gwiazda1010 Napisano 20 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2007 Witam! Przedstawiam to co wyszło po konserwacji hełmu M40. Hełm znaleziono podczas prac ziemnych. Trochę potraktowała go koparka - był płaski jak patelnia, a do tego fatalnie skorodowany (stan od 1-5 oceniam na 2). Troszkę pracy i taki efekt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 20 Grudzień 2007 Share Napisano 20 Grudzień 2007 Dlaczego wygląda jakby był obtoczony w bułce tartej??:))))A tak na poważnie to jak był płaski jak patelnia, a teraz jest ładny nocnik to gratulację roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 A środek ma zrobiony?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 22 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2007 Środek też gotowy - faunek wziąłem ze starego hełmu strażackiego z lat 60 tych - pasował bardzo dobrze i wygląda faktycznie jak używany (ładna ciemna skóra po drobnych przejściach :-)). Dwa nity oryginalne które zdołałem uratoawć i 1 z alledrogo. A na górze to nie bułka tarta :-))) ale piasek (kamuflaż typu Normandia). Pozdro!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 He he codziennie człowiek uczy się czegoś nowego. Możesz pokazać środek jak wygląda?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 22 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2007 Wieczorem wrzuce fotke ze środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Ja nie kupuje SS tylko wehrmacht (jest duzo na allegro) ja tez odnowulem hełm M-40 ale stylizowany na wehrmacht jesli chcecie wloze fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 No, cacy obtoczony w bułeczce, to teraz tylko oleju i na patelnię! :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 22 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2007 Wnętrze: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi39 Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 witam, czy moglbys opisac w jaki sposob go pomalowales i pokryles tym piaskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 23 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2007 Po oczyszczeniu i przywróceniu kształtu - szpachlówka samochodowa i szlifowanie do równego. Później farba podkładowa antykorozyjna w sprayu, pózniej podkład z farbą w odcieniu RAL 6006 - również w sprayu. Następnie hełm spryskałem zwykłym lakierem bezbarwnym w sprayu (dosyć mocno) i pierwsza warstwa drobniutkiego piasku i znów lakier, po wyschnięciu znów lakier - piasek - lakier - i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Później znów kolor RAL 6006 - dwukrotne malowanie. Na koniec wzory kolorem RAL 8028 (spray). Farby kupiłem u gościa który miesza farby samochodowe i nabija do sprayu(wg kodu RAL). Jeszcze tylko nity, fasunek i kalka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 Witam! zapraszam do oglądnięcia filmu z renowacji hełmu M40. PozdrawiamP.S link: http://pl.youtube.com/watch?v=IMbAeMY_YZo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 cenzura ciach ciach :Da masz może fotkę z przed renowacji? jak go wyprostowałeś? na gorąco? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 23 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2007 I wszystko gra :-). Fotki nie mam przed renowacją niestety - zapomniałem zrobić i teraz żałuję. Hełm uszkodziła koparka - był ściśnięty od strony boków do szerokości ok 15 - 20 cm. Przy ścisku pękła tylna ściana i brak było kawałka randu z prawej strony daszku". Blacha Rozciągnąłem go na zimno (ale sie przy tym narobiłem - starsznie), klepanie , naciąganie, odginanie - i tak się dziwię żę sie cały nie rozleciał. Tylko że później wyglądał jak po gradobiciu - no i ony" szpachlówki samochodowej oczywiście po oczyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 nawet od środka wygląda wporządku jak na takie wielkie operacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda3 Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Ładne cacko!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 31 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2007 Dzięki gwiazda3 za uznanie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 31 Grudzień 2007 Share Napisano 31 Grudzień 2007 No bardzo efektownie wygląda prawie jak nowy. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.