył się do zachowania dbałości o ubiór, wyposażenie i powagę na twarzy zgodne z historią). Rozmawialiśmy z widzami, którzy pytali o detale wyposażenia, opowiadali, jak w domach przekazywana jest legenda o Powstaniu i krewnych - jego uczestnikach - słowem fajna sprawa. I jak to powiedział zaprzyjaźniony kapitan z CSWL, wczoraj widz, Poznań odszedł od siermiężnej celebry. A że miejsca na to nie było wiele - Plac i kilka miejsc w centrum - to i tak uważam, że współczesne PW wypadło całkiem dobrze, i przyciągnęło sporo zaciekawionych widzów, którzy chcieli się z nim identyfikować, choćby ustawiając się w kolejce do punktu werbunkowego i odchodząc z legitymacjami Straży Ludowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flanker Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Fotka z tutej.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flanker Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Ciekawe zdjęcia są też na stronie Radia Merkury: http://www.radiomerkury.pl/index.php?art=24679 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puma007 Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Pan saperowi chyba rzeskie powietrze w czwartek przemroziło to i owo.Porównywanie imprezy na Malcie z imprezą na Placu Wolności jest moim zdaniem przejawem skrajnego oderwanie od rzeczywistości. Jak pan saper wyobraża sobie wjazd ciężkiego sprzętu na reprezentacyjny plac w centrum miasta? Abstrachujac od tego jaki on miałby być? Niemiecki czołg AAV 7 czy może FT17? O ile mnie pamięc nie myli w tamtym okresie ww sprzęty nie występowały w okolicach Poznania :D:DJak pan saper wyobraża sobie odpalanie pirotechniki na brukowanym placu? Może jeszce takie fajne ładunki żeby kostka brukowa fruwała naokoło jak deski na kosakowie? Sądząc z ksywki zna się pan saper na tym :D:D a może tylko na odpalaniu rac sylwestrowych? Impreza z założenia miała być króka i dynamiczna bo taka byłaby hipotetyczna sytuacjia w tym miejscu w tamtym czasie.Bez godzinnej wymiany ognia i podciągania armat i taborów.A może niemcy po wtargnięciu na plac powinni zaczać ryć okopy i ustawiać Grubą Bertę" ? Nie wiem czy pan saper był na tyle spostrzegawczy żeby zauważyć fakt że dzięki temu że epizod był krótki i treściwy można go było powtórzyć cztery razy tak żeby każdy mógł sobiie go obejrzeć niezależnie od tego kiedy kończył pracę czy inne zajęcia.Pomysł naprawdę dobry.Co do uwag kolegi Walentego o powadze na twarzy to nie zgodze sie z nim w tej kwestii,to radosna chwila dla naszej historii i nie widze powodu dlaczego mielibyśmy zachowywać grobowy wyraz twarzy z tej okazji.A pan saper sądzac z jego wypowiedzi żyje w zupełnie innym świecie i niech tam lepiej pozostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaktuS Napisano 29 Grudzień 2007 Share Napisano 29 Grudzień 2007 Drodzy przedmówcy - puma 007 i Flanker - odpuście i raczcie wybaczyć, ale taka forma polemiki mocno zaniża poziom wypowiedzi na tym forum. Jak wynika z nicka sapera liczba 93 to prawdopodobnie rocznik urodzenia, za czym przemawia również skomplikowany styl wypowiedzi - cokolwiek niezrozumiały i rodem z GG. Mam nadzieję że taka wybitna osobowość na przyszłorocznej - dziewięćdziesiątej rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego wspomoże potencjalnych organizatorów jakiegokolwiek widowiska historycznego.Ze swej skromnej strony dziękuję SGRH 3 Bastion Grolman" za całokształt przedsięwzięcia. Pozdrawiam. KaktuS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 29 Grudzień 2007 Share Napisano 29 Grudzień 2007 WitamJestem bardzo zadowolony że coś się dzieje wokół naszych narodowych powstańbrawo akcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 29 Grudzień 2007 Share Napisano 29 Grudzień 2007 Panowie czapki z głów, każdy kto próbuje odtwarzać nasz walki z lat 1918-20 jest prawdziwym pionierem w tej dziedzinie. Byłbym zaszczycony gdybym mógł brać udział w tej rekonstrukcji w 80-rocznicę jedynego wygranego polskiego powstania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek78przemysl Napisano 29 Grudzień 2007 Share Napisano 29 Grudzień 2007 Dołączam się do gratulacji. Tak trzymać Panowie z Bastionu oraz innych grup biorących udział w tym przedsięwzięciu.Proponuję nie wchodzić w polemikę z Saper93 z uwagi na bezczelny i niezrozumiały ton jego wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 29 Grudzień 2007 Share Napisano 29 Grudzień 2007 => Jazlowiak: mam nadzieję że miałeś na myśli 90-tą rocznicę bo na 80-tą to juz ciut za późno:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio3 Napisano 29 Grudzień 2007 Share Napisano 29 Grudzień 2007 Tu parę słów z naszych wrażeń :http://www.tgrh.org/index1.php?akcja=wiecej&art=80Gratulacje dla Organizatorów i wszystkich uczestników za dojrzałą współpracę w realizacji tego niełatwego przedsięwzięcia!. Pzdr. Stopczyk TGRH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 29 Grudzień 2007 Share Napisano 29 Grudzień 2007 Tak o 90-tą:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly.01 Napisano 29 Grudzień 2007 Share Napisano 29 Grudzień 2007 W imieniu SGRH 3 Bastion Grolman, który wraz z Marszałkiem Województwa Wielkopolskiego Panem Markiem Woźniakiem był współorganizatorem obchodów 89 rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego, chciałbym serdecznie podziękować wszystkim grupom i stowarzyszeniom które przyczyniły się do sukcesu tej imprezy. Były to:- Wronieckie Stowarzyszenie Historyczne HISTORICA"- Stowarzyszenie Trójmiejska Grupa Rekonstrukcji Historycznych,- Ochotniczy Reprezentacyjny Oddział Ułanów Miasta Poznania w Barwach 15 Pułku Ułanów Poznańskich- 7 Pułk Strzelców Konnych- Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych Odwach "- Grupa Historyczna Zgrupowanie Radosław "- 100 Poznańska Drużyna HarcerzyChciałbym podziękować również instytucjom i firmom które nam pomogły przy organizacji obchodów:- Muzeum Historii Polski w Warszawie- Estrada Poznańska- Wielkopolskie Muzeum Walk Niepodległościowych w Poznaniu- Hero Collection- Restauracja Sioux City- Klub Strzelecki MagnumCelem tej imprezy było zwrócenie uwagi i zarażenie powstańczą atmosferą jak największej liczby ludności . Naszym zadaniem nie było rekonstruowanie walk w Poznaniu – bo takowych na taką skalę i w takiej formie nie było. Chcieliśmy w ciekawej formie pokazu, zainteresować Poznaniaków i turystów tym chlubnym fragmentem naszej zawiłej historii.Na te kilka godzin zamieniliśmy Plac Wolności w swoistą scenę i staraliśmy się na tą scenę wciągnąć publiczność tak licznie zgromadzoną zwłaszcza przy dwóch pierwszych przedstawieniach.I mam wrażenie że nam się to udało. Atmosfera była niesamowita gdy po pierwszej scenie umilkły strzały a jeden z rekonstruktorów poprosił wszystkich – uczestników, publiczność, władze miasta i regionu do odśpiewania Roty – wielu starszym ludziom zakręciła się wtedy łza wzruszenia w oku ( mnie również ).Poza scenami, na skwerze pod Hotelem Bazar nasi członkowie pokazali rekonstrukcję obozu powstańczego z działającą kuchnią polową, z której wydawana była gorąca grochówka, punktem rekrutacyjnym – gdzie były wydawane legitymacje poznańskiej Straży Ludowej, stanowiskami karabinów maszynowych. Można było zobaczyć kucharza przy pracy, wartowników – zapytać się rekonstruktorów o szczegóły umundurowania, wyposażenia, czy broni. Widowisko Powstanie Wielkopolskie – Zapomniane Zwycięstwo było zwieńczeniem całorocznej pracy członków naszego stowarzyszenia przy programie o tej samej nazwie, w skład którego wchodzi:- rekonstrukcja obozu powstańczego wraz z kuchnią polową i prezentacja go podczas imprez patriotyczno - historycznych- program edukacyjny – w ramach którego odwiedzamy szkoły w Wielkopolsce i Poznaniu z lekcją na temat Powstania Wielkopolskiego- remont oraz opieka nad grobem powstańca wielkopolskiego – Feliksa Pięty w Bukowcu k. Nowego Tomyśla. PozdrawiamMichał „Mały” Matuszewski SGRH „3 Bastion Grolman” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 29 Grudzień 2007 Share Napisano 29 Grudzień 2007 Stylem z gg? Ja jestem bezczelny? No moze teraz bede, panie mirek jestes poprostu nienoramalny! Kiedy ja byłem bezczelny? Nic nie wspomniałem o ciężkim sprzecie! MOge sie z każdym załozyć że dało sie zrekonstruować wybuch granatu! Jest takie cos jak podstawka z metalu! No tak przyznaje sie mam 15 lat!!! Ale co to ma do rzeczy? Pozatym nie przyjmą niepełnoletniego w GRH więć nie mam nic do wspomagania. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.