Skocz do zawartości

Oto dziś dzień krwi i chwały

akcej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chciałem wszystkim przypomnieć o kolejnej rocznicy ale widzę że jesteście zbyt zajęci transporterem wyrwanym przez braci czy fotkami flaksrakjurgen
Napisano
Może i powinienem. A Ty kolego może powinieneś przestać bawić się w Zagadkownicę Pana Tik-Taka, bo ważnych dla nas rocznic mijających dzić mógłbym podać co najmniej jeszcze pięć, a za Chiny Ludowe nie wiem, o którą Ci chodzi...
Napisano
Whisper przepraszam może jestem nieprecyzyjny oczywiście piszę o rocznicy Powstania Listopadowego 1831
wybacz za głupie docinki :-)
Napisano
Wiesz Coriolan, pieśni listopadowych jest wiele.

Mało kto pamięta, że zalicza się do nich np. również Hasło Wojska Polskiego.

Jeszcze mniej pamięta słowa tej pieśni, ot taki fragment np.:

„ Roty najeźdźców trzeba zgnieść,
Litwie odzyskać wolność, cześć!”

czy też :

„ Litwa dotąd jarzmo dźwiga
Wróg tam pastwi się bezkarnie,
Jakież serce się nie wzdryga
Na bezprawia, na męczarnie!”

Inne zwrotki są również dośc ciekawe.

A co najciekawsze, Hasło Wojska Polskiego w tej samej formie obowiązywało i za komuny....

Może i czasem dobrze, że wiedza historyczna co poniektórych jest mizerna ;-)
Napisano
martian> Nie krzyczę, zazwyczaj stosuję się do zasad netykiety. Ale czasem zdarza mi się warknąć...
coriolan> Słyszałem. i nie spałem. Ale uczyli mnie, że to przed północą, więc jeśli rocznica, to wczoraj...
A tak poza tym to może wyluzujmy, bo znów się zaczyna pyskówa. I to przy takiej okazji... Ja po prostu nie lubię protekcjonalnego traktowania mnie.
Napisano
akcej z kogoś szydzisz, a sam zakladasz wątek bez znajomości tematu Powstanie Listopadowe wybuchlo w nocy 29/30 listopada, ale 1830 rok,a nie 1831. Doucz się ,a potem gań kogoś kto ma mniej cyferek przy nick'u niż Ty. ZDROW beero.
http://servis-hist.webpark.pl/listop.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie