Skocz do zawartości
  • 0

co to za stalag?

Gość wnuczek

Pytanie

Napisano
WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!!!
MAM PYTANIE DO ZAWODOWCÓW---W DOMU,W SZPARGAŁACH ZNALAZŁEM NIESMIERTELNIK PO DZIADKU Z NAPISEM---STALAG 1 A ---
MAM PYTANIE-CO TO BYŁ ZA OBÓZ? GDZIE SIE MIESCIŁ?
ZA WSZELKIE CENNE INFO BARDZO DZIEKUJE! POZDRAWIAM SERDECZNIE----MICHU Z 3MIASTA

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!!!
MAM PYTANIE DO ZAWODOWCÓW---W DOMU,W SZPARGAŁACH ZNALAZŁEM NIESMIERTELNIK PO DZIADKU Z NAPISEM---STALAG 1 A ---
MAM PYTANIE-CO TO BYŁ ZA OBÓZ? GDZIE SIE MIESCIŁ?
ZA WSZELKIE CENNE INFO BARDZO DZIEKUJE! POZDRAWIAM SERDECZNIE----MICHU Z 3MIASTA
Napisano
Stalag I A - miejscowość Stablack, Okręg wojskowy (Wherkreis) nr I.
też był, Stalag I A/EB w Ebenrode.
Jednak gdzie ta miejscowość, to już musisz poszukać na mapie:))))
Napisano
Nie spojrzałem uważnie, na mapie nie znajdziesz tych miejscowośći, właściwie znajdziesz, tyle, że nie na współczesnej. Okręg nr 1 są to dawne Prusy wschodnie (okręg Królewiec), czyli miejscowość się inaczej nazywa. Zobacz w linkach, są tam wyszukiwarki miejscowości niemieckich z ich aktualna nazwą.
Napisano
bardzo dziekuje! to co przeczytalem to i tak bardzo wiele! jeszcze raz pozdrawiam
Napisano
Raned ma bezsprzecznie rację.
Dodam tylko przybliżoną lokalizację m-ci Stabławki: 52°23'N, 20°31'E

Natomiast Ebenrode, o ile to ma również być na Płw. Sambijskim (Kaliningrad), to Nesterov": 54°37'N, 22°34'E

pozdr,M
Napisano
Witam , a czy mi też może ktoś pomóc?
Mam nieśmiertelnik z napisem Stalag 318(VIII F) i może ktoś wie gdzie on był. Powinien na G.Sląsku - miejsce znalezienia. Ale kto wie?
Pozdrawiam
Natan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie