Skocz do zawartości
  • 0

co to za tabliczka C.K.

wit

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na odwrocie tekst,który w oryginale zacytuję bo ciekawy: Każdy się ubezpiecza nietylko od wypadku lecz i od podpalenia przez ludzi złej woli.Jeżeli wiadomem jest wszystkim wokół że budynek i jego zawartość są ubezpieczone,wówczas złoczyńcy odpada chęć czynienia krzywdy,bowiem pogorzelec otrzyma odszkodowanie.Znak przeto-ubezpieczeniowy jako obrona przed podpalaczami,powinien być przybity i to na widocznem miejscu od podwórza zarówno od drzwi wejściowych domu,jak i też na wrotach zewnętrznych(od pola) na jednym z bydynków gospodarczych,najlepiej na stodole".Zapewne przeznaczenie austryjackiej tabliczki było podobne.

Napisano
http://www.google.pl/search?num=100&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hs=JNa&q=%22austryacki+feniks+%22&btnG=Szukaj&lr=
nic więcej nie znalazłem, ale trop jest ;)
Napisano
Raczej bardziej Austryacki Feniks", samo T.U. Feniks działało dopiero od lat międzywojennych, a wtedy raczej ciężko o austriackiego orła... Ale może jedno to przedłużenie żywota drugiego? Moim zdaniem, austriacki orzeł w międzywojennej Polsce nie przeszedłby.
Napisano
dziękuję za info co do t.u. to jest to prawdopodobne, tam gdzie znajdowała się ta tabliczka były jeszcze dwie Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych
Napisano
coraz ciekawsze historie się tu pojawiają. To ja dodam swoją. Moja tabliczka pochodzi z wsi pod krosnem na podkarpaciu, była przybita do drewnianego domu.Gosporarz dał ją i kilka jeszcze fantów (ustawa o broni ;) więc nie opiszę za 0,7 chliebnego daru", to taki nepitek ze wschodu.
Napisano
Tak, na niektórych domach było ich nawet kilka. Sam widziałem chałupę drewnianą z gankiem, na którego ympanonie" było 5 tabliczek od czasów CK Galicyi po okres międzywojenny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie