Skocz do zawartości

Za całe 5 zeta i nie tylko cz.4

kitolif

Rekomendowane odpowiedzi

Za 6 zł Karnister Wermacht-----Witam kolegów no ja tez chciałbym sie pochwalic moimi Fantami ze skup złomu. Zdobycz za 6zł z dnia 6-10-2007 Karnister Wermacht rok 1943 . W sumie to karnister wypatrzył moj dobry kolega z Brazy ale odstopił mi go powiedził gdzie lezy na zlomowcu bo go znalazł sam i go schował ale był motorem wic go nie mial jak zabrac i pojechałem go odkupic .A ze tak się złożyło ze nie miałem kasy przy sobie to drugi kupel co był ze mna to mi pożyczył 6 zł na karnister .Jednak życie jest wspaniał mając takich życzliwych kupli . A gosci co go ważył na złomowcu mówi do mnie: O Karnister Wermacht a ja do niego o widze oko fachowca . Karnister przez te 60 lat musiał służyc w jakism gospodarstwie u rolnika bo na wiszku był od slomy i sieczki brudny z wieszku jest troszke pordewiały i na spodzie nitowany ale uszcelke ma orginalna ,ale niestety po sprawdzeniu jednak cieknie wiec jedyne moze spełniac ,fukcje tylko historyczna .Po oszlifowaniu szczotką druciana został nasmarowany Olejem . KArnister mial orginalną farbe czarną co sie troszke zachowała moze SS go używało chociaz karnistry SS miały onacnia SS.Tak czy inaczej mało tych karnistrów się zachowało . Pozdrawiam ROBIN .

Za 6 zł Karnister USA 1943 ----Witam kolegów kolejny mój Fant ze skupu złomu Karnister USA 1943 rok który znalazłem w dniu 8-11-2007 r. To juz totalna zadkosc jesli chodzi o Karnistry z II wojny .amerykański kanister wojskowy z II wojny. G to skrót od Gasoline (benzyna), a O.M.C. - Oil Motor Company. Fajny. Do Polski mógł trafić razem z amerykańskimi Willysami, ciężarówkami Studebaker i czołgami, które Armia Czerwona dostała w ramach pomocy Lend Lease od USA podczas wojny. Jednostki WP też miały amerykańskie pojazdy, stąd ten kanister w Polsce
NA samym dole ma oznaczenia  :ICC-5 205 1/4  43
Zboku karnistra jest QMC  G  a z Drugiej strony  G  U.S.A
W srodku widac orginalna farbe czerwoną a na wieszku miejscami tylko jest rdza i tez posiada orginalna farbe . Oczywiscie posiada orginalna uszczelke pod korkiem oraz jest w 100 % sprawny technicznie smaiło mozna wnim przechowywac pliwko i posada walory Historyczne i użykowe. Moze kiedys dobiore kolr orginalnej farby i go pomaluje na nowo ale narazie niech jest w takim wyglądzie jak się uchowal do naszych czasów .Po co robic profanacje takiego gadzetu prawda tymabrziej ze sporo farby się zachowalo orginalnej .Pozdrawiam Robin.

Kanistry niemieckie WH to standard na złomach, ja po zgromadzeniu kilkunastu sztuk w farbie nie biorę ich już ze złomów nawet, chyba że jest naprawdę ładny.
Kanistry amerykańskie też dość często się spotyka w moich okolicach.

W dniu 6-12-2007 rok Prezen na Mikołaja ze Złomu za 8 zł ----Byłem prejazdem przez Kaszuby i zajechałęm na jedn złomowiec .Zachodzę i gadam z kolesiem włascicielem taki gosci kolo 30 czy tylko skup czy sprzedarz ,a on ze sprzedaż też i pytam się czy się moge rozerzec a on mi co mnie interesuje ,a ja wode leje ze zalezy co znajdę a on dalej ciognie mnie za język .Wiec mu mówie ze starocie i pytam się po ile sprzedje złom a on ze zalezy co to bedzie więc juz wiedziłem ze z gosciem trudno będzie się dogadac co do ceny . Ale postanowiłem się rozejrzec 2/3 złomu tam to oczywiscie samochody .
Ale jednk wiejski skup złomu to nie to co w miescie ,juz na pierwszy zut oka widac ciekawe fanty z wijskich obejsc typu star narzdzia rolnicze przedwojene rózne metalowe koła jakies czesci do motorów i tak dalej . Połaziłem tam około 30 minut bo zbytnio czasu nie miałem .Wypatrzyłem sporych rozmiarów skrzynke jakby jaskas narzedziowa A moze od amunicji .Ale pech ze ona była na samej górze chałdy zlomu jakies 5 metrów nad ziemią.
A ze byłem ubrany tak normalnie a nie w stare ciuchy wiec nie chciałem ryzykować podarciem spodni i kurtki . Ale jednak Św Mikołaj w tym dniu pokazł mi gdzie na zlomowisku lezy prezent dla mnie ide dalej a tu sobie lezyi czeka na mnie skrzyneczka od amunicji  MG 42 i co ciekawe nie aluminowa jak naogół sie trafiaja na polach bitewnych ale metalowa .
Stan nie zaciekawy bo nadaje się do oszlifowania i malowania ale ma wszystkie ma wszytkie roczki
i zamykanie była zamknieta odrazu otwarłem bo liczyłem ze moze tasma w srodku siedzi .
Moim zadnie to ona została wykopana z zimi nawieszku slady ziemi ma a w srdku Mocną warstwe brunatnej rdzy daje 80% ze jest tak jak mówie , uszczlka tez jest gumowa przy wieczku ,oznaczen nie widac bo zwieszku tez ma warstwe rdzy ale po oszlifowaniu szczotką drucianą i po pomalowaniu bdzie fajan dla wnówków na pamiątke .
Ide do goscia pokazuje mu ta skrzynke i mówie ze biore ale za ile za nią a on bez wazenia mówi ze 10 zł i mówi Złotówa za zlom który nawet nie wie co to jest i jeszce sam go znalzłem to tyle chce ,stargowałem do 8 zł . Stan nie jest ciekawy ale cóz to i tak zadkośc ale troszke kogin pracy i dobry dobur farby bedzie ,super cacko dla nastepnych pokolen na pamiątke zeby przypominało wydarznia II wojny Śiatowej i wszytskie ofiar wojny . Po ocyszcieni jest w nizłym stanie blacha zdrowa nie ma zadnych dziur wyszły po bokach napisy . Pater.Kast 41f MG a wlasciwie Patr.Kast 41f MG  czyli Patronen Kiste model 41 fur maschine gewehr ( skrzynka amunicyjna model 41 dla karabinu maszynowego ) jest na kazdej skrzynce amunicyjnej dla kazdego karabinu maszynowego z czasow II wojny swiatowej. Co do gapy" czyli potocznwego waffen amtu to powinna sie ona znajdowac na wglebieniu gdzie miesci sie uchwyt do skrzynki . To tyle pozdrawiam Robin .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie