Skocz do zawartości

Apel do poszukiwaczy !!!!!!

banan20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chłopie jakbyś umiał czytać,to widziałbyś że pisałem: NIE KOPIĘ NA CMENTARZACH I STANOWISKACH ARCHEO!A przy tym stanie prawnym każdy jest nie legalnym poszukiwaczem!I ja jakoś po dupie nie dostaję jak ty BANANIE,i żal mi jest ciebie z tego powodu,pewnie musi boleć?!Straszysz tymi niebieskimi,jakbyś to właśnie ty miał dużo na sumieniu!A u mnie to raczej nic nie znajdą!
Nie ma poziomu,to nie ma rozmowy!
Żegnam!
  • Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Po pierwsze skoro kolega banan20 potrafi pisac to mozemy domniemywac ze i z czytaniem nie ma problemow..

Po drugie nie widze zeby gdzies sie skarzyl ze po dupie dostaje - wiec ciekawi mnie z kad takie wnioski

Po trzecie skoro nie dostaje to dlaczego jest ci go zal ?

Po piate watek ktory zalozyl nie jest od starszenia a od zmian ktore srodowisko z malymi wyjatkami ( jak np ty ) chce wprowadzic

Po szoste watek chyba jest sprecyzowany i wiadomo ze chodzi w nim o ludzi ktorzy chca cos zmienic na lepsze - wiec skoro nie masz takiej ochoty to sie nie wlaczaj

Po siodme przez takich baranow jak Ty co za ekranem monitora czuja sie bezkarni i wypisuja swoje brednie myslac ze to komus zaimponuje cale srodowisko dostaje po glowie a twoje wpisy jak i bagnetass ktorego tak bardzo popierasz potem uzywane sa jako bron archeologow przeciwko calemu srodowisku

Po osme dla mnie jestes poprostu glupkiem bo zamiast wspierac ludzi ktorzy probuja cos zmienic takze w twoim interesie ty podstawiasz im klody i jeszcze ich atakujesz.

tyle odemnie..i raz jeszcze przypominam link .. http://www.po.org.pl/forum/viewtopic.php?p=146816
Napisano
Wlasnie takie bezsensowne klotnie najbardziej mnie martwia. Panowie, po co? Niewiele to ma wspolnego z integracja srodowiska...
Napisano
woytas i dect-trudno sie nie zloscic jesli np ja rozmawiam z kumplem ktory jest archeo a on mi sypie cytatami z odkrywcy bagnetss i haupttmana i mowi ze polowa srodowiska exploratorow to ludzie co wszystko maja w d**ie a nawet na anszym forum sie buntuja przeciwko zmianom to rece opadaja i tyle-po co wogole sie odzywac i pokazywac jakim sie jest kozakiem jak to tylko szkodzi?? To jest forum publiczne gdzie wiele osob zaglada i naprawde czasem sie nalezy zastanowic zanim sie cos napisze..
Napisano
Nie karmić trolli, nie ulegać emocjom, nie dawać się sprowokować, edukować nowych poszukiwaczy, stanowczo odcinać sie do wybryków pseudoposzukiwaczy, piętnować takie postawy, promować kodeks poszukiwaczy.
Czytają to forum również archeolodzy, służby, nieletni i ich rodzice. Wystawiamy sobie złe świadectwo, jesteśmy postrzegani jako awanturnicy, całe środowisko" jest kłótliwe i po prostu beznadziejne.

No i narodowo lubimy sie trochę poprzy....ć siedząc za ekranem i klawiaturą.
Napisano
Hm..A ja obserwuję sobie tą rozmowę tak z boku i zastanawiam się dlaczego Herr Bocian skasował post Herr Haupttmana wyrażający opinie o Bananie, ale Bananową opinię obrazająca Haupttmana nie skasował.Czyzbysmy tu mieli do czynienia z cenzurą?Podział na równych i równiejszych.Czyzbysmy się cofali do nie tak odległej epoki, gdzie mysleć mozna było wszystko a mówić tylko wybrane fragmenty myśli?
Poza tym gdzie Haupttman napisał, że kopie na cmentarzach i stanowiskach archeo?Napisał tylko, że nie ma zamiaru prosić archeologów o pozwolenie na kopanie i tu go popieram.Wszyscy się głowimy jak tu dojść do porozumienie w relacji archeolog-poszukiwacz,ale dlaczego nie próbujemy wymóc na archeologach aby to oni sie z nami dogadywali.Jak by nie była nas jest więcej, mamy większe możliwości i na pewno duużo lepszy sprzęt. Dlaczego na zachodzie nie ma problemów z poszukiwaczami i archeo.Bo tam sytuacja prawna jest jasna, jeżeli znalazłeś coś to i owszem należy sie to Państwu, ale Ty dostajesz za to jakąś działkę finansową, która obie strony satysfakcjonuje a u nas w kraju najwyżej możesz dostać nalot policyjny i kocioł w chacie ewentualnie jak Redakcja czasopisma Odkrywca wyżebra u ministra dyplom to z wielką łachą go dostaniesz.
I takie jest moje zdanie na te apele odkrywców
Podsumowując moją wypowiedź:
1.Nie kopmy na stanowiskach archeo
2.Nie rozkopujmy mogił
3.Panie Bocian. Proszę zrehabilitować Haupttmana albo sprawiedliwie wystawić żółtą kartkę również Bananowi
4.Nie prośmy o łaskę Archeologów tylko oni niech też uczynią pierwszy krok w naszym kierunku.
5.A po piąte to LUDZIE!!! ZASYPUJCIE DZIURY W LESIE, bo idzie nogi połamać!
Pozdrawiam-Odzysk77
Napisano
Wszystkie posty nie związane z wątkiem będą usuwane.

Nie prośmy o łaskę Archeologów tylko oni niech też uczynią pierwszy krok w naszym kierunku.

Z takim podejściem dużo sie nie uzyska. A kto MY jesteśmy?

Niezrzeszona nie potrafiąca się dogadać banda marzycieli klawiszowców.
Uwagi na temat zaangażowania Odkrywcy są śmieszne. O ile pamiętam to gdy Odkrywca zaangażował się w sprawę został obrzucony błotem że jak śmie się wypowiadać w czyimś imieniu i mianować się kierownictwem całej inicjatywy.

Ludzie w redakcji mają co robić i nie raz były zamieszczane apele, łamy miesięcznika zawsze były otwarte dla wszelkich inicjatyw. Tylko że sam Odkrywca może sobie poskakać po konstrukcji bez poparcia ludzi.

Idę o zakład że gdyby Odkrywca wystąpił z inicjatywą legalizacji i stworzenia stowarzyszenia zaraz zostałby odsądzony od czci i wiary że robi to dla komerchy.

A kto próbował dać dobry przykład możliwości współpracy poszukiwaczy i archeologów finansując badania w Chwarszczanach przez parę sezonów? Takich inicjatyw jest więcej na każdym kroku.

Dopóki ludzie sami się dobrowolnie nie zrzeszą i nie będą przedstawiali zauważalnej jednomyślnej siły tak długo będziemy mogli tylko dalej sie kryć i pić piwo przed monitorem.

Acha petycja w sprawie Hauptmanna odrzucona, skargi można wysyłać bezpośrednio do św. Mikołaja na biegun.

A może trzeba wydrukować coś na wzór paszportów Polsatu? Od razu poczujemy się lepiej a i polansować się będzie można.

I nie ma prawa krytyki ten kto nic nie robi!
Napisano
Jak napiszesz coś mądrego zamiast jadu to nie usunę a tak możemy się bawić do upadłego komu się znudzi. Zapewniam że mam sporo cierpliwości a i tak sie składa że to PRYWATNY serwis i nie ma na nim obowiązku pisania.
Napisano
Przypominam sobie jak my chcieliśmy założyć legalne stowarzyszenie. I jak to bywa spełzło na niczym.
Zanim wszystko się zaczęło oddaliśmy znalezione eksponaty arch... do muzeum, gdzie panowie zachwyceni takim czynem obiecali dyplom. Ok. Na początek wystarczyło samo dziękuje. Wracając do dyplomu nigdy go nie otrzymaliśmy, a gdy potrzebowaliśmy ich opinii; Dostaliśmy ją taką, że hej.
Pan archeolog obsmarował nam tak dup., że odechciało mi się współpracy bo według mojego mniemania nie polega to na tym. Przykre doznanie. Mimo tego podpisuje się pod tą petycją, a raczej już sie podpisałem.

I nie ma prawa krytyki ten kto nic nie robi!"
Teraz wypowiem się do administratora: Bocian nie należę do osób, które nic nie robią i mam prawo krytyki co do Twojej osoby. Śledzę ten wątek od samego początku i to jak wybieliłeś to co było białe jest wręcz żenujące. Zauważyłem straszne kolesiostwo. Jedni mogą bluzgać inni mogą tylko czytać. No ale to może tak: Są równi i równiejsi. Przed następnym takim występem proszę Cię jako administratora o obiektywizm, a nie ślepą prawdę. Zanim cokolwiek odpiszesz kilka krotnie przeczytaj wszystkich wypowiedzi, pomyśl i dopiero napisz.

Prawo musi się zmienić!!! W końcu dążymy do zachodnich standartów.
Pozdrawiam wszystkich chcących zmian.
Napisano
Kolego Edku forum nie składa się tylko z tego jednego wątku a decyzję o usunięciu postów Hauptmanna podjąłem na podstawie całej jego działalności na forum.
I to jest OT tej sprawy.

Natomiast treść która prezentujesz nie pomaga całej sprawie. Tak samo wśród archeologów jak i poszukiwaczy są czarne owce.

Tak samo jak my mamy spapraną opinię przez wybryki pseudoposzukiwaczy tak samo zapewne wiele osób określa archeologów na podstawie przykrych doświadczeń. Jednak zapewniam że z większością da się porozumieć i tylko niektóre siwe głowy prezentują betonową postawę której zapewne nic nie zmieni. Ale taki stan wojny z obu stron i wzajemne żale nie pomogą sprawie unormowania problemu legalności poszukiwań.

Tylko legalne działania, stonowane wypowiedzi, maniakalne podkreślanie dobrych intencji, promowanie wspólnych akcji i pomocy. Bez zakopania toporu wojennego możemy tylko na siebie pluć nawzajem.
  • 3 weeks later...
Napisano
Panowie na koniec mijającego roku wracam do starego tematu.
Jest nas podobno kilkadziesiąd tysięcy,ale na stronie http://www.po.org.pl/forum/viewtopic.php?p=146816 wcale tego nie widać.Rozumiem niektórych stałych bywalców tego forum że podchodzą sceptycznie do tej inicjatywy mając w pamięci poprzednie nieudane, ale dla dobra sprawy spróbujmy jeszcze raz.
Pozdrawiam wszystkich DETEKTORYSTÓW .
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam wszystkich prawdziwych poszukiwczy !!! W 1000% popieram inicjatywę nowelizacji prawa i jej zmiany na korzyść ludzi kochających historię, pasjonatów z wykrywaczem w dłoni, ceniących najmniejszy drobiazg z epoki. Ludzi starających się zrekonstruować każdy znaleziony z wielkim mozołem przedmiot. Przecież nie od dziś wiadomo, że nie stać Instytucji zajmujących się Historją na poszukiwania i eksploracje !!! Czy wszystko co jeszcze kryje Matka Ziemia ma zgnić na koszt Państwa?" Zgłaszajcie się Bracia eksploratorzy-w kupie siła, może razem osiągniemy cel !!!Chyba na PO nie mamy co liczyć, sądząc po braku jakiegokolwiek zainteresowania ze strony Panów Posłów oraz braku nawet krótkiej odpowiedzi, nie mówiąc już o poparciu naszego wniosku?!! Pozdrawiam Wszystkich !!!!!!!!!
  • 2 weeks later...
Napisano
Wlasnie stuknely 2 miesiace od zalozenia watku na forum PO - przez ten czas padlo 61 glosow co daje oszalamiajaca liczbe 1 (slownie: jeden) dziennie...

Zdaje sie, ze kiedys ktorys z adminow (Hitboy?) podawal ile kont jest na tym forum w sumie i ile aktywnych - o ile mnie pamiec nie myli byla to liczba wieksza niz 60...

Nawet jezeli ktos z definicji nie wierzy w powodzenie tego wszystkiego to moglby sie zarejestrowac (co zajmuje cca. 2 minuty) i oddac glos chocby dla zasady i pokazania ile osob jest zainteresowanych tematem - bo sama liczna odslon watku - ponad 6000 - jest malo miarodajna.
Napisano
Popieram Kolegę Decta. Na marginesie dodam, że głos oddałem. Mam tylko uwagę, (prośbę) jeżeli nie jesteśmy pewni że potrafimy napisać post, który przyczyni się do zrozumienia naszej sprawy przez osoby nie mające pojęcia kim jesteśmy i na czym nasze hobby polega, to nie piszmy nic, poza zdaniem popierającym zmianę tej ustawy. Czasami dwa, trzy zdania napisane w dobrej intencji, ale językiem niezrozumiałym dla przeciętnego obywatela, może tylko potwierdzić opinię jaką od czasu do czasu można przeczytać o naszych pasjach w brukowcach.Co do wypowiedzi Kolegi Smuglera, to proszę zapoznać się z nową inicjatywą PO w sprawie zgłaszania przez obywateli ustaw-bubli.Pozdrawiam.
Napisano
Mam tylko uwagę, (prośbę) jeżeli nie jesteśmy pewni że potrafimy napisać post, który przyczyni się do zrozumienia naszej sprawy przez osoby nie mające pojęcia kim jesteśmy i na czym nasze hobby polega, to nie piszmy nic, poza zdaniem popierającym zmianę tej ustawy. Czasami dwa, trzy zdania napisane w dobrej intencji, ale językiem niezrozumiałym dla przeciętnego obywatela, może tylko potwierdzić opinię jaką od czasu do czasu można przeczytać o naszych pasjach w brukowcach."

Otoz to Pablo, otoz to...
Napisano
lepiej nie ruszac tematu bo wprowadza koncesje albo akcyze na wykrywki i taki bedzie final

UREGULOWAN PRAWNYCH WPROWADZIC SIE NIE DA!!!!
argument:

przewaznie szukamy na NIE SWOIM terenie.
Jaki zapis w ustawie chcecie:
'kazdy obywatel ma prawo wykonywac wykopy na dowolnym terenie do glebokosci 2 metry'??wiec w moim ogrodku tez?!

Jedyne co mozna zmienic to:
zapis o tym ze co pod ziemia to nie wlasnosc skarbu panstwa/jak obecnie/, ale wlasciciela gruntu-dla nas to zadna roznica, bo i tak nie jest on nasz.
Chetnie przeczytam konkretny projekt zmian, a nie 'fajnie by bylo...'lub '...niech ktos cos z tym zrobi...'

apel:robmy swoje bez szumienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie