Skocz do zawartości

Przemyśl 14 IX 1939 - 2008

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 111
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gratuluje Organizatorom tak świetnie dopracowanej imprezy. Naprawdę scenariusz był super. Mirku spisałeś się na 6 ;).

Pozdrawiam
Rysiek
17 DP WH

ps. do kolegów co mieli pretensje ze nie zdarzyliśmy na próbę, mogli byście dokładniej czytać scenariusz (bo pracy było w niego włożone) a i czepiając się czyjegoś wyposażenia posprzątajcie najpierw na swoim podwórku dając przykład.

W imieniu kolegów z Stowarzyszenia Strzelcy Kaniowscy" i swoim, dziękuje za zaproszenie i możliwość uczestnictwa. Bardzo nam się podobało, jak chyba z resztą wszystkim uczestnikom. Spora różnica niż codzienne rekonstrukcje" do jakich przyzwyczajają nas coroczne inne imprezy w kraju.

Szczególnie podobały mi się motywy z cywilami, ci wszyscy ludzie w odwrocie z tobołami, dobytkiem i zwierzyną ... niesamowicie to wyglądało. Do tego piękne samochody, motocykle. Super.

Pozdrawiam,
Bolek Rosiński
Strzelcy Kaniowscy"

Serdeczne dzięki dla kolegów z Przemyśla za miłą atmosferę i zorganizowanie wzorcowej imprezy. Podnieśliście Panowie znowu poprzeczkę wyżej i udało się. Dzięku za wspólną zabawę wszystkim kolegom i koleżankom z grup biorących udział w tej inscenizacji. Wspaniala atmosfera w garnizonie
i przemyślany scenariusz dały świetny efekt.

Sebastian Mizer" Mizerki
SGRH 3 Bastion Grolman"

Podziękowac chciałem Pionierom za przygarnięcie do siebie skromną reprezentację GOŚ'iu.

Prawdę mówiąc dopiero teraz na zdjęciach mogę zobaczyć co się działo na scenie", odtwarzając niemca przegapiłem chyba więcej niż połowe widowiska :P

Wilkie uznanie dla Małego za koordynację działań oddziałów niemieckich.

Podziekować też chciałem żołnierzom i sanitariuszkom strony polskiej za zniesienie z pola bitwy i opatrzenie iemca" :P

Oby więcej tak wzbogaconych imprez

pozdrawiam

Klaus BOLS
GRH GOŚ

W imieniu Stowarzyszenia historyczno-rekonstrukcyjnego „PATRIA” dziękujemy za możliwość wzięcia udziału w inscenizacji.
Oszałamiające miejsce, barwny scenariusz i dobre wykonanie sprawiły, że należy ona do jednych z bardziej ciekawych i udanych.

Mariusz Szkup
SHR „PATRIA”

I naszemu Stowarzyszeniu niezwykle milo było brać udział w tej rekonstrukcji.Pozdrawiamy Organizatorów jak i Kolegów ze strony polskiej i niemieckiej. Gratulacje dla cywila odtwarzajacego Żyda- prawie sprzedałem mu zegarek:) Oskar za kreację:) Loczek - Paweł Fedorow - Prezes SRH Wrzesień39"

Bylem na widowni i mogę przyznać , że szacunek należy się każdemu rekonstruktorowi . Robota świetna. Wkrótce zapodam jakiś filmik (jak zmontuję) i jakąś skromna galerię.
Jeszcze raz dzięki za możliwość nacieszenia oczu wspaniałą rekonstrukcją.
Pozdrawiam

OKEJOS napisał:
---------------------------------
niezle niezle.....
ale podarcie polskiej flagi i jej deptanie - odważna scena
---------------------------------

To prawda. I do tego chwytająca za serce gdy na widok niszczonej flagi jedna z grających w inscenizacji kobiet zaczęła bardzo sugestywnie płakać i zawodzić (widać to na filmie).
Mimo, że stałem na warcie jako WH trudno było mi powstrzymać wzruszenie.

Witam

Ochłonąłem już trochę po wczorajszej imprezie więc chciałbym coś napisać. Będzie trochę dużo, ale nie zrażajcie się i proszę zróbcie to dla mnie - przeczytajcie do końca.
Czytam Wasze komentarze, oglądam galerie i filmy. Jestem cholera trochę wzruszony i wcale tego nie kryję. Cieszę się niezmiernie, że wszystko się udało. Rozmawiałem dzień przed imprezą z kilkoma z Was, słyszałem o Waszych wątpliwościach co do wywieszenia niemieckich flag, darcia flagi polskiej, która dla mnie osobiście jest świętością, o złożoności scenariusza, a także . Pragneliśmy pokazać historię tak jak ona na prawdę wyglądała. W imię dobro sąsiedzkich stosunków nie pokazaliśmy powitania wkraczającego Wehrmachtu przez ukraińskich mieszkańców Przemyśla we wrześniu 1939, a także powitania wkraczających sowietów przez ludność żydowską. Jak w każdym narodzie ludzie byli różni i nigdy nie należy wrzucać wszystkich do jednego kotła. Pokazaliśmy za to przedwojenny Przemyśl z jego mieszkańcami. Polakami, Żydami , którzy witają wkraczające oddzialy polskie a następnie, żegnają je z trwogą patrząc w przyszłość. Ukazaliśmy po raz pierwszy podczas rekonstrukcji defiladę wojsk niemieckich przed oficerami Niemieckimi i Sowieckimi. Po raz pierwszy wzięla udzial w rekonstrukcji tak duża liczba ludności cywilnej.
Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim stowarzyszeniom i grupom, które zechciały przyjechać czasem przez całą Polskę do Przemyśla.
SZCZEGÓLNE PODZIĘKOWANIA DLA PRZYJACIÓŁ Z SRH 3 BASTION GROLMAN za prowadzenie garnizonu niemieckiego, dla Małego za opanowanie całości i prześwietną akcję na polu walki, Mizera, Wajlonisa, Alberta, Kisiela, Górala, Jankesów, Sebastiana, Mariusza, Zbyszka, Michała, Marka, Bartka za atmosferę i świetną zabawę w garnizonie. DLA WAS PRZYJACIELE GROMKIE....OGIEŃ!!!!! ( zabrakło TGRH i Radosława).
Podziękowania dla Rheinu na czele z Damianem za profesjonalizm w polu, Waldiemu za kopa w dupę ( wyszlo cholernie realistycznie)Szymkowi za prześwietną jazdę na motocyklu, serdeczne uściski dla Kingi.( mam nadzieję, że Szymek się nie obrazi).
Dziękuję kolegom z AA7 za prześwietną akcję szturmową z granatami. Na zdjęciach umieraliście prześwietnie. Wieloletnie Wasze doświadczenie jest tutaj niezastąpione i wcale Wam nie słodze. Karol na motocyklu wyprawial cuda.
Sekcji niemieckiej Wrzesień 39 - Gohan dostaniesz Oskara za sceny blagania o litość Polaków.
Dziękuję wszystkim kolegom z Lublina za przyjazd i pomoc. Szczególnie Adasiowi i Krzyśkowi. Mimo krótkiego stażu prezentujecie pelen profesjonalizm.
GRH San za dyscyplinę i karność. Podnieśliście swój poziom i naprawdę miło z Wami współpracować.
Mirkowi i Ryśkowi - Żandarmom z OA Prusy- szkoda, że nie mogliście wziąść udzialu razem z resztą, ale mam nadzieję, ze przy najbliższej okazji powspółpracujemy jak do tej pory.
Wrezscie grupie, która trzyma poprzeczkę umundurowania, wiedzy, wyposażenia, taktyki bardzo wysoko. Pionier 39. Znowu w Przemyślu mieliście swoje 5 minut i wiem, że nie ma zadania, którego byście świetnie nie wykonali. Jesteście zawodowcami w tym co robicie.
Wreszcie moim ludziom z PSRH X D.O.K. W szczególności
Zgredowi, Ciapkowi,Szymonowi ( najeździłeś się w niedzielę zdrowo) Bizonowi, Griszy, Młodemu, Doktorowi, Nowemu, Krystianowi, , Maćkowi ( który na razie nas wspomaga), Norbasowi, Łukaszowi.
Teraz Polacy.
Serdeczne dzięki za prowadzenie garnizonu i współpracę wieloletniemu mojemu przyjacielowi Gładkiemu!!! i wszystkim chłopakom z SRH Wrzesień 39
Cytadeli, a szczególnie Tomkowi Sarneckiemu i jego żonie Monice. Scena pożegnania oficera była lux. Poza tym Panowie pełen szacunek za akcję i sprawność jej przeprowadzenia.
Kolegom z GO Śląsk za udzial i walkę, żandarmom Robertowi i Marcinowi za role w Rynku, 40 pp. - jesteście świetni i reprezentujecie naprawdę wysoki poziom i doświadczenie.
Kubie i całemu II/18 pp za świetną walkę w Rynku.
szczególnie dziękuję Czrkowi z Odwachu, że również do nas dotarl. Mam nadzieję, że nie żałujesz. No i oczywiście Basionowym Polakom. OGIEŃ!!!
Bolas i Kaniowscy. Prezentujecie się świetnie i jesteście chyba najbardziej zdyscyplinowaną a jednocześnie luzacką grupą polską. Dziękuję za pomoc i wsparcie.Wreszcie Grochowskim i Jazłowiakom. Bez kawalerii i Waszego udzialu ta impreza nie była by taka jaką się stała.
Nie zapomniałem też o Patrii. jesteście świetni.
reszta za chwilę!

...wzruszyłem się *) hehe, jak w zeszłym roku wracałem pociągiem do domu, to wiedziałem Mirku, że i w tym roku nieczego nie zawalisz. Czekałem na tą Rekonstrukcję rok i nie zawiodłem się. I znów można było spotkac starych dobrych Kumpli... Pionierzy, dzięki po raz kolejny za otwarcie tych zamkniętych drzwi(co za idiota zgubił klucze:-). Kolegom z Przemyśla dziękuję za miłą współpracę podczas ataku (mieć Was pod skrzydłami to zaszczyt)... Mirku, Tobie wystarczy, że krzyknę OGIEŃ, bo na podziękowania może strony nie starczyć !!!!! Dzięki Bolas, za miłe towarzystwo i sąsiedztwo w drodze powrotnej.

Gratuluję wszystkim poświęcenia.
Albert
3B.G.

jadę dalej...
Nie obeszlibyśmy się dzięki pomocy Teatru Fredreum. Byli niezastąpieni jako ludność cywilna.
Koło Gospodyń Wiejskich z Wyszatyc, uczniowie I LO w Przemyślu, Szkoła Fryzjersko Kosmetyczna Pani Wieslawy Januszczyk ( charakteryzacja) to była ludność uciekająca przed Niemcami.
Nie dalibyśmy rady bez pomocy sponsorów, którym również serdeczne dzięki za wsparcie gdy losy imprezy wisialy na włosku.
Dziękuję Adamowi Kaweckiemu, Łukaszowi Kisielicy, Markowi Królowi, Jackowi Błońskiemu, Leszkowi Preissowi oraz wszystkim pozostałym, tórych nie wymieniłem a mieli swój udzial w jakiś sposób w realizacji tej imprezy. Serdecznie dziękuję również Dyrektorowi CK w Przemyślu Mirosławowi Halwie.
Podziękowania dla mediów, które objęły patronatem naszą imprezę : Nowiny, TV Trwam, Radio Rzeszów.
Dziękuję za objęcie patronatem naszej rekonstrukcji IPN-owi.
No i na końcu wymienię tzw. konie robocze tego przedsięwzięcia
- Przemek Grządziel UM i PSRH X D.O.K.
- Janusz Łukasiewicz PSRH X D.O.K.
- Oczywiście Sławek Cisowski Klub Kolekcjonerów Policyjnych
- no i moja osoba - Mirek Majkowski PSRH X D.O.K.

Jeśli kogoś pominąłem to przepraszam.

Jeszcze jedno

W Urzędzie Miasta przed rekonstrukcją polożyłem na parapecie torbę polską na maskę przeciwgazową - oryginał- niestety po imprezie jej już nie znalazlem. Jeśli ktoś przez przypadek ją zabrał bardzo proszę o przesłanie jej na mój adres
Mirek Majkowski
ul.Żoł 1 AWP 1a/9
37-700 Przemyśl

Popytajcie kolegów, może ktoś wziął przez przypadek. bardzo mi na niej zależy. W środku był też czeski chlebak.

Dzięki za zaproszenie ,bawiliśmy się świetnie ,to co zobaczyłem powala na kolana .
Porzeczkę ustawiliście na takim poziomie że trudno do niej doskoczyć a nie mówiąc już o przeskoczeniu.
Grupy wszystkie, wielki Szacunek dla Was ,widać lata praktyki.
Pozdrawiam Wszystkich .

Strzelec Tomaszów Lub.

Kapitalne te relacje z radia ... pozdrawiam wszystkich pozytywnych wariatów hehe ;)

U nas na forum do obejrzenia około 40 fotek aszych", plus mix tego co już tutaj pokazano, tyle że poselekcjonowane pod naszym kątem ... ;)

http://www.28pp.fora.pl/stowarzyszenie-strzelcy-kaniowscy,8/przemysl-wrzesien-1939-2008,1449.html

W imieniu GRH Pionier 39 pragnę podziękować wszystkim zaangażowanym za udaną imprezę.

Mirku – jak zwykle profesjonalizm z Twojej i pozostałych organizatorów strony – nic dodać, nic ująć. Z niecierpliwością czekaliśmy na tę imprezę i nie zawiedliśmy się. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku także spotkamy się w Przemyślu. Zdajemy sobie sprawę, jak wiele pracy i wysiłku włożyliście w tę imprezę, ale po stokroć: warto! Twoje imprezy są w czołówce, i tylko trzymaj tak dalej. Zapewniają wspaniałe przeżycia rekonstruktorom i rozsławiają Wasze piękne miasto.

