Skocz do zawartości

tani K 98

past

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcia swojego mausa w drewnie, jak opinie się kształtują po czasie eksploatowania tego cudeńka ?? Chciałem go zakupić ale nie wiem czy warto. Zdjęcia mile widziane
  • Odpowiedzi 333
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam.
Także zakupiłem tegoż mausa oraz oczywiście jak większość z nas będę chciał go włożyć w drewnianą kolbę. Efekt takiej przeróbki (jak widać na w/w zdjęciach) jest w miarę dobry. Mam tylko pytanie, może ktoś może wie jak reguluje się system Hop Up w danym modelu? Strony i forum dotyczące modeli asg nie dają jasnej odpowiedzi co do k98. Do repliki dołączony jest kluczyk, ale jak nim regulować? Czy regulacja oparta jest na zasadzie metody prób i błędów"?
Pozdrawiam.
Napisano
aslv, Oczywiście zapoznałem się z dołączoną instrukcją obsługi (2 karteczki z rysunkami). Jest rysuneczek pokazujący, że śrubokretem należy kręcić w lewo" lub w prawo" i schemat obrotu kulki. Hop Up w asg to jest system oparty na tej zasadzie, iż z jednej strony na pewnym odcinku przewodu lufy jest gumka, o którą w trakcie lotu kulka się ociera" przez co nadaje kulce ruch obrotowy. W naszym wypadku gumka ta jest w części górnej przewodu lufy. Im bardziej gumka wystaje w przewodzie, tym wyżej jest podkręcona" (do pewnego momentu). Wczoraj obejrzałem przewód lufy (od strony komory oczywiście) i zauważyłem tą gumkę. Myślę że obserwując jej położenie w lufie, kręcąc śrubokrętem oraz wykonując próbne strzały wkrótce dojdę do wprawy w systemie Hop Up danej broni. Zobaczymy.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam
Pojawił się taki mauser w drewnie na allegro :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=340967993

P.S. Dlaczego mój poprzedni post został usunięty ?
Napisano
Witam
Wydaje mi się ze nie zwątpił w życie ;)
poszperałem troche po sklepach ASG... i taki sam kosztuje, a raczej kosztował bo już jest niedostępny 1749 zł:
w tym sklepie http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=503
+ to wyposażenie co oferuje to spokojnie 100 - 150 zł.
a co reszta użytkowników na to ?
Napisano
lucker91 jak to mawia mój znajomy
ie jednemu psu na imię burek".......
Może sobie firmę produkującą tego Mauser'a sprawdzisz.
Przecież to Marushin więc po co to zdziwienie?
Troszkę tak jakbyś porównywał MP-40 do Zastawy.

aslv
Napisano
Pytanie do użytkowników repliki mausera[BOYi], jak tam u niego z osiągami, czy ktoś bawił się w wymiane sprężyny. No i zasadnicze, czy można już w Polsce nabyć dodatkowe łuseczki?. Ewentualnie może ktoś sprowadza je sobie z zagranicy. Chętnie dołączę się do zamówienia.

Pozdrawiam!
Napisano
A czy ja mówię że nie ?
Pewnie dlatego sam zamawiałem z HK.
Teraz zamówiłem SVD i AKS 74 na 450 FPS i tez taniej wyszło :)
Napisano
sam ostatnio zamawiałem dwa lugery wersja as KTÓRA U NAS NIE JEST DOSTĘPNA no nie mówiąc o allegro gdzie kiedyś ktoś szalał z ceną.
Jeżeli ktoś chce coś zamawiać to i tak najlepiej się dogadać i kupować razem wychodzi TANIEJ !!!
pozdrawiam Kurt
Napisano
lurgal, w odpowiedzi na Twoje pytanie dotyczące osiagów k98 boyi. Jescze bardzo się nim nie awiłem", ale z odległości 3m kulka przebija tekturę z kartonowego pudełka i zatrzymuje się na drugiej tekturze. Z odległości 2m mój boyi nie przebił pustej puszki aluminowej, ale pękła po uderzeniu kulką. Natomiast na pustej butelce plastikowej robi wgniecenie. Ogólnie jest to fajna sprawa. Jednym z mankamentów - jak już ktoś wcześniej wspomniał - jest szybkie zużycie łusek (zarysowania na kryzie). W moim egzemplarzu czasami także podczas przeładowania nie zostaje naciągnięta sprężyna. Dlatego też podczas ruchu zamka do przodu muszę uważać aby odpowiednio docisnąć zamek do dołu". Nie wiem czy w innych egzemplarzach jest tak samo. No i trzeba uważać, przy ładowaniu łusek do magazynka. Muszę zwracać uwagę czy nie są bardzo zanieczyszczone. Brudzi zamek i komorę.
Pozdrawiam.
Napisano
Norman77, cały sprzęt wydaje się być delikatny. Parę razy o coś zaczepiłem i stuknąłem, zarysowań (jak na razie) nie stwierdziłem. Myślę że przy mocnym uderzeniu, farba (nie oksyda) może jednak zejść. Zaczynają być powoli widoczne ślady eksploatacji, tj. na zamku i podajniku (w wyniku ryglowania zamka, ale to normalne). Musiałem przykleić na stałe gałkę od rączki zamka (jest wkręcana). Kolba też jest chyba w miarę mocna. Jednakże kupiłem rozmyślnie egzemplarz z kolbą ABS w celu wymiany na org drewienko. Jakoś nie przekonało mnie wschodnie drewno. Będąc w GRH po każdym ćwiczeniu trzeba go będzie chyba za każdym razem czyścić, chcąc jego sprawności (naoliwiony zamek przyciąga wszelkiego rodzaju pyłki i piasek).
Pozdrawiam.
Napisano
drewno made in china to kpina i nie oszukujmy się farba się sciera jak cholera nic tylko dopieścić ową giwerę
pozdrawiam Kurt
Napisano
Dzięki za informację, ale chciałem się jeszcze dopytać, jestem można powiedzieć laikiem w tych sprawach i nie wiem czy bym sobie poradził w przełożeniu repliki w oryginalne drewno, a pozatym gdzie mógłbym zakupić oryginalną kolbę, na allegro nie chce, pozostają mi jedynie jakieś giełdy albo prywatni sprzedawcy, gdzie mógłbym się z takimi ofertami zapoznać, może Wy macie coś do sprzedania w rozsądnej cenie ? I jak myślicie jeżeli nie miałem nigdy do czynienia z tego rodzaju picowaniem broni jak Wy, to dałbym radę to sam zrobić ?
Napisano
Norman77, kwestia przełożenia do boyi drewnianej kolby była już wyżej przedstawiona przez innych forumowiczów, są też zdjęcia dotyczace tego tematu. Jak widać bez małych przeróbek kolby się nie obeszło. Ostatnio widziałem parę kolb na bazarku na Kole w Warszawie, jednak bez okuć i nie pytałem się o cenę. Myslę, że dałbyś radę przełożyć kolby.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie