michalwa Napisano 10 Grudzień 2007 Autor Napisano 10 Grudzień 2007 Witam Mam pytanie czy carskie kociołki były w pokrowcach resztki tego na zdjęciu czy to tylko jakaś przypadkowa owijka i drugie pytanie czy często spotyka się takie kubki.Kubek mosiężny pojemność ok 100mlPozdrawiam Michał
czerwonybaron3 Napisano 15 Wrzesień 2014 Napisano 15 Wrzesień 2014 Ja bym zostawil tak jak jest.Pozdrawiam
michalwa Napisano 11 Grudzień 2007 Autor Napisano 11 Grudzień 2007 Dzięki za informację, kociołek nie ma żadnych dziórPozdrawiam Michał
mowglyn Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Michalwa!1) Z literatury przedmiotu dotyczącej wyposażenia z I w.ś. (np. L. Mirouze, World War I Infantry in Colour Photographs) wynika, że rosyjskie kociołki nie były przenoszone w żadnych pokrowcach.2) Kubeczek mosiężny pochodzi od manierki starszego typu (wzoru nie pamiętam, sorry, taka drewniana eczułka", jeszcze dziś była taka na Alledrogo).Pozdro!
justomen Napisano 14 Wrzesień 2014 Napisano 14 Wrzesień 2014 Jak oczyścić taki kociołek z utlenionej miedzi? Czy elektroliza będzie dobra? Kociołek od środka jest jak by emaliowany.
Tomasz70 Napisano 14 Wrzesień 2014 Napisano 14 Wrzesień 2014 Elektroliza raczej nie. Wystarczy mosiężna szczotka druciana na wiertarce i np. WD40. Nie trzyj za mocno, żeby się nie błyszczało (no i nie traktuj tym emalii). Ten sposób doradzony mi lata temu przez nestora polskiej eksploracji u mnie zdał egzamin - carska menażka z ziemi i całkowicie okopcona, wyszła z zabiegu znakomicie.
justomen Napisano 14 Wrzesień 2014 Napisano 14 Wrzesień 2014 Ze szczotką to jeszcze poczekam. Idealnie zachowały się miejsca okopcone, ale powyżej okopcenia są wykwity jasno zielone i nieźle się trzymają blachy. Wewnętrzna strona jak by emaliowana trzyma się nieźle.
michalwa Napisano 10 Grudzień 2007 Autor Napisano 10 Grudzień 2007 Witam Mam pytanie czy carskie kociołki były w pokrowcach resztki tego na zdjęciu czy to tylko jakaś przypadkowa owijka i drugie pytanie czy często spotyka się takie kubki.Kubek mosiężny pojemność ok 100mlPozdrawiam Michał
Pytanie
michalwa
Witam
Mam pytanie czy carskie kociołki były w pokrowcach resztki tego na zdjęciu czy to tylko jakaś przypadkowa owijka i drugie pytanie czy często spotyka się takie kubki.
Kubek mosiężny pojemność ok 100ml
Pozdrawiam Michał
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.