Skocz do zawartości

Znów II wojna w miejscu I wojny.

Rekomendowane odpowiedzi

Po tym przypadku ze skrzynką z pełną taśmą do Browninga, dziś wyskoczyły dwie łódki z takimi pociskami.
Wszystko OK ale tam był środek bitwy z I wojny. Być może przypadek. Czy te pociski/łuski się często trafiają ?
Proszę o jakieś informacje o działalności partyzantów na ziemi tarnowskiej. Pozdrawiam !

Oznaczenia Pk (góra), N (lewo),37 (prawo), 49 (lewo).

• 2 weeks later...
A co to ma za znaczenie, że na miejscu walk z I wojny trafiają się fanty z II wojny światowej ? Tzn. że co ? Że podczas drugiej wojny dowódcy mieli mapy z I wojny i mieli omijac miesca walk i walczyc gdzie indziej ? Nikt miejsca walk podczas wojny nie wybiera specjalnie. Najczęściej mają tu znaczenie warunki terenowe. Jak był np. most podczas I wojny i się o niego prali , to bardzo mozliwe że podczas drugiej wojny i w 1939 i 1945 również się o niego prali.

Pzdr

Jako komentarz niech posłuży zdarzenie z mojej okolicy. Na jednym ze wzgórz, gdzie niemiaszki miały stanowisko km osłaniające z flanki odwrót zaczęto wydobywać granit. Kiedy zabrali się za przekopywanie stanowiska z II wojny okazało się, że w 45 roku było ono już gotowe, bo zrobiono je w okresie I wojny. Pod cienką warstwą ziemi leżał km zresztą co dziwne - francuski oraz typowe śmieci. Zabawne jest to, że w tym samym miejscu znaleziono parę lat temu mg42 i nikt nie przypuszczał ,że pod nim leży kolejny raciszek" tylko starszy.
Topografia miejsca nie zmieniła się i najlepsze miejsce dla ognia km-u nie zmieniło się. Zresztą podobne miejsca widziałem w byłej Jugosławii, gdzie pomiędzy łuskami z PK leżały stare II - wojenne łuski od mg.

Co do byłej Jugosławii i tych łusek od PK i Mauserowskich to było tak że bardzo często urzywano starej broni pochodzącej z II wojny w tym konflikcie zbrojnym. Ja sam będąc na misjach wielokrotnie widziałem taką broń skonfiskowaną i były tam mi. MP40, PPS43, Mausery no i współczesna AK47 i inne

Ja rozumiem, że pokrywają się miejsca walk, nie jestem idiotą. Ale tam nie było walk we wrześniu ! Stąd moje pytanie czy często natrafiacie na niespodzianki po partyzantach bo ja już mam skrzynkę z taśmą do CKM Browninga i te naboje w łódkach. Nie przypuszczałem, że tam tak szalała partyzantka, nawet znajomy członek AK z okolicy zaprzeczył aby tam coś więcej się działo.To tyle w temacie.
A pro po wizyt porannych, nabój na zdjęciu ma już wywierconą dziurę na prawie pół centa ale OK :)

WESOŁYCH ŚWIĄT !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie