Skocz do zawartości
  • 0

Carski kociołek i kubek

michalwa

Pytanie

Napisano

Witam
Mam pytanie czy carskie kociołki były w pokrowcach resztki tego na zdjęciu czy to tylko jakaś przypadkowa owijka i drugie pytanie czy często spotyka się takie kubki.
Kubek mosiężny pojemność ok 100ml
Pozdrawiam Michał

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Michalwa!
1) Z literatury przedmiotu dotyczącej wyposażenia z I w.ś. (np. L. Mirouze, World War I Infantry in Colour Photographs) wynika, że rosyjskie kociołki nie były przenoszone w żadnych pokrowcach.
2) Kubeczek mosiężny pochodzi od manierki starszego typu (wzoru nie pamiętam, sorry, taka drewniana eczułka", jeszcze dziś była taka na Alledrogo).
Pozdro!
Napisano
Elektroliza raczej nie. Wystarczy mosiężna szczotka druciana na wiertarce i np. WD40. Nie trzyj za mocno, żeby się nie błyszczało (no i nie traktuj tym emalii). Ten sposób doradzony mi lata temu przez nestora polskiej eksploracji u mnie zdał egzamin - carska menażka z ziemi i całkowicie okopcona, wyszła z zabiegu znakomicie.
Napisano
Ze szczotką to jeszcze poczekam. Idealnie zachowały się miejsca okopcone, ale powyżej okopcenia są wykwity jasno zielone i nieźle się trzymają blachy. Wewnętrzna strona jak by emaliowana trzyma się nieźle.
Napisano

Witam
Mam pytanie czy carskie kociołki były w pokrowcach resztki tego na zdjęciu czy to tylko jakaś przypadkowa owijka i drugie pytanie czy często spotyka się takie kubki.
Kubek mosiężny pojemność ok 100ml
Pozdrawiam Michał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie