walker69 Napisano 10 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2007 Po tym przypadku ze skrzynką z pełną taśmą do Browninga, dziś wyskoczyły dwie łódki z takimi pociskami.Wszystko OK ale tam był środek bitwy z I wojny. Być może przypadek. Czy te pociski/łuski się często trafiają ?Proszę o jakieś informacje o działalności partyzantów na ziemi tarnowskiej. Pozdrawiam !Oznaczenia Pk (góra), N (lewo),37 (prawo), 49 (lewo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 10 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2007 A tu cały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 Witam.Nasz Polski przedwojenny nabój z fabryki Pocisk w Rembertowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 U mnie też jest mix, więc to chyba nic dziwnego. Jak dla mnie:)))Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 Witam. Polecam koledze walker69 wątek z głównego pt. dziś 6 rano. Tam w roli głównej też występuje pocisk. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 I to parę razy mniejszy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 A co to ma za znaczenie, że na miejscu walk z I wojny trafiają się fanty z II wojny światowej ? Tzn. że co ? Że podczas drugiej wojny dowódcy mieli mapy z I wojny i mieli omijac miesca walk i walczyc gdzie indziej ? Nikt miejsca walk podczas wojny nie wybiera specjalnie. Najczęściej mają tu znaczenie warunki terenowe. Jak był np. most podczas I wojny i się o niego prali , to bardzo mozliwe że podczas drugiej wojny i w 1939 i 1945 również się o niego prali.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sharpshooter Napisano 24 Grudzień 2007 Share Napisano 24 Grudzień 2007 Jako komentarz niech posłuży zdarzenie z mojej okolicy. Na jednym ze wzgórz, gdzie niemiaszki miały stanowisko km osłaniające z flanki odwrót zaczęto wydobywać granit. Kiedy zabrali się za przekopywanie stanowiska z II wojny okazało się, że w 45 roku było ono już gotowe, bo zrobiono je w okresie I wojny. Pod cienką warstwą ziemi leżał km zresztą co dziwne - francuski oraz typowe śmieci. Zabawne jest to, że w tym samym miejscu znaleziono parę lat temu mg42 i nikt nie przypuszczał ,że pod nim leży kolejny raciszek" tylko starszy. Topografia miejsca nie zmieniła się i najlepsze miejsce dla ognia km-u nie zmieniło się. Zresztą podobne miejsca widziałem w byłej Jugosławii, gdzie pomiędzy łuskami z PK leżały stare II - wojenne łuski od mg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gutek Napisano 24 Grudzień 2007 Share Napisano 24 Grudzień 2007 Co do byłej Jugosławii i tych łusek od PK i Mauserowskich to było tak że bardzo często urzywano starej broni pochodzącej z II wojny w tym konflikcie zbrojnym. Ja sam będąc na misjach wielokrotnie widziałem taką broń skonfiskowaną i były tam mi. MP40, PPS43, Mausery no i współczesna AK47 i inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perkuno Napisano 24 Grudzień 2007 Share Napisano 24 Grudzień 2007 Wrześniowych fantów życzę kolegom jak najwięcej, nawet w miejscach walk z okresu potopu szwedzkiego. Ja u siebie między Pilicą a Radomką przeklinam miliardy amunicji od PPSz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 24 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2007 Ja rozumiem, że pokrywają się miejsca walk, nie jestem idiotą. Ale tam nie było walk we wrześniu ! Stąd moje pytanie czy często natrafiacie na niespodzianki po partyzantach bo ja już mam skrzynkę z taśmą do CKM Browninga i te naboje w łódkach. Nie przypuszczałem, że tam tak szalała partyzantka, nawet znajomy członek AK z okolicy zaprzeczył aby tam coś więcej się działo.To tyle w temacie.A pro po wizyt porannych, nabój na zdjęciu ma już wywierconą dziurę na prawie pół centa ale OK :)WESOŁYCH ŚWIĄT ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.