woyta Napisano 8 Styczeń 2004 Autor Napisano 8 Styczeń 2004 Dworzec centralny Warszawa 1941http://www.cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=3265728499I pytanko - to już chyba niemiecka architektura ?!pzdr Woyta
danieloff Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 Nie mogę wejść na podaną stronę, ale nie mógł to być Dworzec Centralny, najwyżej Warszawa Główna - Warszawa Centralna funkcjonuje od lat 70-ych.
jotes Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 Oczywiście Główna, chodzi o to zdjęcie?http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=3265728499
Jhaken Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 Warszawa Główna wejście od Alej Jerozolimskich. Budowę rozpoczęto w latach 30-tych, prawie na budowie prawie ukończonego dworca wybuchł pożar w 1939 r co opźniło jego wykończenie i tak juz zostało przez okupację - zniszczony w powstaniu...pozdrJarek H
woyta Napisano 8 Styczeń 2004 Autor Napisano 8 Styczeń 2004 Sorki jeżeli kogoś uraziłem, ale ja nie z Warszawy. Ale pytanie dalej aktualne.pzdr woyta
danieloff Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 No co Ty, nikogo nie uraziłeś, tak tylko uszczegółowiłem:-)Dziwne... za każdym razem jak chcę zobaczyć coś na e-bay pojawia mi się komunikat Program wykonał nieprawidłową operację..." i muszę zamykać Internet Explorera, chyba mam w pracy jakąś blokadę na te strony.
sqh Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 Architektura jest absolutnie nasza - Czesław Przybylski i Andrzej Pszenicki, a sam projekt został wybrany do realizacji wskutek konkursu, rozpisanego bodajże w 1930. Oficjalne otwarcie dworca miało nastąpić w czerwcu 1939, ale na kilka dni przed uroczystościami główną halę strawił pożar. Niemcy ukończyli budynek, używali go przez całą wojnę, po czym wysadzili w 1944. Nie nadawał się już do odbudowy.Jeśli ktoś chce obejrzeć, jak mogłyby dziś wyglądać jego wnętrza, odsyłam do kolorowych ilustracji w Dwudziestoleciu Komunikacji w Polsce Odrodzonej", Kraków 1939, zaś inne zdjęcia oraz szczegóły techniczne i wykonawcze można znaleźć na przykład w biografii prof. Przybylskiego, autorstwa Grażyny Jonkajtys-Luby Czesław Przybylski", Warszawa 1996. Widok rozdartych eksplozją ścian dworca był częstym motywem na fotografiach z powojennej Warszawy - odsyłam chociażby do Kalendarza Warszawskiego 1946", Kraków 1945.Jeszcze inne zdjęcia i krótki opis historyczny tutaj:http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=glowny.htm&r3=0
woyta Napisano 8 Styczeń 2004 Autor Napisano 8 Styczeń 2004 Wielkie dzięki. Spektrum zainteresowań forumowiczów jest bardzo szerokie. Kolega sqh z wykształcenia pewno architekt. Ale potwierdza się fakt, że niezliczone są zawody i profesje odkrywców".pzdr woyta
sqh Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 Akurat pudło :-)Historią polskiego międzywojnia się po prostu zajmuję, w tym historią ówczesnej polskiej architektury również.
Metort Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 Swoją drogą na widocznym na pierwszym planie samochodzie widoczne są oznaczenia chyba dywizjne. Ciekawe od jakiego związku taktycznego pochodzą?Kto coś wie na ten temat ?Pozdr.Metort
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.