Dziękujemy za Twoje miłe słowa, i słowa osób, które doceniają nasze starania. Sprawiają, że serce rośnie i pozwalają wierzyć, że przysłowiowe pojedyncze klamerki przy jakiejś części ekwipunku mają znaczenie, i że warto się dalej o te przysłowiowe klamerki i guziki starać. Wiadomo, zawsze czegoś brakuje i do czegoś można się przyczepić, nie dostajemy w końcu sprzętu z magazynów niemieckiej armii, ale nie ustaniemy w wysiłkach, by było jak najwierniej, najdokładniej i jak najlepiej. Widać, że każda grupa się stara w tym trudnym zadaniu – z roku na rok rośnie u większości poziom, i pojawiają się nowe „smaczki”.

Albert – my zawsze chętnie będziemy robić małe „rutsch-bum” i otwierać wszystkie zamknięte drzwi. Ubawiło mnie rzucone do nas przed bitwą przez Górala hasło-cytat ze słynnego filmu: „Oczyśćcie nam drogę!” Pionier sein, heisst Bahn brechen!

Dziękujemy bardzo chłopakom z 3 BG za zarząd garnizonem i okazaną nam życzliwość (wspólny powrót pociągiem, no i za wynalezienie skali 0-20 - myślę, że wkrótce jej wzorce trafią do Sevres ;). Chłopakom z GOŚ: za przyłączenie się do nas. Was zawsze chętnie gościnnie do siebie przyjmiemy, bo współpracuje się z Wami świetnie. Ostermannowi z GRH Rhein – za okazane wsparcie materiałowe. :) Chłopakom z GRH San – za zaproszenie na 22 czerwca. Żałujemy, że nie-rekonstrukcyjne obowiązki nie pozwolą nam tym razem na wzięcie udziału w imprezie.
Dziękujemy także za dobre przyjęcie naszej Pani fotograf - Marysi vel Zenit. Jej zdjęcia można obejrzeć pod adresem:
http://www.photo.reenacting.eu/v/AD1918_IIWS/przemysl08/przemysl08zen/?g2_page=1

Mirku: Przy okazji - mam nadzieję, że uda się uratować Wasz historyczny most. Myślę, że w tej kwestii możesz liczyć na wsparcie uczestników tej i poprzedniej rekonstrukcji oraz ich rodzin. Szkoda byłoby, gdyby głupota wzięła górę i sprawiła, że most z taką historią i ozdoba miasta trafi na złom; wiele by mi bez niego w Przemyślu brakowało. Gdybyście chcieli wystosować jakąś petycję, zapewne dobrze byłoby gdyby podpisali się pod nią także ludzie z innych części Polski, a tu na pewno pomogą chętnie rekonstruktorzy – w końcu w naszą działalność z definicji wpisana jest troska o materialne dziedzictwo pierwszej połowy XX wieku.

Pioniere, vor!
Pozdrawiam
Maciek/Hainrich, GRH Pionier 39

Serdeczne podziękowania jeszcze dla Chlopaków ze Strzelca z Tomaszowa Lubelskiego od Jarka Antoszewskiego. Panowie chlopakom należy się wsparcie przy organizacji ich Bitwy pod Tomaszowem. Pokazali klasę. No i oczywiście dla Wilków od księdza Andrzeja z Pulaw oraz wszystkich , którzy do nas z Pulaw, Żyrzyna przyjechali. Ta starsza pani, która tak rozpaczliwie plakala podczas darcia polskiej flagi jest wlaśnie od księdza Andrzeja jak i część ludności cywilnej. jeszcze raz dziękuję.

...zostały tylko ślady podków.."

W imieniu Stowarzyszenia Ułanów Grochowskich serdecznie dziękujemy za możliwość wzięcia udziału w Rekonstrukcji. Za miłą atmosferę, profesjonalizm, i przepiękne tereny poznane podczas marszu przed i po bitwie.
I pozdrówcie te dzielne rumaki, które mimo szalonego stresu stanęły na wysokości zadania.
Andrzej Tylenda
SU Grochowskich im. gen. J. Dwernickiego
PS. Zdjęcie z galerii Radia Rzeszów- autor Mirosław Majka

Przyłączę się do Ochów" i Achów". Było pierwszorzędnie i zacnie. Warto było jechać prawie 1000 km, zresztą po zeszłorocznej Barbarossie czekałem z niecierpliwością co tym razem przygotują Koledzy z Przemyśla i ... zostałem w pełni usatysfakcjonowany:-) Tu się robi nowy wymiar rekonstrukcji!!! Dziękuję Mirkowi, Pawłowi i reszcie, wybaczcie nie znam wszystkich ), Grolmanowi za pokierowanie sekcją niemiecką i całej Braci Rekonstruktorskiej!!!
Nasz samobójczy szturm granatami wart był poświęcenia...

Keas alias Redaktor
GRH AA7
P.S. Rysia vel Zenit- Uwielbiam Twoje fotki:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie